Србија

Вучић: Радоичић ће морати да се одазове надлежним органима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће потпредседник Српске листе Милан Радоичић, који је данас обавестио јавност да је поднео оставку на ту функцију, морати да се одазове надлежним органима, а да ли ће га тужилац гонити то је питање за самог тужиоца. „Зато што сам сигуран да надлежни државни органи имају разлог да му поставе питања, а шта ће бити одлука тужиоца, да ли ће да га гони, то је питање за тужиоца, а не за мене. То није питање за улицу, за било кога, већ за тужиоца и друге надлежне државне органе“, рекао је председник одговарајући на питање новинара у Геозаводу да ли ће се Радоичић одазвати позиву надлежних органа у Србији. Председник је рекао да није у потпуности прочитао садржај писма које је данас прочитао Радоичићев пуномоћник Горан Петронијевић, али да је видео суштину. „Ако је неко мислио да ће он да бежи и да се крије – неће. Он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе, они то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право било ко било кога да убије. И зато мислим као и за неке друге ствари, мораће нека питања да се постављају. А можда уопште није учествовао у том делу, па ће тужилац наћи нешто друго или неће наћи ништа, то је питање за тужиоца, а не за нас“, рекао је председник. Он је рекао и да полиција мора на основу медијских извештаја да прикупи одређене информације. „Затим долази тужилац, па тужилац да додатно тражи прикупљање обавештења и онда доноси одлуку – иде ли на подизање оптужног акта или не. У складу са тим хоће ли бити оптужног акта или не за пет дана или 50 дана можемо да процењујемо шта је то што тужилац односно држава жели да закључи у целом процесу“, рекао је председник.

Поводом помињања казнених мера против Србије: Људи нека не брину

Председник Србије је, поводом могућих казнених мера за Србију, које су поменули државни секретар САД Ентони Блинкен и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, рекао да је потребно тачно видети шта ће у том контексту бити речено, и да ће „грађани Србије све разумети“.

„Зашто је неко само то чекао? Као што видите, Курти само на то мисли, ништа друго га не интересује. Као и неке земље чланице јер нисмо увели санкције Русији, или зато што брзо растемо, брже од неких других. Биће занимљиво у Гранади (на самиту Европске политичке заједнице), њих 20 против једне Србије. Људи нека не брину. Надам се да ћемо задржати стабилност и мир, и упркос великим мукама које смо имали, ићи напред“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише то што НАТО шаље додатне трупе на север КиМ, Вучић је рекао да је то добра вест.

„Нека шаље, НАТО нам не смета ништа. Нека шаљу, мање ће Курти моћи да дивља“, рекао је председник.

Опозиција ће имати изборе, а нама потребан јасан мандат у будућности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је опозиција тражила изборе и да ће их добити и у Београду и на нивоу Србије, али да се на изборе иде и због људи, јер је потребан “чист и јасан мандат у будућности“.

“Потребан нам је јасан правац којим желимо да идемо у будућности. Желимо ли сувереност или да будемо колонија? Видели сте оног дана да нема никакве разлике између ‘поношоваца’, Двери, демократа, апсолутно нема. Нико није стао у одбрану свог народа. Али за разлику од њих, ја разумем потребу људи да бране своја огњишта. Неко мора да разуме зашто се људи тамо боре, зашто су се жртвовали“, рекао је Вучић новинарима у Геозаводу.

Он је рекао да је дан пре него што су расписани избори, представници опозиције говорили да не сме да изађе на изборе, јер су му то “забранили Американци“.

“Потом су рекли да то не могу због ситуације на КиМ. Када смо ипак рекли да им излазимо у сусрет, они су рекли – немојте молим вас, то смо безвезе написали. Значи, сад кад ви смете, нама се не излази. Али добро, добро је да се испуњавају прохтеви бившег режима који је сада опозиција, добро је да негујете мањину, то је демократска тековина и важна ствар“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је “срећан због опозиције“.

“Код мене је све изнуђено, како они кажу, увек се уплашим, а ја сам због њих срећан. Тражили су изборе у Београду, а биће и на нивоу Србије. Нек се спремају, имају 79 дана до тада. Они су, како кажу, сигурни победници, заједно са својим помагачима из Загреба, Сарајева, не знам чијим све међима… А ми ћемо да се боримо за народ, па ком опанци, ком обојци“, рекао је председник Србије.
„На питање одакле нам приче, ја то не желим сада због породица настрадалих да говорим, али ћемо о томе јасно да говоримо и не желим да било шта сакривам и не интересује ме шта било ко у свету мисли по том питању, јер ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирана и да нису били ликвидирани у борби већ рањени, били су у животу, предали се, а онда су хладнокрвно са мале удаљености ликвидирани“, рекао је Вучић.

Related posts

Национални парк Фрушка гора спреман за првомајски уранак

Новосадска ТВ

Ђурић: Тренутно се асвалтира 17 улица у насељу Боцке

Новосадска ТВ

Састанак министра Вучевића са директорима предузећа Одбрамбене индустрије

Новосадска ТВ