Друштво

Успешно одржана конференција “Превенција гојазности: будућност здраве нације”: Иницијатива за повећање часова физичког, због све веће гојазности захтеви за хирургијом и код адолесцената

“Питању прекомерне гојазности морамо прићи системски, али и значајнијим финансијским улагањем у превентивне мере, јер је то вишеструку корисно за појединца, породицу и друштво у целини” истакла је Мирјана Узуновић Мако, директорка Сектора за уговарање здравствене заштите РФЗО, на отварању конференције “Превенција гојазности: будућност здраве нације” који су организовали Еуропеан цоммуницантион центар и Структура, центар за гојазност.

Она је навела да значај подизања свести о значају превенције.

Мако: Имамо 57,1 % прекомерно ухрањених

– Гојазност није само естетски проблем везан за вишак килограма, већ озбиљан медицински проблем. У протекле две деценије стопа гојазности у Европи се повећала три пута. Прекомерна ухрањеност је економско и социјално оптерећење и за појединца и за породицу. Према подацима из 2019, више од половине становништва, конкретно 57,1 %  је прекомерно ухрањено. Стопа гојазности расте, али срећом још није као у Европи, нарочито Португалу, Мађарској и Турској.

Др Скробић: Битно је подићи ниво свести

Доц. др Огњан Скробић, са Клинике за дигестивну хирургију ИКЦ Србије  рекао је да је хирургија само финални аспект лечења гојазности.

-Можда је битније да почнемо да размишљамо сви заједно у правцу како да препознамо проблем. Прво поље је превенција – о гојазности се мало говори, а и не постоји свест да је гојазност болест, што јесте – истакао је он.

Кључни здрава исхрана и физичка активност

На првом панелу “ПОДРШКА, УСАГЛАШЕНОСТ И АКТИВНОСТ ИНСТИТУЦИЈА: кључ успеха превенције и здравља генерација које долазе”, др сц. Мед. Јелена Гудељ Ракић, из Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, упозорила је да међу децом од 5 до 19 година има 340 милиона са прекомерном телесном масом.

Др Гудељ: Алармантни подаци

– Велика студија из 2016. је показала да је број оних са прекомерном телесном масом порастао са 114 милиона 1975. године на 340 милиона 2016. фодине – навела је Ракић и као значајно истакла што је 2018. донета Уредба о националном програму за превенцију гојазности – истакла је она и додала да живимо у средини која погодује настанку гојазности:

– Људи све више времена проводе у превозу, а мање ходајући или возећи бицкл. Мање времена се троши на припрему хране, а захваљујући модерним технологијама, сада вам храна сама долази на врата, не морате ни да устанете из фотеље. Тврдим да је могуће хранити се здраво, а да не буде скупо.

Извор:нсузиво.рс/Фото:нсузиво.рс