Нови Сад

Кинески фестивал светла по 6. пут у Лиманском парку у Новом Саду

Кинески фестивал светла ће, традиционално по 6. пут обасјати Лимански парк у Новом Саду и званично обележити прославу Кинеске Нове године у Србији, на иницијативу нашег уметника Слободана Тркуље, који већ годинама ради на културној размени Кине и Србије. Од 2019. године, када је Тркуља иницирао званичну прославу Кинеске Нове године у Србији, уз подршку Владе Републике Србије и Кинеске амбасаде у Београду, до сада је кроз Кинески фестивал светла у Новом Саду и Београду прошло више од 2 милиона посетилаца! Реализовано је преко хиљаду репортажа у српским и кинеским медијима и забележено десетине милиона реакција на друштвеним мрежама и интернету.
Кинески фестивал светла ће ове године представити своје највеће издање до сада уз најбројније и најинтересантније светлосне инсталације које ће бити постављене од 9. до 25. фебруара. *Улаз и осмех је бесплатан за све посетиоце.*
Светлосни спектакл који сваке године увесељава све генерације креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигонга из Кине. И ове године на фестивалу ће засијати различите инсталације које представљају дух традиције и симболике древне Кине као што су животињско царство, змајеви, магични јелени, чудновате рибе, афричке животиње и сл. На КФС дочекујемо годину Змаја, уз иницијатора фестивала, Слободана Тркуљу кога у Кини зову “Феј Лонг” односно “летећи змај”, што се тамо сматра највећим одразом уважавања јер је змај древни симбол Кине.
Лампиони који ће красити Лимански парк све до 25. фебруара ће бити укључени сваког дана од 17 часова.
Након сад већ историјског наступа на новогодишњем програму у Кини, где је Слободан Тркуља извео песму “Тамо далеко” у пратњи светске пијанистичке звезде Ланг Ланг-а, који је прегледан невероватних 16 милијарди пута, и концерата у монументалним дворанама и древним кинеским здањима, Тркуља и Балканополис утемељили су свој статус креативних амбасадора Србије у Кини. У циљу јачања културне размене Србије и Кине, са фокусом на сценској уметности, Тркуља је у име Балканополис Центра за Модерну Традицију потписао и меморандум о сарадњи са кинеским Међународним Центром за Културну размену провинције Шанси и фестивалом “Пут Свиле”, који је на тај начин постао и сестрински фестивал Кинеског фестивала светла у Србији.
„Посебно сам узбуђен што ћемо ове године у Новом Саду поставити до сада највећи фестивал светла у Србији. Осмеси које ове чаробне инсталације маме како најмлађима, тако и одраслима су показатељ да организујемо дивну ствар и да ову традицију треба наставити. Уз подршку Града Новог Сада и амбасаде Народне Републике Кине у Србији успели смо и ове године да унесемо мало светлости и радости у свакодневницу“, изјавио је уметник и оснивач фестивала Слободан Тркуља.

Related posts

Богата понуда манифестација у Новом Саду

Новосадска ТВ

Градоначелник о инвестицијама у Граду Новом Саду

Новосадска ТВ

Завршни испит за осмаке почиње сутра тестом из српског језика

Новосадска ТВ