Србија

Вучић: Све је јасније ко је одговоран за насиље и проблеме на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ.
Казао је да је једна од главних тема, уз Украјину, било решавање проблема КиМ, као и да приштинска делегација није желела са да разговара са српском делегацијом и да је Београд увек расположен за разговоре.
„Османи је говорила, говорио сам и ја, они нису желели никакав сусрет са српском делегацијом и што мислим да није наишло на одобравање било кога, ми увек желимо разговоре и немам проблем да разговарамо, али је чини ми се све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ“, рекао је Вучић.
Казао је да није увек оптимистичан, јер врло пажљиво тумачи ставове великих сила и других у Европи, али да мисли да сада ствари постају очигледније и јасније и за оне људе који у суштинским питањима нису увек сагласни са нама.
Казао је да је имао пуно билатералних састанака и истакао дуг разговор са председником Пољске Моравијецким.
„Надам се његовој посети, верујем после избора, а волео бих да буде и пре избора који су у октобру, затим са Орбаном, Нехамером, грчком председницом, албанским премијером, премијером Северне Макеодније, црногорским председником и посебно ћу, верује, да имам и билатералу са њима, затим сам имао разговоре са италијанском премијерком, Марконом, Шолцом, дуг разговор са холандским премијером, исландском премијерком, премијерком Финске, са много људи, премијером Шпаније Санчезом… „, рекао је Вучић.
Додао је да се видео и са Шарлом Мишелом, као и да је свима главна тема, уз енергетику и економију, КиМ.
„Покренули смо још, што је веома важно, као Отворени Балкан, пре свега Рама, Ковачевски и ја, то је да тражимо неку промену односа према Западном Балкану, у смислу већих фондова који би били усмерени на ЗБ. Јер ако израчунате, показали смо податке и Урсули фон дер Лајен, да подршка регионалним земљама ЕУ од Грчке до Словеније је у просеку кроз различите фондове око 4.370 евра по глави становника, а земља ЗБ око 138 евра, што је велика разлика, ми нисмо земља ЕУ али та разлика мора да се смањи, што ће бити важна тема за предстојећи самит у јуну“, рекао је Вучић.
Додао је да данас је упутио позив свим присутним земљама и руководству ЕУ, Европском савету и Европској комисији да после Гранаде и Лондона, када ће бити одржани следећи састанци ЕПЗ, један од наредна два састанка буде одржан у Београду, што би значило да за годину и по или две буде одржан састанак у Београду.
„То би био највећи самит вероватно не само за време мог мандата већ и најзначајнији и нека врста круне и успеха Србије“, рекао је Вучић.

Србија је одлуку о антируским санкцијама донела у марту прошле године

Председник Србије је изјавио да је Србија одлуку о санкцијама против Русије донела у марту прошле године, као и да такву одлуку не може да промени један разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским.

„Имали смо кратак, коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије преко свог руководства. Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију“, рекао је Вучић.
Он је истакао да Украјина није признала независност Косова, као и да поштује територијални интегритет Србије, „баш као што и Србија поштује територијални интегритет Украјине“.
Вучић је поручио да Србија има своју политику, да је самостална и независна земља која поштује Украјину.
„Зашто бих се некоме правдао, због тога што водимо своју политику, у интересу своје земље? Наставићемо да водимо политику у интересу своје земље“, рекао је председник.
Желео сам да разговарам са представницима Приштине, Османи није желела

Вучић је рекао да је желео да током Самита разговара са представницима Приштине, али да председница привремених приштинских институција Вљоса Османи то није желела.
„Ви сте највероватније чули да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел желео да оствари контакт и повеже нас и овде са Приштином. Али Вљоса Османи није желела да се састане са нама и да разговара. Рекла је – организујте састанак на високом нивоу у Бриселу и Курти ће доћи и састаће се са Вучићем. И то је било то“, рекао је Вучић.
Нагласио је да је желео да разговара са њом и да Београд увек тежи дијалогу.
„Ми увек желимо да разговарамо са свима. Морате водити дијалог, Шта је лоше у дијалогу. Али они нису желели да разговарају са нама“, казао је Вучић.
Председник Србије је упитао да ли је ико у светској историји тврдио да су избори, на којима је укупно изашло три одсто бирача, легитимни и легални и демократски.
„И онда изазовете све ове инциденте, све ове тензије и инсистирате да имплементирате у реалност резултате тих срамотних избора. Никада се није догодило“, рекао је Вучић.

О састанку са Зеленским: Подржали смо територијални интегритет Србије и Украјине

Вучић је изјавио да се на Самиту први пут сусрео са украјинским председником Володимиром Зеленским и да су разговарали о територијалном интегритету Украјине и Србије.
„То је био веома кратак састанак. Рекли смо један другом да подржавамо територијални поредак наших земаља и не бих могао да кажем ништа више од тога“, рекао је Вучић у изјави новинарима.
На питање новинара да ли очекује веће притиске поводом КиМ на Србију, Вучић је одговорио да то није питање притисака већ решења.
„У нашој земљи су неки већ скочили због тог сусрета. Срео сам се са човеком који не признаје независност Косова. Шта хоћете од мене сви у Србији, а шта хоће сви други. Не можете да водите своју самосталну политику зато што сви имају идеје како би Србија требало да се понаша и сви би да се понаша екстремистички, а не у складу са својим интересима“, рекао је Вучић.
Додао је да ће, ако треба, остати једини који ће да брани интересе Србије пред странцима и рећи ћу им шта нећемо урадити, а у земљи шта је нормално да урадимо.
„Да ми кажете да не смем да пружим руку човеку који не признаје независност Косова, зато што вам се више свиђа нека друга земља, у томе да учествујем нећу“, поручио је Вучић.
Одговорио је да не зна када ће се срести са Аљбином Куртијем, али да очекује да види пољског председника Матеуша Моравјецког у Београду.
„Очекујем Рутеа, Бетела и Де Кроа у Београду, комплетну тројку Бенелукса у року од месец дана у Београду. Очекујем много гостију од индијског председника, словеначке председнице. Сваки дан у наредних месец дана имаћемо много посета Београда. Поново треба да разговарам са шпанским премијером, црногорским председником, очекујем нови састанак Отвореног Балкана“, рекао је Вучић.

Related posts

Министар Вучевић отворио „Словачке народне свечаности“

Новосадска ТВ

Завршен 23. Фестивал уличних свирача – Градић фест!

Новосадска ТВ

Сеничић: Најтраженији аранжмани за Грчку, Црну Гору и Турску

Новосадска ТВ