Нови Сад

Отворен Научни клуб у Новом Саду

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању Научног клуба „Нови Сад“ у Културној станици „Свилара“, који је отворен под покровитељством Града Новог Сада и Центра за промоцију науке, a основало га је Министарствo науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, са циљем да промовише науку и технологију.

– Културна станица „Свилара“ – центар креативности у Новом Саду, од данас је богатија за још једно место сусрета истраживача, ђака, студената, институција и појединаца, на којем ће они стицати нова знања из разних области науке и дискутовати о бројним темама. Реч је о новоотвореном Научном клубу „Нови Сад“ у којем ће припадници различитих генерација, заинтересовани за науку и технологију, имати прилику да учествују у бесплатним програмима кроз различите радионице, семинаре и презентације. Тиме се крунише вишегодишња успешна сарадња Мреже културних станица и Центра за промоцију науке. Ради се о интерсекторској сарадњи која је и један од приоритета стратегије културног развоја Града, а која истовремено изражава један од најактуелнијих трендова у уметности данас, а то је интеракција науке и уметности. Један од главних задатака Клуба је да повеже све којима је наука блиска и занимљива без обзира на године, ниво знања и области интересовања. Град Нови Сад је својом културном политиком изградио аутентичан културни модел са циљем да култура, уметност и наука из центра стигну до свих делова града, а отварањем Научног клуба управо показује истрајност у тој намери. Научни клуб биће смештен у „Свилари,“ али ће он истовремено бити и програмска платформа за презентацију ових садржаја у свим културним станицама. Тако ће и становници Клисе, Буковца, Ковиља, Степановићева, као и житељи Подбаре, разменом програмских садржаја бити у прилици да сазнају, прате и учествују у најновијим трендовима споја науке и културе. Та врста децентрализације и доступности културе, уметности и науке свима, је оно што наш град чини јединственим. Чињеница да је Нови Сад, који је прошле године са поносом носио титулу Европске престонице културе, истовремено и центар ИТ индустрије, универзитетски центар, један од четири града у Србији која имају научно – технолошки парк, говори о томе да је отварање Научног клуба у Новом Саду један природан и логичан корак и да ће овај клуб у таквом окружењу имати све шансе да буде један од најактивијих – рекао је Далибор Рожић.

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић је нагласио да је ово тринаести научни клуб који је отворен у Србији с циљем да се максимално промовише наука, иновације, технолошки развој и трансфер технологија и да науку приближимо најмлађој популацији.

– Настојимо да заинтересујемо младе да се што више окрену природним наукама и да што више жена учествује у научним областима. То је основна идеја Научног клуба који треба да буде међугенерацијски центар у који долазе и одрасли да сазнају који су нови научни трендови и како наука може да мења њихов живот, као и то да разбијемо предрасуде од нових технологија – рекао је Вукашин Гроздић.

У новоотвореном простору клуба постављена је изложба „Животни циклуси Милутина Миланковића“ посвећена једној од наших најзначајнијих личности 20. века и великом популаризатору науке која ће бити отворена за све посетиоце до 14. јуна 2023. године. Такође, данас у 18 часова биће организован научни кафе под називом „Science at the bar“ који се одвија у Београду и Новом Саду у сарадњи са Амбасадом Израела. У неформалној атмосфери кафеа, израелски и српски научници одржаће серију предавања на тему вештачке интелигенције, молекуларне генетике, физике и климатских промена.