Друштво

Годишњица рођења Николе Тесле обележена на Кули Београд

У знак сећања на дан рођења једног од највећих научника у историји човечанства, на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, синоћ је емитована светлосна пројекција посвећена Николи Тесли.

Небо изнад Саве је тако засијало у част великог српског генија без чијих изума не би постојао свет какав познајемо, наводи се у саопштењу Белграде Wатерфронт.

„Никола Тесла је чувен по изуму вишефазних система наизменичних струја, проналаску обртног магнетног поља, синхроног и асинхроног мотора и Теслиног трансформатора, а имао је и водећу улогу у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Како је био човек испред свог времена и визионар којег су с правом називали и Прометејем 20. века, по Тесли је названа и међународна мерна јединица за јачину магнетног поља (густину магнетног флукса)“, додаје се у саопштењу.

Осим што је Кули Београд, новом симболу српске престонице, обележена годишњица рођења овог славног Србина, Белграде Wатерфронт ће ускоро постати и место где ће бити изложена његова богата заоставштина, с обзиром на то да ће у некадашњој Фабрици хартије Милана Вапе бити смештен Музеј Николе Тесле, истиче се.

„Тако ће овај великан коначно добити простор какав заслужује, а посетиоци ће моћи да виде због чега је српски народ тако поносан на њега“, закључује се у саопштењу.

 

Фото: Танјуг, Јована Кулашевић