Политика

Вучић: Пружићемо пијетет жртвама, али не очекујте да газимо сопствени народ; Први циљ резолуције о Сребреници – укидање Р. Српске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас поводом предстојећих београдских и локалних избора 2. јуна да избори нису „игра и играчка“ и подсетио да људи на њима људи одлучују о својој судбини.

„Када људи мисле да не може да се врати и да не може да буде лошије и узимају здраво за готово ово што имају данас“, рекао је Вучић за РТС и поменуо да је данас 550.000 запослених више него пре 12 година.

Он је, одговарајући на питање, где види највећа искушења по питању резултата, казао да ће на много места бити тешко јер су се поново сви ујединили.

„То је оно што сам могао да ухватим. Морам људима из СНС-а, који толико волим, и колико поштујем и странку Расиму Љајића и СПС, уз све наше разлике, да се извиним јер ја сада морам да обављам велике државне послове. Бићу са њима у недељу на скупу у Новом Саду и онда мене шест дана опет неће бити од преосталих десет“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је СНС поставила велике циљеве, поменувши Експо, 1.400 евра просечна плата, у Београду 1.800 евра, 650 евра просечна пензија 2027. године.

„Ми ћемо тада бити на нивоу данашнејг просека Европске уније“, поручио је Вучић и додао да је зато потребно да се настави да се ради и да се не праве експрименти.

„Како бисмо радили Експо? Замислите ту власт у којој би Марсовци владали са овима који би сваки дан да протестују због неког инвеститора са онима трећима…како би то изгледало“, упитао је Вучић.

Како је рекао, сви ће се они ујединити у једном дану и то се и данас видело када је Несторовић рекао: „ако ови не изађу на изборе, нећемо ни ми“.

„Уосталом ми не бисмо имали читав овај Галиматијас као држава данас око избора да је било мало одговорности баш у тој странци као што је није било“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао људе да изађу на изборе 2. јуна и да гласају по својој савести.

На констатацију водитеља да му се по изјава неких људи из СНС чини да му недостаје мало Драган Ђилас као политички такмац и да ли је то добар утисак Вучић је одговорио да претпоставља на шта алудира и поновио да није довољно у фокусу око избора.

„Стварно нисам у фокусу и ако сам ја добро пратио шта сте хтели да кажете – лако ти је Вучићу било док ти је главни противник био Ђилас, сад су њега скинули и сад ће бити теже. Ту сам теорију већ чуо. Ја не бирам и не могу да бирам противнике. Понекад бирају странци, понекад људи овде, понекад ситуација, међутим, ја нисам сигуран уз све што бих имао да кажем о њему, а нису лепе ствари, али ови који би да га замене, нисам сигуран да тај посао знају, нити да су писменији и одговорнији“, рекао је Вучић.

22.23 – У следећи четвртак у УН видећемо да се рађа нови поредак у свету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је борба око Резолуције о Сребреници борба неравноправних, али да ћемо у следећи четвртак у УН, како је рекао, видети да се рађа другачији и нови светски поредак.

„Да постоји један значајан део земаља који сме да се супротстави терору већине и њиховом схватању истине. Веома, веома значајан број земаља. Који се више не либе да говоре слободно. Ја се не либим да говорим слободно. Нико не може то да ми ускрати“, рекао је Вучић РТС-у.

На питање да ли постоји нека таква земља у региону, Вучић је одговорио да је Мађарска сасвим сигурно слободна земља.

Он је истакао да иза те Резолуциеј стоје искључиво Берлин, Лондон и Вашингтон и да би било веома лицемерно да криви земље из региона које ће гласати за њу.

„Шта хоћете да вам кажем када један Мексико буде уздржан или Никарагва против? За то могу да вам кажем јер су то чврсти људи, чврсте земље. А Црна Гора да буде за. Или Кина да буде против, а Црна Гора да буде за. Али вам и то говори колико се поредак у свету мења. А мени су најсмешнији њихови извињавајући разлози и све то што говоре“, рекао је Вучић.

За Северну Македонију је рекао да су наши пријатељи и браћа, али да код њих то тако функционише.

„Када немате довољно снаге у међународној арени, онда морате тиме да се бавите. Али, хоћемо ли да се иживљавамо на Црној Гори и Северној Македонији? Не би баш имало смисла. Ја мислим да је више фер и да је поштеније, да као човек и у име Србије, изађем и кажем шта мислим онима који стварно из овога стоје. То су Берлин, Лондон и Вашингтон“, поручио је Вучић.

На питање о односима са Немачком, Вучић је рекао да нису као у време канцеларке Ангеле Меркел, али да верује да ћемо моћи да градимо боље односе са том земљом.

„Односи са канцеларом (Олафом) Шолцом су другачији у односу на Меркелову, а другачији су односи са Шолцом у односу на оно што имамо са Министарством спољних послова Немачке. Верујем да ћемо моћи да градимо боље односе са њима“, констатовао је Вучић.

Додао је да са Британцима нисмо никада имали сјајне односе, али да ћемо морати и ту да градимо боље односе.

„Са Вашингтоном разговарамо. Понекад је лакше разговарати са Вашингтоном него са многима другима. Знате, бар хоће да вас чују, ако ништа друго. А да ја сад кажем, крива ми Подгорица и Скопље, а нису криви ови који су ово направили, био бих лицемер и показивао бих да сам кукавица. А не мислим да сам кукавица и умем да назовем правим именом и на праву адресу да се обратим“, објаснио је Вучич.

22.16 – Формално ће победити у УН али ће грађани Србије бити поносни због наше борбе

Председник Вучић изјавио је да многе земље уочи седнице Генералне Скупштине УН трпе огромне притиске и да због тога зна да ће победити они који се залажу за резолуцију о Сребреници, али да ће ипак сви грађани Србије због борбе коју Србија води моћи да се осећа поносно.

„За седам дана, баш у ово време ће, претпостављам, да се заврши седница Генералне скупштине УН. Они ће формално да победе. Мислим да ће сваки грађанин Србије, без обзира на националност, да се осећа поносно“, рекао је председник и подсетио да борба Србије против усвајања резолуције и даље траје.

„И вечерас смо се борили, и вечерас смо коначно добили потврду за неке да ће да буду уздржани“, казао је Вучић.

Рекао је и да неки који су били уздржани, под притиском су их натерали да буду против.

„Сви они који не уђу у салу, или како то се колоквијално у политици каже, буду у тоалету, намерно, уздржани и против су, они који нису хтели да гласају за резолуцију. Знам под каквим су притиском земље и знам како нам се неки пријатељи извињавају и то пријатељи доказани и показани више пута“, рекао је Вучић и додао да то што ће они представити да имају 80 гласова не значи победу.

Нагласио је да противници Србије не седе у региону, већ су то Берлин, Вашингтон, Лондон.

„Мађарска ће бити против, Словачка неће гласати за, ни Кипар … Надам се и верујем да моји пријатељи и лични, и пријатељи ове земље, иако припадају и ОИК-у, дакле и Организацији исламске конференције и свему другом и из Емирата и из Бахреина, неће гласати за“, навео је Вучић.

Рекао је да је причао и са новоизабраним председником Индонезије, са двојицом министара, са њиховим сталним представником, амбасадором и нагласио да не би да се изјашњава како ће гласати.

Верујем и надам се у пријатељство са Индонезијом, позивао сам се и на Сукарна (првог и доживотног председника) и на све наше односе са правом, али видећемо, казао је Вучић и замолио новинара да га не пита за појединачне земље зато што му тако одузима простор за рад.

22.12 – Наредни период биће тежак за нас, не очекујем поново одлагање гласања

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да нема елемента науке када је у питању доношење резолуције о Сребеници и да правду од оних који је траже нећемо добити и да ће наредни пеирод бити тежак за нас, као ида одлагања седнице Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници неће више бити, јер се ствара велика нервоза око тог питања.

Вучић је прокоментарисао да ли има елемент науке, када се говори о резолуцији о Сребеници и рекао да никада није била наука аргумент и додао да правду од њих нећемо добити, и да за њу морамо сами да се изборимо.

„По којој то науци, молим вас ми, реците, је могуће да имате два жива сведока и неколико изјава, већ покојних сведока за вађење очију и брутално убијство судије Слободана Илића? И да вам прегласавањем судија у Хашком трибуналу три према два ослободе злочинца који је то починио? Можете ли да ми кажете, која је то наука? Која је то право? Која је то правда? Па нема је. Дакле, ја само хоћу људима у Србији да кажем да ми у наредном периоду биће тешко за нас, али радит ћемо, борит ћемо се, а после тога да кренемо да радимо још јаче“, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Он је додао да ћемо у наредном периоду почети да правимо још већу разлику између себе и неких других, који су до пре само 10 година били значајно испред нас.

„Да напредујемо и да снажимо своју позицију у свету. Уз то што радимо на Европском путу, за нас је од пресудног значаја да одржавамо пријатељске и најближе могуће односе са нашим пријатељима на Истоку, али и у Африци и у Латинској Америци, Карипским земљама, дакле, Пацифику, свуда“, додао је председник.

Одговарајући на питање да ли је одлагање за 23. мај, за гласање о резолуцији о Сребреници добро за нас и да ли је у питају куповина времена, Вучић је рекао да мисли да су многи желели да данас буде у Котору .

„Зато што су они могли да закажу, имали су седницу Савета безбедности око Босне и Херцеговине, могли су закажу за исти дан или дан касније седницу Генералне скупштине. Па су неки морали два пута да ваде карте за Њујорк“, рекао је он.

Исиче да нема више одлагања, јер се ствара превелика нервоза око тога.

„Превелика је нервоза. Немачки стални представник је путовао у Кенију. Тамо је лобирао, позвао је шефове више земаља и дипломате више земаља. И они мисле сада да су завршили све и да имају преко стотину земаља које су за. Могу дакле да говорим о њиховој рачуници. Ми ћемо дати све од себе да то не буде тај број“, рекао је он и додао није реално да буде мање од 60 земаља.

„Само и погледајте у Европи колико их има. Не рачунајте четири, претпостављамо, земље Европске уније, али додајте им на то Велику Британију, Норвешку, Швајцарску“, рекао је он.

Додао је да је Србија у последњих 10 до 12 година брже напредовала него икада у свакој сфери.

„Знали смо да ће у тренуцима сукоба у Украјини, а пошто нисмо увели санкције Русији, многа копља да се ломе на нашим леђима. И то сам рекао и пре две године, и пре годину дана, и данас две и по године од почетка избијања тог сукоба. Тешка позиција за Србију. Осим на условима у којима ви не дозвољавате, видите да колективни запад неће да дозволи ништа што би могло се чути са руске стране, вероватно и обрнуто. Само код нас можете чути једне и друге и треће и све остале. И управо то смета свима. Али ја мислим да то говори о нашем демократском капацитету, али да то говори и о слободи у нашој земљи, да то говори и о томе да смо једна независна, једна озбиљна и одговорна земља“ рекао је председник.

Вучић додаје да је гласање о резолуцији о Сребеници јако важно, и можда најваније од свега.

„Јер ја знам како ће то тешке последице да изазове, не за мене, не за вас, можда не за нашу генерацију, за неке у будућности. Уколико буду видели да им је то прошло лако и једногласно како су замишљали да ће да прође. А да су хтели нешто лепо да учине, седели би са нама да се договарамо осам месеци. А не са Немцима. Седели би са нама да разговарају па да видимо шта можемо да направимо. Па би рекли Турцима, дођите да посредујете, да видимо јер су Турци посредовали и око декларације коју је Скупштина Србије усвојила. Па ако је неко имао образа да пита Турску за домаћу декларацију, није проблем да се разговара о нечему што је међународни папир“, додао је Вучић.

22.05 – Пружићемо пијетет жртвама, али не очекујте да газимо сопствени народ

Председник Александар Вучић оценио је да ново распиривање међунационалних сукоба због резолуције о Сребреници представља дубинску и много тежу последицу.

„Ми смо разговарали са људима. И ви видите, људима је тешко ово око Косова, али људи знају да ће то да гурају до неког тренутка, али да не могу да их убаце у УН, имају неку врсту мање сигурности, али ипак сигурности. Јер то не могу без нас. А што се тиче овога, људи имају подозрење, страх, али се осећају и кивно и бесно“, рекао је Вучић.

Навео је и да има много нетачних ствари на порталима од тога да је пуцао, држао снајпер који, како је истакао, никад није имао у руци, до тога да нас називају „геноцидашима“.

„Који су то наши погрдни називи за њих? Па нема их. Ми овде кажњавамо свакога ко би било који погрдни назив упутио. Што не кажете да на свим њиховим порталима само читате о ђиканима и геноцидашима?“, рекао је Вучић.

Како каже, свуда пише РС, а са друге стране тешко им је да то изговоре.

„Нисам сигуран да би многи волели да постоји Србија. Што се нас тиче, ми немамо проблем да постоји Босна и Херцеговина. Никада га нисмо имали и увек смо се држали Дејтонског мировног споразума и њиховог устава. Али, наравно, и Република Српска мора да постоји у складу са Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Вучић.

Како додаје, у томе су разлике, али они су сад показали шта је то што им ми значимо и колико желе и дијалог и добре односе са нама.

На констатацију водитеља да у региону најтеже иде комуникација са Сарајевом, као и да је Вучић покушао да се дође до неке врсте пацификације са Бошњацима, председник је одговорио да све време Србија то ради.

„Ја желим најбоље односе са Бошњацима. Улажемо већи новац пропорционално у другим деловима Србије управо у оним општинама где су Бошњаци већина. Ја мислим да ти људи то виде“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се наставити са улагањима.

„То је наш посао. И сваки пут ћемо да пружимо пијетет жртвама бошњачким, саучешће породицама. Али немојте да очекујете од нас да прихватимо добровољно гажење сопствојног народа да бисте нам ви дали дозволу да будемо лепо са неким. Немојте да сметнете са ума да њихов главни протагониста Бећировић је написао књигу о четири геноцида које је Србија почила над Босном и Херцеговином још од првог српског устанка“, рекао је Вучић.

21.50 – Први циљ резолуције о Сребреници – у крајној инстанци укидање Р. Српске

Александар Вучић рекао је вечерас да постоје четири циља за доношење резолуције о Сребренице и да је први да се у крајњој инстанци укине Република Српска.

„Први циљ је, у крајњој инстанци, иако ће вам западњаци рећи – не, не, није то циљ. А ја вам кажем да лажу. И не мислим при томе да Шмит мисли да је циљ укидање Републике Српске“, рекао је Вучић.

Под два, додаје Вучић, на чему ради професор, Енглез, Питер Бојл, који се тиме цео живот бави и који је то већ наговестио преко сарајевских медија – подизање односно ревизија пресуде за одговорност Републике Србије.

„И у складу са тим, под редним бројем три, неко би мало пара да добије од Србије. И да је тужи за накнаду ратне штете“, навео је Вучић.

Каже да је четврти циљ додатно оптерећивање Србије и стављањем самара на њена леђа и плећа.

„А није им циљ, наравно, да граде ближе односе. Већ жеља да на такав начин упропасте или униште сваку врсту отпора њиховој централистичкој накани да централистички организују, супротно Дејтонском споразуму, своју државу“, рекао је Вучић.

На питање да ли ће последица бити и ново распиривање међунационалних сукоба, Вучић је рекао да је говорио о реалним и конкретним последицама.

„А ово што ви говорите су дубинске и много теже последице“, нагласио је Вучић.

21.42 – Сигуран сам да ће Кина бити против што је од огромног значаја за Србију

Председник Вучић изјавио је да ће Кина бити против када се у УН буде гласало о резолуцији о Сребреници и нагласио да ће то бити од огромног значаја за Србију.

Председник Си Ђинпинг ми је рекао колико му је одвратно све што раде против Србије, казао је Вучић гостујући на РТС, на питање да ли ће Кина, која је обично неутрална, уздржана у гласању у телима УН бити против резолуције.

„Скоро да сам сигуран да ће наши кинески пријатељи бити против први пут и то је од огромног значаја“, рекао је Вучић и нагласио да је у Београду лично разговарао са председником Си Ђинпингом о томе.

„Разговарали смо не на пленарном или на оном састанку у ужем формату већ само нас двојица и он ми је указао на то, то је оно што смем да кажем, колико му је одвратно све што раде против Србије“, рекао је председник и нагласио да је кинеском председнику бескрајно захвалан на томе.

„Бескрајно му хвала. То је толико паметан човек. Храбар човек“, рекао је Вучић и изразио жаљење што поједини у Србији увек све потцењују.

На питање да ће Кина извршити неку врсту утицаја на оне силне земље у Африци и Латинској Америци, председник је нагласио да о томе не може и не жели да говори.

Нагласио је да не разуме питања новинара и то шта ради вечерас, јер му поставља питања ко ће бити против резолуције због чега, како је рекао, црта Американцима, Британцима, и Немцима кога да зову.

„Али није важно. Ово нема везе са мном, ово има везе са нашом земљом. А једну једину земљу имамо“, рекао је председник.

21.30 – Верујем да ће БДП расти више од 3,5 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је да верује да ће стопа раста БДП-а ове године бити преко 3,5 одсто.

Вучић је навео да је Европска банка за обнову и развој дала процену о расту од 3,5 одсто док су сви остали смањили.

„Ми верујемо да ћемо имати преко 3,5 одсто. да се НИС брже и боље припремио за ремонт и да су га боље урадили него што су га урадили имали би и виши. Тек 27. маја очекујемо пуштање бензина. Дизел је у реду. Наша стопа раста би била много већа од 3,7 и 3,8, а овако се ми надамо на крај године, да ће бити 3,7 или 3,8 одсто, а у првом кварталу била је 4,6. А то нам доноси веће плате и пензије“, рекао је Вучић.

Он је поновио да имамо 550.000 више запослених људи него што смо их имали пре 12 година, а да због природног прираштаја и миграција, имамо 400.000 људи мање него 2017.

„И даље имамо ужасно низак природни прираштај од 1,65, а потреба нам је 2,1 за просту репродукцију. Дакле, када то сагледате, онда видите фантастичну разлику у резултатима. 550.000 више њих има посао него што имало пре. Већ тиме расте све друго, тиме расте цела привреда, тиме расте плате, тиме расте пензија, тиме расте све. Неодговорним односом, неодговорним понашањем, лако ћемо се вратити у много горе стање“, поручио је Вучић

Related posts

Фонд ПИО:Лажни позиви пензионерима за картице,обавештења само СМС-ом или мејлом

Новосадска ТВ

Лидер СНС Милош Вучевић поручио председници НДНВ Ани Лалић: Рођен сам у Новом Саду и нико ме није “посрбио”

Новосадска ТВ

ГИК Београд обрадио 91 одсто гласова листа око СНС-а освојила готово 53 одсто; У Новом Саду СНС има натполовичну већину

Новосадска ТВ