Здравље

Више од трећине Срба се буди ноћу: Ово су најчешћи узроци поремећаја спавања, неуролошкиња открила када треба ПОПИТИ ЛЕК

Неуролошкиња др Александра Павловић истакла је главни узрок проблема са буђењем у току ноћи, као и када је потребно попити лек.

Поремећен сан није нимало необична појава, поготово ако имате брз и стресан начин живота. Иако доктори саветују да је седам до девет сати сна идеална мера за нормално функционисање организма, а све испод или преко тога може да поремети нормалан биоритам и утиче на расположење, ипак одређени људи муче муку са спавањем.

Готово 80 одсто Европљана тешко преспава ноћ, показују резултати истраживања које је обухватило више од 30.000 испитаника у 15 земаља, међу којима је и Србија. О проблемима спавања и зашто се једна трећина Срба буду у току ноћи, у емисији „Јутро“ на Првој телевизији говорила је неуролог Александра Павловић. Она је на почетку навела неке од најчешћих узрока поремећаја спавања који зависе од многих фактора.

„Зашто неко не може нормално да спава може да буде узрок личне особине. Неки људи су на пример веома осетљиви на утицаје из околине, на стрес, бриге, обавезе, а поготово жене. С друге стране, неки људи тешко спавају јер имају одређене телесне соматске болести – тешко дишу или имају болове у ногама, на пример“, рекла је докторка.

Да ли је могуће одреаговати на време и када?

„Позната је подела на акутне (краткорочне) и хроничне инсомније. Људи са хроничним неспавањем имају проблем да више од три месеца спавају довољно дуго и ефикасно три или више дана у недељи. А проблем се пресликава на функционисање и обављање обавеза у току идућег дана. Уколико то траје дуже од три месеца, потребно је да се обратите лекару“, објаснила је докторка.

Докторка Павловић је подсетила колико је спавање од седам до девет сати у току ноћи ефикасно и здраво за организам, а све испод шест сати је ризик на ментално и физичко здравље. Што се тиче буђења она је рекла да је идеално спонтано буђење, као и то да успоставимо ритам одласка у кревет и устајања.

„Ми не можемо неспавање да надокнадимо у току дана уз помоћ поподневне дремке“, истакла је.

Foto: Pixabay

Још једно истраживање показало је да 34 одсто људи у Србији не може да спава због свакодневних проблема са чим се докторка сложила и саветовала да у току ноћи, уколико се изненада пробудите не користите мобилни телефон, као ни пре самог спавања.

„Минимун сат времена пре одласка у кревет не треба физички да оптерећујемо тело и вежбамо, као ни да једемо, нити да гледамо у мобилне телефоне или остале уређаје како бисмо се успавали. Јако је важно да припремимо организам за спавање“, рекла је докторка. Она је такође навела да је главна терапија за несаницу, која се иначе препоручује од стране светских стручњака, заправо когнитивно бихевиорална терапија, која и ментално и физички помаже да се организам примири.

Када треба да се користе лекови за спавање?

На питање, када је тренутак да посегнемо за лековима за спавање, она је рекла да је то корисно уколико пролазимо кроз неку акутну несаницу или стресну ситуацију, како на послу, тако и приватно.

„У питању су хипнотици, али не смете да их користите дуже од четири недеље и свакако није пожељно да се узимају на своју руку, већ уз савет лекара“, рекла је она за крај.

stil.kurir.rs/novosadska.tv

Foto: Pixabay

Related posts

ОПРЕЗ- За ОВАЈ ЛЕК лекари у Србији добили хитно обавештење, могуће анафилактичке реакције

Ivona

СПАВАЈУ К’О ТОПОВИ Ови хороскопски знаци имају најтврђи сан

Ivona

Сањали сте мајку или оца који више нису међу живима: Ево коју важну ПОРУКУ то има за вас – најежићете се до КОСКЕ

Ivona