Србија

Патријарх Порфирије благословио председника Вучића пред пут у Њујорк

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос у Храму Светог Светог Саве на Врачару молебану коју је служио патријарх Порфирије пред Вучићев пут у Њујорк, а поред молитве, поглавар СПЦ је поручио да ћемо у Генералној скупштини УН снажно подићи свој глас против историјског ревизионизма и против тога да српски народ буде проглашен за починиоца геноцида.

Патријарх је рекао да су се сабрали у храму како би се помолили пред Вучићев пут у Њујорк, где у Уједињеним нацијама велике силе света намеравају да донесу резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници.

„Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ“, рекао је патријарх.

Он је додао да је српски народ кроз сву своју бурну историју достојанствено носио свој крст, и у Првом светском рату, и у Другом светском рату, када је, у Независној Држави Хрватској, која је обухватала и Босну и Херцеговину и протезала се све до града Земуна, страдао као мало који народ света по броју жртава и по начину страдања.

„Исто тако у окупираној Србији немачки нацисти су после школских часова убијали чете ђака у једном дану. Живот једног егзекутора вредео је као сто наших живота. Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су сведочила сама страдања, без лажних сведока у лицу непосредних потомака и посредних следбеника извршилаца стварног геноцида“, рекао је поглавар СПЦ.

Он је истакао да је свет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у двадесетом столећу.

„Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида. Не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице“, рекао је патријарх.

Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција, рекао је патријарх и додао да, по њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол.

„По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што ‘мудро’ прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност“, истакао је патријарх.

Патријарх је рекао да се данас, када се српски народ налази на искушењу на највећем међународном форуму, моли да Бог да снаге, мудрости и одлучности председнику, као и читавом народу, да сведочи истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вредне поштовања и молитвеног сећања.

„То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима“, поручио је патријарх.

 

Фото: Танјуг Немања Јовановић

 

 

Related posts

Премијер Вучевић свечано отворио 91. Међународни сајам пољопривреде

Новосадска ТВ

Почела централна церемонија Дана сећања у Приједору

Новосадска ТВ

973 такмичара на 15. Ноћном маратону у Новом Саду

Новосадска ТВ