Србија

Вучић обишао реконструисани пут Студеница – Рудно и нови мост

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас манастир Студеница и истакао да је реконструисани пут Студеница – Рудно важан за мештане и све који хоће да посете ту српску светињу.

Вучића је дочекао игуман манастира архимандрит Тихон и упознао га са историјатом и културним и верским знаменитостима манастира.

Вучић је је захвалио на гостопримству и рекао да је држава реконструисала пут Студеница-Рудно како би људи који ту живе остали на својим огњиштима.

Председник је рекао да су можда двојица игумана од последњих 60 година толико урадили за манастир, у које убраја и оца Тихона, као можда и највећег и најважнијег.

„Урадили су много за студенички крај, не само за Студеницу, и привукли много људи. Ми нисмо имали економско оправдање, да будем сасвим искрен, да радимо пут до манастира, јер прође један или ниједан аутомобила за пола сата, а до Рудног још мање. Али је то важно да нам остане народ на својим огњиштима“, рекао је Вучић.

Навео је да је пут важан како би и сви остали који долазе могли да виде Студеницу.

„Желимо да покушамо на сваки могући начин да утичемо на људе, да сазнају више о својој прошлости, о својој историји, о својој будућности у крајњој линији и верујем да ће то бити нешто добро за нас. Хоћу да захвалим од срца на дивном гостопримству и на томе што са пуно пажње и љубави одржавате једну од наших највећих светиња.

На путу Студеница – Рудно, направљен је нови мост преко реке Бревине, на месту старог моста, који је у јулским поплавама прошле године тешко оштећен.

Нови мост дуг је 11,5 метара, а широк 5,5 метара и на његовој изградњи су радили радници ЈП „Нови Пазар Пут“.

Вучић: Студеница је посебно место, на којем се преплићу наша прошлост и будућност

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас манастир Студеница и том приликом је поручио да је то посебно место, на којем се преплићу српска прошлост и будућност.

„На месту историје, у задужбини Стефана Немање и источнику владарске лозе Немањића, изворишту државе и визије онога што Србија данас јесте и што ће тек бити. Захвалан сам старешини манастира Студеница оцу Тихону на топлом дочеку и мудрим речима које су у свему на трагу првог архиепископа српског, Светога Саве.

Молимо се за мир, братску слогу и напредак наше Србије, док се са поносом и осећајем огромне одговорности сећамо легата наших славних предака“, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Као и Студеница, додао је председник, Србија је била често нападана и рушена, али и са много пажње и љубави поново грађена, обнављана и оживљавана.

„Зато је ово посебно место на којем се преплићу наша прошлост и будућност, предачки завети и путокази за потомке – да не изневеримо њихов сан о снажној и слободарској Србији, да будемо поносни и достојанствени у борби за мир и слогу са свима који желе да заједно градимо добру будућност за генерације које долазе. Са тог часног и тешког пута не смемо да скренемо. Живела Србија“, поручио је председник.

Вучић: Држава је у бољем стању него што је икада била, улаже се свуда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изградња пута Стеденица-Рудно коштала шест милиона евра, додајући да је држава то могла да уради, јер је данас у бољем стању него што је икада била и хоће да улаже и помогне сваком свом делу.

„Срећан сам што сам овде. Дали смо не мали новац за пут Студеница-Рудно. И срећан сам што смо то урадили, јер је било питање тренутка када ће неко да страда прелазећи мост. Око шест милиона евра је то коштало и нема за то никаквог економског оправдања. Не постоји тај који ће вам рећи да је то било паметно улагање. А ја мислим да је било паметно улагање зато што је улагање у вас који живите овде на Голији, Студеници, Рудном“, рекао је Вучић обраћајући се мештанима.

Он је најавио да ће се брзо наставити са улагањима и ка Никољачи, али је поручио мештанима и да се запитају зашто то није урађено 30,40, 50 година, и подвукао да је то урађено зато што је сада држава у бољем стању него што је икада била.

„Биће у још бољем, уколико будемо успели да избегнемо све тешкоће и све препреке које нам се на путу налазе, све оне који би да Србију на различите начине увлаче у немирне воде, само да сачувамо мир својим знањем, својом способношћу, својим радом, успећемо све то да изградимо и да решимо питање и водовода и канализације, да решимо она питања која су у многим најразвијеним земљама одавно решена, а за које смо мислили да су само лажи политичара пред изборе“, навео је Вучић.

Вучић је замолио мештане да верују својој држави и да је поштују, поручујући да држава хоће да улаже и да покаже да брине за људе.

Захвалио им је што су га дочекали на леп начин и поручио да верује у снагу и стабилност српске државе, и да се очува мир и стабилност, додајући да живимо у свету у коме се то не подразумева.

„Плашим се да ће ствари бити још лошије, још теже и видим да су се закачили за нас, од Веслија Кларка и америчког председника Бајдена, који прича о Балкану и ономе што се збивало 99. године. Моје је само да им кажем да ми никога не дирамо, да никога нећемо да дирамо, али да Србија неће икада више бити било чији плен као што је била 99. године“, поручио је Вучић.

Вучић је подвукао да је Србија данас озбиљна, одговорна, да жели мир, али никоме на свету неће дозволити да угрози слободу нашег народа и слободу наше отаџбине.

Вучић је у селу Рудну разговарао са мештанима, а један од њих Милован Јевремовић захвалио је на урађеном путу Студеница- Рудно и истако да пут значи мештанима, да остану у том крају.

Житељ села Биљићи је замолио Вучића да се уради пут до села, на шта је председник одговорио да ће, колико данас, надлежни отићи да сниме тај пут, да виде у каквом је стању.

Један мештанин га је замолио да се уради још један локалан пут, на шта је Вучић замолио надлежне да забележе.

Од фудбалског клуба „Минерал 2015“ добио је на поклон фудбалски дрес са својим презименом.

Пре обиласка пута Вучић је обишао и манастир Студеница.

Са председником Вучићем у селу Рудно су и министри Ирена Вујовић, Александар Мартиновић, Хусеин Мемић.

Вучић: Људи су нам највећа брига, срећан сам што смо путем спојили Студеницу и Рудно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас након обиласка реконструисаног пута Студеница-Рудно да је срећан због тога што су ова два места спојена путем дугим 15,3 км.

„Срећан сам што више неће бити бојазни за децу који иду у школу и што данас имају прелеп пут. Показали смо да ова изградња нема везе са оним што политичари неретко раде, а то је да се нешто гради пред изборе ради додворавања“, рекао је он.

Навео је да у овом крају у десетак места живи само 1.200 становника, те да због тога нема великог економског оправдања за изградњу овог пута.

„Међутим, за нас је највеће оправдање брига о људима и поносан сам на то што смо ово могли за њих да урадимо и наставићемо и даље да радимо и градимо“, истакао је Вучић.

Вучић: Краљево ће добити дијагностички центар, имаће са свих страна аутопут

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће радови на изградњи дијагностичког центра у Краљеву почети до краја ове године или у марту следеће.

„Јесмо обећали дијагностички центар и урадићемо га. Само што не можете у истом тренутку да имате новац за све. Али да, урадићемо га и да ли ћемо почети то ове године или у марту следеће године, направићемо. Не морају људи у Краљеву да брину“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у месту Рудно на Голији, где је обишао реконструисани пут Студеница – Рудно.

Истакао је да ће Краљево исто тако добити и аутопут до Чачка.

„Као што већ пројектујемо брзу саобраћајницу Краљево – Рашка – Пазар. Као што ће до Краљева, Врњачке Бање и Трстеника и Крушевца да дође аутопут. Тако да где год да кренете из Краљева на коју год страну света имате аутопут. Као што имате и аеродром сад у Лађевцима и биће још линија одатле. Као што сад има поново и понека фабрика, а треба да видимо и за затворени базен у Краљеву“, навео је Вучић.

Нагласио је да има пуно пројеката и много важних ствари које ће бити урађене, за шта је потребно и много пара.

 

 

Фото: Танјуг, Јадранка Илић

Related posts

ДАНИ ОТВОРЕНИХ ВРАТА – Посетите бројне изложбе, представе, концерте потпуно БЕСПЛАТНО

Новосадска ТВ

Вучевић: Поносни смо на изборни резултат, свесни смо одговорности која нас чека

Новосадска ТВ

Полиција ангажована на максималној безбедности свих грађана

Новосадска ТВ