Политика

Вучић: Нема никаквих назнака да ће некоме пасти на памет да нападне Турски ток

Председник Србије Александар Вучић рекао је, данаснакон обиласка пута Рашка-Нови Пазар, да не постоје никакве назнаке да ће икоме пасти на памет да нападне гасовод Турски ток, али да би у случају да се то деси, то био велики проблем за енергетску сигурност Србије.

„Суштина је у томе да никоме неће пасти на памет да нам током зиме ускрати оно што смо изградили, платили и купили. Немамо никаквих назнака да је то могуће и верујем да никоме то није пало ни на памет“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли подржава став мађарског премијера Виктора Орбана да би сваки напад на гасовод Турски ток био објава рата и терористички чин.

Додао је да га, ипак, не би изненадило да се тако нешто и догоди због свега што се до сада издешавало у рату у Украјини.

„Додуше у оваквом лудилу ја сам са Виктором (Орбаном) више пута разговарао. И са Бугарима. За нас је то од пресудног значаја. Јер ми сада имамо велике резерве. Око 630 милиона кубних метара. Али не може наша мрежа да црпи и из Мађарске и из Банатског Двора довољну количину јер немамо довољну пропусну моћ“, објаснио је Вучић.

Додао је да из резерви Србија може максимално дневно да извуче шест милиона кубних метара гаса.

„И то са два места. А нама су зими потребни чак 16 милиона у појединим данима. Ми тада купујемо 10 милиона, а вучемо шест из резерви. Да би покрили све потребе. И да би имали довољно електричне енергије. Јер имамо гасне електране која нам доста доприносе – ТЕ-ТО „Панчево“, ТЕ-ТО „Нови Сад““, рекао је Вучић и поновио да би напад на Турски ток за Србију био катастрофалан.

Русија је недавно оптужила Украјину да покушава да оштети гасовод Турски ток.

Кремљ је раније објавио да је неколико особа ухапшено због покушаја да на руској територији дигну у ваздух гасовод.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то део организованих „терористичких напада“ украјинских специјалних служби усмерених на критичну инфраструктуру Русије, укључујући енергетске системе.

Вучић: Тешко је наћи решење када друга страна тражи разлоге за сукобе и нападе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тешко наћи решење у дијалогу Београда и Приштине када се разговара са људима који не желе да траже решење, већ траже разлоге за сукобе и напад на Србе.

„Могли смо да седимо и 10 сати, тешко бисмо нашли решење када разговарате са људима који не желе да траже решење, када разговарате са људима из Приштине који траже разлоге за сукобе и напад на српско становништво на северу КиМ. Ми имамо и неке друге показатеље, не говорим ове ствари случајно“, рекао је Вучић одговарајући на питање медија да ли је од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака чуо нове идеје о оживљавању дијалога.

Вучић је указао на постојање истог, како каже, „наратива“ у многим деловима бивше Југославије.

Како је истакао, никад му није сметало када Бошњаци позову своје госте из Сарајева.

„Не сметају ми никад, нека су добродошли. Платиће барем ћевапе и питу, оставиће нешто пара, милина једна, добар однос, супер је све. А сви други траже само оне Србе који ће да буду њима послушни и да се обавезно супоротстављају матици. Ако то не ураде, то су онда бедници из Београда и Вучићеви послушници. То нису ни бедници ни послушници, то су припадници истог народа“, навео је Вучић.

Председник Србије рекао је да му не пада на памет да Бошњаке из Сарајева и Бошњаке из Пазара назива другачијим народом и било шта им замера, додавши да очекује да се онда, како каже, ни нама ништа не замера.

„Курти хоће да има своје Србе послушнике, баш те из нарко кланова. Имате тог једног који је држао нарко картел па је, зато што је уцењен, морао да пристане да буде један од његових најближих сарадника. Он окупи те и остале послушнике за ситне паре и хајде говорите против Београда, Србије и српског народа у целини“, изјавио је Вучић.

Како је навео, постоји много проблема, а од успостављања Заједнице српских општина удаљени смо хиљадама миља.

Према његовим речима, ЗСО би решила проблем и зграде у Митровици и многих других зграда.

Вучић: Лажним сликама Горана Ракића руше Српску листу када је најтеже

Председник Србије Александар Вучич рекао је данас да се поставља питање зашто је „великим родољубима“ било потребно да руше Српску листу у једном од најтежих тренутака у савременој историји Србије.

Он је то изјавио приликом обиласка реконструисаног пута Рашка-Нови Пазар одговарајући на питање новинара шта је поента пласирања лажних вести о председнику Српске листе Горану Ракићу који је на друштвеним мрежама, а потом и у неким медијима приказан како се наводно проводи на јахти у Будви, иако је на фотографији заправо, оснивач Амазона Џеф Безос.

„Раде то у дану када су Албанци донели одлуку о експропријацији, када је остало још седам дана до када ће покушати да заузму зграду у Северној Митровици и у данима када Албанци покушавају да противправно укину лиценцу Телекому Србије“, рекао је Вучић.

Додао је да се то ради у тренуцима када српска роба три месеца не може да уђе на Косово и Метохију, када српске болнице на КиМ више немају довољно лекова.

Истакао је да нису у питању само друштвене мреже већ да су јуче и албански медији у Приштини, након што су неки Срби окачили на друштвеним мрежама лажну фотографију односно фото-монтажу Џефа Безоса са његовом девојком или женом у готово експлицитном љубавном чину и рекли то је Горан Ракић, пренели ту објаву.

Додао је да су тим поводом и неки амбасадори звали Горана Ракића, неки су чак звали и у Вучићев кабинет, са речима „јао скандала“.

„После албанских медија то су на Телеграм преузели тобож проруски канали, велике патриоте и родољуби увек на истој страни са Куртијем. Зашто? Горан Ракић две године није био на мору, мајка му је била тешко болесна, непокретна и морао је да буде са њом и умрла је пре 20 дана, 9. августа. Био је са својим народом и када су хтели да га туку и када су му звиждали јер тамо има будала, лажних патриота попут Јовића и осталих који ништа нису учинили за срспки народ а малтретирали су жене док су владали на Косову. Замислите Горана Ракића одједном постаје Џеф Безос. А онда су додали на то „видите шта он ради док су Луне, Миленко, Обреновић и остали у затвору“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Ракић тешко моћи да иде од налога до налога на друштвеној мрежи и да објашњава да на фотографији није он и да се долази до питања како да се одговори на много пута поновљене лажи.

Вучић:Најгори у Србији бољим од себе говоре како се бори против трговаца дрогом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће најгори у Србији онима који су од њих 10 пута бољи и поштенији да објашњавају како се бори против трговаца дрогом.

Он је то рекао коментаришући изјаву Александра Јовановића Ћуте да је потребно да сви станемо на једну страну и срушимо режим, а да ћемо, када суд дође по њих имати Колумбију.

„О борби против трговаца и произвођача опијата говоре нам људи који и не знају ко би требало да дође по некога ко производи опијате или тргује њима и да га приведе. Да ли је Ћута о томе говорио у осам или девет сати ујутру да знам је ли био трезан или није. Прво он мора да научи да није суд тај који води поступке, али они тако државу замишљају, а не знају ни ко треба да дође по некога и ништа не знају“, рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања приликом обиласка реконструисаног пута Рашка-Нови Пазар.

Додао је да о томе говоре људи који изгледа имају много знања о свему томе за разлику од поштених људи који препуштају професионалцима да се обрачунају са зликовцима.

„Сада ће мени Ћута или Алексић да говоре да ће они да се боре против трговаца или произвођача опијата, наркотика, а ми смо тобож са њима. Јесте ли озбиљни? Је ли то нека шала? Најгори у Србији ће онима који су од њих 10 пута бољи и поштенији да објашњавају како се бори против трговаца дрогом“, рекао је Вучић и додао је да је изгледа било 11 или 12 сати , када је Ћута давао интервју а тада је према Вучићевим речима већ касно за Ћутине интервјуе.

Вучић: Сменом Миленковића и Митића треба да се бави МУП

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Министарство унутрашњих послова надлежно да одговара на питања зашто су смењени начелник Одељења београдске полиције за борбу против дрога Слободан Миленковић и шеф оперативе Душан Митић који су открили плантажу марихуане у Јовањици.

„Нисам се тиме посебно ни бавио. То је регуларни посао којим се бави МУП планирањем и систематизацијом. Они имају своје правилнике на основу којих делују и рангирају ко је колико учинио и урадио“, казао је Вучић новинарима одговарајући на питања након обиласка реконструисаног пута Рашка – Нови Пазар.

Вучић је нагласио да се последње три године водила најбруталнија и најлажљивија кампања о његовој и умешаности његове породице у случај Јовањица, што, како је рекао, ни Миленковић нити било ко други није могао да потврди ма колико да су свакодневно лагали .

„Никог није било брига нити је неко покушао ни након добијених пресуда да каже извините и Александре и Андреју Вучићу и сви остали. Нема шта да исприча нико о било каквом нашем учешћу у било чему. Све време је намерно обмањивана јавност у Србији, брутално лажући људе, правећи велики политички случај око свега тога“, казао је Вучић.

Он је нагласио да те људе никада није видео у животу, додајући да никада није запалио ни цигарету у животу, да дрогу никада није видео у животу нити да је од ње узео који динар.

„Смејем се медијским покушајума да од поштених људи направите нарко дилере, а од нарко дилера поштене људе. Што се ових људи тиче…Њихов посао, слободни да говоре шта хоће. Видим да причају о спектаклима и не знам чему. Супер, ја вам само кажем шта је немогуће да буде у тим причама, пошто тога нема“, додао је он.

Председник Србије је објаснио да је посао МУП-а да полажу рачуне и доставе податке колико је заплењено наркотика и ухапшено нарко дилера.

„Ако мислите да податке о томе како неко напредује или иде у друга одељења МУП мора да се објашњава, онда то нема никаквог смисла, али пошто волите да правите политички случај од апсолутно свега, као што и многи мисле у савременом добу, у војсци и полицији и многим другим службама да су сви листопадни на политичкој сцени, па да они чекају само смену и долази нека нова гарнитура, па ће негде неко некога да уцени да мора да буде ту и да добије медијску подршку. Ја у томе нећу да учествујем „, казао је Вучић.

Како је истакао, он против Митића и Миленковића нема ништа.

„Овог једног ни не знам, овог другог познајем и лично сам му дао пиштољ или неку значку за борбу против дроге пре више година на предлог министра Небојше Стефановића. Тако да, никакав проблем са свим тим немам“, додао је Вућић.

Председник је нагласио и да је он за то да се Јовањица и све друго истражи до краја, али како је објаснио, не на такав начин да се лаже сваки дан и да се обмањује јавност о улози било кога од Вучића и да се притом нема ниједан доказ нити било чија изјава.

„Немате ништа. Сем једног патолошког лажова Мирослава Алексића који није могао ни основну школу да заврши како треба и који је заједно својим тастом опљачкао 300.000 евра у Трстенику. Човека који је изгубио на суду, а који није рекао ни извините нити било шта друго. Немам ништа против тих људи или било кога. Пред њима је да пруже допринос у будућности ако хоће, а ако неће то је посао за МУП“, казао је Вучић и нагласио да што се њега лично тиче Братислав Гашић има његово максимално поверење.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

 

Related posts

Пуно поштовање и брига Владе Србије за најстарије суграђане

Новосадска ТВ

Министар Вучевић отворио Центар за обуку и тестирање у Центру за разминирање у Великој Моштаници

Новосадска ТВ

Вучић детаљно информисао шеика Ал Нахјана о насиљу над Србима на КиМ

Новосадска ТВ