Политика

Ђурић: Срби на КиМ трпе неподношљив притисак због једностраних мера Приштине

Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас у Аустрији са високим представником Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом, након састанка министара спољних послова неформалне групе „Пријатељи Западног Балкана“ и партнера са Западног Балкана, саопштило је српско Министарство спољних послова.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да је чланство у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Србије, указујући да наша земља дели европске вредности и залаже се за њих, као и да жели да допринесе миру, стабилности и просперитету Европе.

Осврнувши се на ситуацију на Косову и Метохији, министар Ђурић истакао је да је Београд у потпуности посвећен дијалогу са Приштином под покровитељством ЕУ, оцењујући да је у овом тренутку потребно, пре свега, осигурати безбедност српског становништва и без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих договора.

Нагласивши да је ситуација по питању Косова и Метохије изузетно тешка, Ђурић је указао да Срби трпе неподношљив притисак као последицу кулминације дуготрајних и систематских једностраних акција приштинских власти.

Говорећи о значају регионалне сарадње, министар је подвукао да Србија посвећује велику пажњу њеном унапређењу и неговању што квалитетнијих добросуседских односа, посебно истичући да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону.

Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ Србије и ништа мање од тога

Министар спољних послова Марко Ђурић је учествовао данас на састанку европских министара спољних послова неформалне групе „Пријатељи Западног Балкана“ и партнера са Западног Балкана, који се одржава у Гетвајгу у Аустрији.

Говорећи о процесу приступања Западног Балкана Европској унији, Ђурић је рекао да, како бисмо решили све изазове са којима је суочен не само наш регион, већ и Европа у целини, морамо да објединимо све наше ресурсе.

„Ако желимо да регион буде потпуно интегрисан, морамо да удружимо снаге у заговарању за улазак региона у Европску унију, без обзира што међу нама постоје разлике“, истакао је министар Ђурић.

Навео је да су многи на Западном Балкану под утиском да у одређеним политичким круговима постоји принцип „један унутра, један ван“, када је реч о проширењу ЕУ, што утиче на перцепцију јавности о процесу проширења.

„Србија до 2027. године планира да заврши све главне законодавне, економске и политичке реформе потребне за придруживање наше земље Европској унији. Наши приоритети су врло јасно постављени. Поред тога, Србија жели да настави да буде фактор стабилности и помогне у очувању мира у региону“, нагласио је шеф српске дипломатије, подвукавши да се то може постићи једино у сарадњи са Бриселом и другим странама у региону.

Такође, Ђурић је рекао да Београд самостално доноси одлуке и тежи да се што више усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније на путу до остварења пуноправног чланства.

„Желимо пуноправно чланство, као крајњи циљ и ништа мање од тога. Неће бити компромиса по том питању“, истакао је шеф српске дипломатије.

Када је реч о политичким односима у региону, Ђурић је указао да и даље постоје нерешена питања из деведесетих, те да ће бити потребни озбиљни напори да се та питања реше на праведан начин, као и пуна посвећеност и подршка највиших европских представника.

 

Фото: Министарство спољних послова Србије

Related posts

Министар Вучевић присуствовао гађањима из ПАСАРС – а на „Пасуљанским ливадама“

Новосадска ТВ

Брнабић:Имамо више од 125 посланика, можемо сами да формирамо владу

Новосадска ТВ

Вучић: Србија је безбедна, највећи део посла решићемо до уторка

Новосадска ТВ