Политика

Дејтонски споразум газе, није их брига за стабилност региона, једино желе колективну казну за српски народ…

Председник Србије Александар Вучић поручио је из седишта УН у Њујорку, где се почетком маја очекује разматрање у Генералној скупштини УН предлога резолуције о Сребреници, да није оптимистичан по питању тога да ће успети да спречи изгласавање резолуције, али да га то неће спречити да настави да се бори.
Вучић наставља данас посету Њујорку, а јуче се у седишту УН састао са представницима држава чланица из Азијско-пацифичке групе, с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, председавајућим Генералне скупштине УН Денисом Френсисом, са специјалном саветницом УН за спречавање геноцида, сталним представником Бразила у УН, као и са сталним представником Кине Жангом Ђуном и Мексика.

Вучић је саопштио да га је Френсис обавестио да је Немачка убедљиво најангажованија по питању усвајања Резолуције о Сребреници, као и да земље спонзори Резолуције не желе било какво одлагање гласања.

„Јасно је да су нам остале само последње припреме да се боримо за част и образ Србије. Никога од предлагача није брига ни за Дејтонски споразум који газе, није их брига ни за стабилност у нашем региону, једино што желе је колективна казна за српски народ. Поруку смо разумели и борићемо се до краја“, навео је Вучић на инстаграм налогу „будуцностсрбијеав“.
У изјави новинарима у Њујорку, Вучић је синоћ истакао да, иако ће, како се претпоставља на гласању о резолуцији бити пуно суздржаних, није реч ни о каквом консензусу.
Он је рекао да та одлука Генералне скупштине УН није обавезујући акт али да је велика морална дисквалификација.
Нагласио је да мисли и да је свима јасно да је то борба Давида и Голијата и питао да ли ико може да покаже било ког часног човека у свету ко би читајући о Давиду и Голијату био на страни Голијота.
Истиче да су неки представници у УН рекли да је невероватно да је једна „мала Србија“ успела да се тако супротстави.
Вучић је у објави на Инстаграм налогу „будуцностсрбијеав“ навео да је разговарао са Гутерешом о резолуцији „Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници“ посебно у светлу важне улоге коју УН имају као један од стубова међународног права.
„Поновио сам да је Србија озбиљна земља која бескомпромисно осуђује сваки злочин почињен у ратним сукобима, управо у складу са начелима и регулама Уједињених нација, које су и дефинисале разлику између злочина геноцида, злочина против хуманости и ратних злочина“, рекао је Вучић.
Председник Србије је на инстаграму саопштио и да је подсекретарки УН и специјалној саветници за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту пренео забринутост да би усвајање резолуције могло да доведе до даљих сукоба у будућности.
„Нагласио сам да би усвајањем резолуције ‘Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници’ дошло до релативизације самог појма геноцида, као најстрашнијег вида планског и систематског затирања народа и етничких група, чему је човечанство, нажалост, сведочило неколико пута у новијој историји“, рекао је Вучић.
Он је изразио забринутост да би усвајање те резолуције могло да доведе до даљих сукоба у будућности и указао на потребу да се сви заједно, под окриљем Уједињених нација, заложимо да правда буде задовољена на начин који промовише мир и помирење.
Вучић је, такође, сталног представника НР Кине при УН Жанга замолио да Кина подржи позицију Србије.
„Замолио сам уваженог саговорника да и овога пута Кина стане на страну правде и подржи позицију Србије. Посебно сам захвалио сталном представнику НР Кине на досадашњој подршци његове велике земље коју пружа нашој Србији у свим међународним форумима, као и на чврстом и непоколебљивом поштовању темељних начела на којима почивају Уједињене нације“, рекао је Вучић.
Вучић борави у Њујорку где је у понедељак увече представљао Србију на седници Савета безбедности УН на којој је представљен шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика.
Вучић пред седницу Генералне скупштине на којој се почетком маја разматра предлог резолуције о Сребреници у седишту УН одржава консултације са представницима земаља чланица УН, како би им објаснио позицију Србије о најављеној резолуцији.

 

Фото: Танјуг

Related posts

Због радова на санацији хаварије без воде ће данас до 13 сати бити Ветерничка улица као и околне улице

Новосадска ТВ

МУП обуставио претрагу за двогодишњом Данком Илић у насељу Бањско Поље

Новосадска ТВ

Свечани дочек испред Палате Србија за кинеског председника Си Ђинпинга

Новосадска ТВ