КултураНови Сад

Град Нови Сад добитник још једног престижног признања у области културе

Град Нови Сад добитник је још једног светског признања из културе. Ново светско признање за културу стигло је из Мексика у Град Нови Сад, који је освојио Специјално признање за подухват начињен на пољу обнове угроженог културног наслеђа – Подграђа Петроварадинске тврђаве, Алмашког краја, Дистрикта и Мреже културних станица.

Нови Сад је одлуком жирија, тим признањем, истакнут међу 87 градова који су се кандидовали за престижну светску награду за одрживост културе у укупном развоју града, на шестом по реду „International Award UCLG – Mexico City – Culture 21“. Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић упутио је у име Града Новог Сада, у априлу текуће године, Комитету за културу Светског секретаријата уједињених градова и локалних самоуправа (УЦЛГ) Апликацију којом се Град Нови Сад кандидовао за „Међународну награду УЦЛГ – МЕКСИКО Сити – Култура 21”.

Апликацију Српске Атине чинило је представљање три начела регенерације урбаног наслеђа, која су дефинисана у Стратегији развоја културе града од 2016. до 2026. године, а то су децентрализација, партиципација и демократизација.

У питању је децентрализација четири целине угроженог урбаног наслеђа, а то су Подграђе, Алмашки крај, Дистрикт и Мрежа културних станица, потом партиципација, односно дијалог са комшијама и станарима, са стручњацима и грађанима, док је треће начело било демократизација која је обухватила уметничке конкурсе за јачање локалне сцене.

Related posts

Министар Вучевић примио у опроштајну посету амбасадорку Кине Чен Бо

Новосадска ТВ

Новосађани одали почаст настрадалим у пуцњави

Новосадска ТВ

Данас избор чланова Покрајинске владе

Новосадска ТВ