Свет

Ирански председник и шеф дипломатије погинули у америчком хеликоптеру Bell 212

Хеликоптер након чијег су пада погинули ирански председник Ебрахим Раиси и ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан био је амерички Bell 212 који је развила фирма Bell Helicopter за канадску војску касних 1960-тих година као надоградњу оригиналног UH-1 Iroquois.

Цивилна верзија тих хеликоптера из ере Вијетнамског рата била је у широкој употреби широм света, а користе је и владе и приватни оператери, пренео је Ројтерс.

Хеликоптер је представљен 1971. године и убрзо је почело његово коришћење у САД и Канади, према документима о војној обуци САД.

Хеликоптер Bell 212 је прилагодљив за све врсте ситуација, укључујући превоз до 15 људи, распоређивање ваздушне ватрогасне опреме, превоз терета и монтажу оружја.

Ирански модел који се срушио у недељу био је прилагођен да превози државне званичнике.

Хеликоптере Bell 212 користе, између осталих, обалска стража Јапана, агенције за спровођење закона у САД, полиција у Тајланду.

Иранско ваздухопловство и морнарица имају укупно 10 таквих хеликоптера, а није познато колико летелица тога типа користи иранска влада.

У последњој несрећи у Ирану са хеликоптером Белл 212 која се догодила 2018. године, погинуле су четири особе.

Поред Раисија и Амир Абдолахијана, идентификоване још три погинуле особе

Поред иранског председника Ебрахима Раисија и министра иностраних послова Хосеина Амира Абдолахијана, идентификоване су још три особе погинуле у паду хеликоптера на северозападу Ирана, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА.

Погинули су имам у граду Табризу ајатолах Мохамед али Ал-е Хашем, начелник иранске провинције Источни Азербејџан, генерал Малек Рахмати и командант јединице за заштиту председника Сардар Сејед Мехди Мусави.

Погинуо је и одређени број телохранитеља и посаде хеликоптера који још нису идентификовани.

 

Фото: Танјуг /  AP Photo, File/Vahid Salem