Србија

У Орашцу одржана централна државна церемонија поводом Дана државности

У Орашцу је одржана централна државна церемонија поводом Дана државности Србије коју предводи потпредседник Владе Србије и министар одбране, као изасланик председника Републике, Милош Вучевић.Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души прецима, Карађорђу и устаницима, који је, служио епископ шумадијски Јован.

Потом су венце на споменик вођи Првог српског устанка, положили изасланик председника Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик, након чега је интонирана химна Боже правде.

Вучевић: Прошлост је путоказ како ћемо ићи напред

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије, да личност сваког човека, његову садашњост и будућност формира прошлост, као путоказ како ћемо ићи напред.

„Постоји нешто што нам струји кроз крвоток, кроз мишиће и кроз организам. Нешто што надахњује нашу душу, нешто што нас држи и вуче напред. То нешто, драги пријатељи, је вера. Вера је све. Вера у себе и свој род. Вера у брата, у мајку, у оца. Вера у Бога, у народ“, рекао је Вучевић.

Како је навео, свако ко је покушавао је да се прикаже другачијим, различитим, да вредност и тековине наше представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље – завршавао је у негацији и аутошовинизму, у охолост презира према себи и своме.

Дачић: Пре 220 година постављен циљ – ништа мање од слободе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Орашцу, на централној државној церемонији поводом обележавања Дана државности, да је још пре 220 година постављен циљ – ништа мање од слободе за свој народ.

„Пре тачно 220 година на овом месту окупили су се највиђенији људи српског народа и донели једну од најважнијих одлука у нашој историји. Решили су да крену у борбу за слободу, коју су генерације пре њих сањале вековима. Имали су пред собом највиши циљ, који сваки човек и сваки народ могу у себи да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ“, рекао је Дачић.

Дачић је навео да су то поставили Срби као циљ 1804. године у Орашцу, али да су и више од тога, својом жртвом и храброшћу оставили у наслеђе исту идеју и обавезу.

Додик: Уверен сам да је јединство нашег народа непоколебљиво

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Орашцу да је уверен да је јединство српског народа непоколебљиво и неуништиво, где год се наш народ налазио.

„Да је оно (јединство) васионско, да оно у себи има све оно што нас учи вера. И све оно што смо кроз традицију преносили с колена на колена“, рекао је Додик на централној државној церемонији поводом Дана државности Србије у Орашцу.

Додик је честитао Дан државности свим грађанима Србије и навео да су се у Орашцу окупили како би се присетили једног тешког, јуначког времена.

„Шта би било да се пре 220 година наши преци нису окупили овде и кренули на пут слободе који данас траје?“, поручио је Додик.

Он је додао да људи у Републици Српској славе овај дан као свој дан и поручио да то не може „нико да им забрани“.

„Окупљени смо да покажемо управо ту нашу саборност и окупљање. Захваљујем државном руководству Србије на челу са председником Вучићем, што је имало осећај да све важне празнике и за Србију и за Републику Српску славимо и обележавамо заједно“, навео је Додик.

Према његовим речима, Срби су својим гласом пре 220 година показали да постоје.

„И тај глас и данас јасно се чује и јасно показује. И тај глас ће се ширити не само нашим крајевима, него широм света, свуда тамо где постоје Срби“, рекао је Додик.

Додао је да Срби треба да се у вредносном смислу окупе у ономе што представља српски свет.

„Да без икаквих оклевања држимо до свог идентитета, до свог језика, писма, своје националне припадности, своје вере, своје крсне славе. И да не дозволимо никада никоме да нам то оспори, где год“, поручио је Додик.

Вучевић и Додик положили венце на споменик Карађорђу у Орашцу

Фото: Танјуг Јадранка Илић

 

Изасланик председника Србије Александра Вучића, потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на споменик вођи Првог српског устанка вожду Карађорђу у Орашцу.

Након полагања венаца, уследило је интонирање химне Републике Србије „Боже правде“.

Обележавању Дана државности присуствују бројни српски званичници међу којима су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, министар финансија Синиша Мали, министарка културе Маја Гојковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Присуствују и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар за бригу о селу Милан Кркобабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, министарка правде Маја Поповић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министар за јавна улагања Марко Благојевић

Такође присуствује и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар унутрашње и спољашње трговине Томислав Момировић, министарка здравља Даница Грујичић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и представници дипломатског кора.

 

Фото: Танјуг Јадранка Илић

Related posts

Вучић: Србија тражи одржавање хитне седнице Савета безбедности о Косову и Метохији

Новосадска ТВ

У Србији данас претежно облачно и мало хладније, местимично с кишом

Новосадска ТВ

Вучић: Важни састанци са ЕУ званичницима, прве транше из Агенде раста пре краја године

Новосадска ТВ