Друштво

Мали: У Београду ће се наредних година изградити или обновити шест музеја

У наредних неколико година у Београду ће бити изграђено или реконструисано шест музеја, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали који је са министром културе Николом Селаковићем код зграде старе Главне железничке станице представио нове музеје који ће бити изграђени или реконструисани у Београду.

„Данас на Међународни дан музеја смо се окупили овде на Савском тргу да покажемо грађанима Београда и Србије шта све радимо када је култура у питању. Зграда Старе железничке станице из 1884. године биће Историјски музеј Србије, већ смо добили грађевинску дозволу, у наредних пар месеци ћемо изабрати извођача радова и крећемо у реконструкцију овог музеја“, рекао је он.

Додао је да ће зграда Старе поште на Савском тргу добити потпуно нови изглед, који је имала и пре рата и да ће у њој бити нови, Дечји музеј и две потпуно нове позоришне сцене.

Према његовим речима у Савској улици, где је зграда Милана Вапе из 1924. године, биће нови музеј Николе Тесле а преко реке одмах поред Музеја савремене уметности, биће потпуно нови Природњачки музеј.

„Почела је и реконструкција Музеја града Београда у Ресавској улици, биће то највећи музеј овде, на око 17.000 квадрата. Реконструисаћемо и Музеј ваздухопловства поред аеродрома“, рекао је Мали и додао да се на овом примеру види како једна инвестиција као што је Београд на води подстиче нове инвестиције.

Министар културе Никола Селаковић је истакао да ће са новим музејским пројектима Београд додити још 50.000 метара квадратних музејског простора.

Он је као посебно важно нагласио да ће нови музеји бити изграђени или реконструисани до 2027. године односно до почетка изложбе ЕXПО која ће се те године одржати у Београду.

„Ово су главни велики пројекти а биће их још више. Биће и мањих пројеката, биће их и ван Београда, широм Србије. С пуним правом могу да кажем да је ово не само златно доба српске економије и српских јавних финансија, него после економске и финансијске обнове наше земље следи и озбиљна, духовна, културна, уметничка обнова Србије“, рекао је Селаковић.

Додао је да та обнова почиње управо великим пројектима у главном граду Србије, који су према његовим речима усмерени ка људима, како нашим тако и свим оним који ће долазити у Београд.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић