Србија

Одржан састанак ЕУ делегације и званичника Републике Србије

Уочи отварања Пољопривредног сајма у Новом Саду, на иницијативу делегације Европске уније одржан је билатерални састанак са званичницима Републике Србије предвођеним премијером Милошем Вучевићем.

Састанку у Конгресном центру су поред Вучевића, присуствовали министар пољопривреде Александар Мартиновић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре и комесар Европске уније за пољопривреду Јануш Војчеховски, коме је ово уједно прва посета Србији.

Европска унија је партнер 91. међународног пољопривредног сајма, а отварању присуствују и европски стручњаци задужени за пољопривреду, рурални развој и безбедност хране.

Око половина извоза из Србије иде у Европску унију, а вредност трговинске размене у области пољопривреде у 2023. години износила је преко 4,6 милијарди евра. У том смеру крећу се и улагања која долазе из ИПАРД програма који ће бити у фокусу представљања европске делегације на Пољопривредном сајму.

Вучевић разговарао са комесаром ЕУ за пољопривреду о продубљивању сарадње

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић састао се данас, након отварања 91. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, са комесаром Европске уније за пољопривреду Јанузом Војчеховским са којим је разговарао о продубљивања сарадње у тој области и Програу ЕУ ПРО Плус.

Саговорник премијера Вучевића прецизирао је да је тај програм, поред осталог, начин да се допринесе уравнотеженијем друштвено-економском развоју локалних самоуправа, побољша управљање територијалним развојем и унапреди социјална инфраструктура.

На састанку је речено да ЕУ обезбеђује значајна финансијска средства пољопривредницима у Србији, углавном кроз програм Инструмента за претприступну помоћ руралном развоју (ИПАРД), као и да ЕУ покреће трећу фазу ИПАРД програма која уз комплементарно приватно суфинансирање може да донесе до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији.

Председник Владе Србије подвукао је да је су од изузетног значаја развој пољопривреде у Србији, као и размена искустава у тој области са другим земљама Уније, посебно због потенцијала које пружа Војводина.

Састанку су присуствовали и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, као и министри за европске интеграције и за пољопривреду Тања Мишчевић и Александар Мартиновић.

 

 

Related posts

Фудбалери Србије ремијем са Бугарском изборили историјски пласман на Европско првенство

Новосадска ТВ

Вучић: Налазимо се на раскрсници да ли ћемо имати мир или не, Курти жели рат по сваку цену

Новосадска ТВ

Од понедељка почетак нове услуге плаћања превоза е-новчаником

Новосадска ТВ