Политика

Вучић: Избори нису игра и играчка, на изборима људи одлучују о својој судбини

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном посетити словачког премијера Роберта Фица на кога је извршен атентат, када буду могли заједно да оду у Братиславу.

„Сасвим је извесно да ћу га посетити, само је питање када“, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Каже да је са Орбаном већ разговарао и да је њихов договор да када буду могли да оду заједно и посете Фица.

„Да одем по Виктора и да заједно одемо у Братиславу, у посету Роберту. Виктор је у контакту са његовом породицом“, рекао је Вучић.

Навео је да верује у металну снагу Фица и да ће он то успети да преброди.

„Ја се уздам у његову снагу, његовог ума, његову менталну снагу. И верујем да је када је човек ментално јак, да и најтеже физичке повреде, не увек, али може да преброди“, додао је председник Србије.

Вучић је рекао да је су у атентати вршени на људе од политичког интегритета, али да је у савремену доба просто незамисливо да се овако нешто деси.

„Све оно што имамо као податке, оно што је рекао и председник Пелегрини, оно што су говорили министри словачки данас, што је било доступно јавности, јасно говори о тој великој што медијској подели, што подели у словачком друштву, која је на крају створила ту атмосферу која је постала нормална да неко пуца у словачког премијера, којег изузетно ценим“, рекао је Вучић.

Каже да је Фицо велики и искрени пријатељ Србије.

„Он је такав пријатељ Србије да на њега не можете да извршите притисак. Говоримо о већим земљама и Европске уније и Сједињеним Америчким Државама и свим другима. Дакле, он је човек који ће увек да буде уз своју Словачку, али морам да кажем и уз Србију. Једним делом је то, осим традиционалног пријатељства које имамо са Словацима, и због чињеница да смо нас двојица лични пријатељи. Искрени и дугогодишњи лични пријатељи. И када је он у опозицији, и када није и видели смо се и у једним и у другим, у тешким и у лепим тренуцима. И ово ме искрено, потресло“, навео је Вучић.

Нагласио је да су поједини медији поводом тог атентата говорили да је Фицо проруски човек и можда оправдавају овај страшни догађај.

„Ви сте то видели и код нас и видите у свету како та мантра иде. Прво је покушано са тим, то је болесник, психопата и тако даље. Па је онда, дете овог убице у покушају демантовало и рекло да никада није лечен и тако даље. А онда су кренули друге ствари, да су се највише забринули Вучић и Орбан, Додик и тако даље. Што ће рећи одмах, аха, није лоше, можда неко има право да га убије. Исте су такве приче кренули и у нашим медијима“, рекао је Вучић.

Избори нису игра и играчка, на изборима људи одлучују о својој судбини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас поводом предстојећих београдских и локалних избора 2. јуна да избори нису „игра и играчка“ и подсетио да људи на њима људи одлучују о својој судбини.

„Када људи мисле да не може да се врати и да не може да буде лошије и узимају здраво за готово ово што имају данас“, рекао је Вучић за РТС и поменуо да је данас 550.000 запослених више него пре 12 година.

Он је, одговарајући на питање, где види највећа искушења по питању резултата, казао да ће на много места бити тешко јер су се поново сви ујединили.

„То је оно што сам могао да ухватим. Морам људима из СНС-а, који толико волим, и колико поштујем и странку Расиму Љајића и СПС, уз све наше разлике, да се извиним јер ја сада морам да обављам велике државне послове. Бићу са њима у недељу на скупу у Новом Саду и онда мене шест дана опет неће бити од преосталих десет“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је СНС поставила велике циљеве, поменувши Експо, 1.400 евра просечна плата, у Београду 1.800 евра, 650 евра просечна пензија 2027. године.

„Ми ћемо тада бити на нивоу данашнејг просека Европске уније“, поручио је Вучић и додао да је зато потребно да се настави да се ради и да се не праве експрименти.

„Како бисмо радили Експо? Замислите ту власт у којој би Марсовци владали са овима који би сваки дан да протестују због неког инвеститора са онима трећима…како би то изгледало“, упитао је Вучић.

Како је рекао, сви ће се они ујединити у једном дану и то се и данас видело када је Несторовић рекао: „ако ови не изађу на изборе, нећемо ни ми“.

„Уосталом ми не бисмо имали читав овај Галиматијас као држава данас око избора да је било мало одговорности баш у тој странци као што је није било“, рекао је Вучић.

Вучић је позвао људе да изађу на изборе 2. јуна и да гласају по својој савести.

На констатацију водитеља да му се по изјава неких људи из СНС чини да му недостаје мало Драган Ђилас као политички такмац и да ли је то добар утисак Вучић је одговорио да претпоставља на шта алудира и поновио да није довољно у фокусу око избора.

„Стварно нисам у фокусу и ако сам ја добро пратио шта сте хтели да кажете – лако ти је Вучићу било док ти је главни противник био Ђилас, сад су њега скинули и сад ће бити теже. Ту сам теорију већ чуо. Ја не бирам и не могу да бирам противнике. Понекад бирају странци, понекад људи овде, понекад ситуација, међутим, ја нисам сигуран уз све што бих имао да кажем о њему, а нису лепе ствари, али ови који би да га замене, нисам сигуран да тај посао знају, нити да су писменији и одговорнији“, рекао је Вучић.

Опозиција добила све услове које је тражила

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је власт опозицији испунила све изборне услове које је опозиција тражила за локалне изборе 2. јуна. „Лагали су о оним фантомским бирачима, сада видимо да они су сви фантомски кандидати. И ми ћутимо. Срамота ме да то коментаришем. Ја сам председник државе, председник сам и њима. Нећу да говорим о томе. Председник сам свих грађана. Нећу да доносим такве оцене јавно које могу нашој земљи да наштете даље“, рекао је Вучић за РТС. Вучић је рекао и да сматра да свима треба омогућити да изађу на изборе, макар, како је рекао, све супротно закону урадили. „Нека побеђују где хоће, нека губе где хоће. Шта год било. Само да имамо нормално стање у земљи. Да можемо да се посветимо ЕXПО 27. Зашто кажем ЕXПО 27? Није то питање Београда и ЕXПО. То је питање свега. Од осмеха Војводине, од Мачковог Брега до Црње где ће Румуни правити гранични прелаз, до свега што ћемо да радимо на југу Србије“, поручио је Вучић. Он је рекао да ће се томе посветити и да је то јако важно. „То су огромне инвестиције“, нагласио је Вучић.