Архива

Брнабић: Обавеза и циљ Владе је да омогући деци да испуне све потенцијале

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је данас да је обавеза Владе и циљ њене политике да се обезбеде услови да сва деца испуне потенцијале, као и да је следећа фаза коју ће руководство спровести брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи.

Премијерка је приликом посете Пријепољу, а поводом завршетка пројекта „Повезане школе – Кораци ка будућности“, који је представљен у Дому културе истакла да јој је нарочито драго што у Пријепољу обелажавају успешан завршетак пројекта, као и да су деца из целе Србије дошла у овај град како би показала вршњацима сва достигнућа која су постигли у оквиру пројекта у којем су учествовали.

„Данас су овде деца из Краљева, Београда, Блаца и Руског крстура. Наша је обавеза да им обезбедимо да сутра раде послове о којима ми нисмо могли ни да сањамо, и да буду у могућности да се такмиче са најбољима из целог света, а они то могу“, рекла је Брнабић.

Како је истакла, „због тога нам је важно да сваку нашу школу опремимо интернетом, и стога данас славимо тај успех“.

Она је навела да ће у Пријепољу до краја 2024. године бити покривено 11 насеља, односно да ће брзим интернетом бити опремљено 1.847 домаћинстава са 6.040 становника.

Брнабић је подсетила да је следећа фаза пројекта „корак у будућност“ брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи.

„До 2025. године покрићемо преко 99 одсто територије централне Србије. То је инвестиција од око 500 милиона евра, а од тога половину ће дати држава“, рекла је она.

Истакла је да се не може очекивати од младих људи да остану у својим местима ако немају интернет, пошто им је ускраћена комуникација са вршњацима из других места, као и приступ електронској Управи која је потребна њима и њиховим породицама.

„У 21. веку интернет је једнако важан као струја и вода“, нагласила је Брнабић.

„Желимо да сваком грађанину ове земље обезбедимо да има све услове да остане тамо где се родио, или тамо где жели да буде ако се одлучи да се из града исели у неку мирнију средину“, рекла је Брнабић.

Навела је да из дана у дан види да се Србија мења и да иде напред.

„Важно је да сви искористимо шансу да инвестирамо у младе људе“, рекла је она.

Премијерка се деци обратила речима „ако вама децо не омогућимо услове ми ћемо бити криви ако не будете могли да се такмичите са вршњацима у свету“

Такође, она се захвалила тиму који реализује пројекат, као и организацијама које га подржавају, и замолила их да се потруде да сви имају једнаке шансе, као и да се потруде да донирају више рачунара.

Она је данас обишла караван Дигиталне експедиције и изложбу примера примене дигиталних технологија у образовању.

Учесници су представили премијерки интересантне пројекте на којима су радили, између осталог и наочаре које звучном сигнализацијом обавештавају слепе и слабовиде људе да наилазе на препреку.

Уз премијерку, у посети Пријепољу били су министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, стални представник УНДП у Србији Јакуп Бериш и председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

 

Фото Танјуг: Влада Републике Србије/ Пеђа Вучковић