Србија

Влада Србије донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама

Влада Србије саопштила је данас да ће се школска година у Србији завршити 6. јуна.
– Наш образовни систем створен је са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце. У овом тренутку, важније је него икада, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу. Водећи рачуна управо о томе, Влада Републике Србије је због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво, донела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији.
Како се наводси у саопштењу, школе могу да наставе да раде до 20. јуна, за ученике који то желе. У том периоду могу се реализовати допунска, додатна и припремна настава, настава у природи, као и други облици образовно-васпитног рада, са циљем подстицања социјалних и емоционалних вештина ученика и активности на теме толеранције, емпатије, заједништва, подршке и захвалности.
Битно је напоменути да ће сви ученици који не буду задовољни својим успехом, добити прилику да до 20. јуна поправе оцене на лични захтев.
– Основна огледна школа “Владислав Рибникар” ће остати школа. Она ће бити реконструисана и током процеса реконструкције, биће изграђен меморијални део у знак сећања на децу и школског чувара, који су свакога дана у тој школи показивали изузетност. Након обављеног ванредног инспекцијског надзора у Огледној основној школи Владислав Рибникар, потврђена су сазнања Центра за социјални рад, Министарства просвете и Министарства за бригу о породици, да у овој школи није било вршњачког насиља у односу на малолетног дечака (13). Управо зато молимо све медије да се према овој информацији односе са дужном пажњом и да не објављују непроверене и непотврђене информације, јер се тиме наставља процес трауматизације деце и родитеља. Захваљујемо родитељима, наставницима и свим запосленима у образовном систему на разумевању и подршци – стоји у саопштењу.