Србија

Други српски устанак један од најважнијих догађаја у новијој српској историји

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић предводио је данас државну церемонију обележавања 209-годишњице избијања Другог српског устанка, у оквиру спомен-комплекса „Други српски устанак“ у Такову код Горњег Милановца.
Селаковић је у обраћању истакао да данашњи дан представља један од најважнијих датума у новијој српској историји, нагласивши да Србија слави своје претке, који су пре 209 година смогли снаге да се окупе на народном збору у Такову и наставе борбу против Турака започету 11 година раније.
Он је указао на чињеницу да је вођа устанка књаз Милош Обреновић био активни учесник Првог српског устанка, прекаљени и више пута рањавани војсковођа, али и неко ко је у најтежем тренутку приликом слома устанка остао уз свој народ.
Све ово и још много тога, говорило је о томе да је на чело народа дошао човек који је ванредно добро умео да чита знакове поред пута, иако га је историја запамтила као неписменог. Решеност за борбу, жеља за слободом, велика јунаштва и лични примери пожртвовања одликују Други српски устанак и сврставају га у један од највећих и најважнијих догађаја наше историје, оценио је Селаковић.
Министар је истакао да је српски народ у Другом српском устанку положио испит зрелости у новом веку, када се показало да смо озбиљно учили на грешкама из прошлости и да их нисмо понављали, све захваљујући вођи књазу Милошу Обреновићу.
Према његовим речима, Милош је ванредно вешто умео да сагледава ствари из унутарполитичког и спољнополитичког угла и да у свему нађе угао гледања у корист Србије и српског народа.
Поред тога што на овај дан празнујемо значајну историјску годишњицу, што га као свој дан обележава и Војска Србије, увек треба да се  преиспитамо колико смо свесни наслеђа Милошевог, чија је главна порука и поука садржана у беспоштедном и посвећеном делању за народ и непрестаном грађењу државе, додао је министар.
Он је рекао да Србија данас, имајући Милоша Великог за узор, јача своју позицију, крчи сигуран пут будућим покољењима и све своје битке води најпре мудрошћу и умећем свог државног руководства на челу са председником Републике.