Србија

Вучић: Циљ успешна Србија и Скок у будућност до 2027. године  

Председник Србије Александар Вучић почео је вечерас у Палати “Србија“ представљање програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027″ за период од 2024. до 2027. коме присуствују и премијерка Ана Брнабић и министри у Влади Србије.

У оквиру програма биће приказани кључни сегменти свеобухватног развоја Републике Србије, међу којима су програми за подизање животног стандарда грађана, пројекти у области науке и технологије, образовања, развоја инфраструктуре, индустријализације, енергетике, екологије, пољопривреде, здравства, туризма, као и у другим областима од националног значаја, најављено је из прес службе председника.

Како је председник најавио протекле недеље, представљање кључних сегмената требало би да траје 90 минута.

Како је наведено, посебно ће бити изложен концепт планирања и изградње сложене инфраструктуре у оквиру реализације Међународне специјализоване изложбе ЕXПО 2027, који ће добрим делом представљати инвестиционо језгро у предстојећем периоду.

Представљање програма почело је интонирањем химне “Боже правде“.

Представљању програма Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027 присуствују министри Томислав Момировић, Ивица Дачић, Маја Гојковић, Горан Весић, Синиша Мали, Милан Кркобабић, Новица Тончев, Никола Селаковић, Дарија Кисић, Даница Грујичић, Зоран Гајић, државни секретари, помоћници министра, представници јавних предузећа и институција.

Догађају присуствују и рудари рудника “Бор“ и бројни привредници.

У Палати Србија изложена је између осталог и макета БИО4 кампус, као је дан од циљева који ће бити реалиyован у годинама које следе, а који ће Србију држати у корак са најаразвијенијим земљама света

Вучић: Циљ успешна Србија и Скок у будућност до 2027. године                                                                                                                                                                                                                                                     Председник Александар Вучић изјавио је данас на представљању програма „Скок у будућност – Србија Еxпо 2027“ за период од 2024. до 2027, у Палати Србија, да је суштина свих пројеката који ће бити представљени заправо један пројекат, а то је успешна Србија и Скок у будућност 2027. године, када се одржава специјализована међународна изложба Експо у Београду.

„Ово је за нас велики дан и сасвим сигурно молим вас да нам опростите за грешке које ћемо направити. Могуће је да смо и у неким бројевима погрешили, али желим да знате да смо радили напорно месецима на овом плану, да смо се трудили да представимо нашој Србији све оно што ћемо учинити у наредне четири године. План са којим излазимо пред грађане Србије је свеобухватан, он је амбициозан. Са много ентузијазма, љубави и енергије смо га радили и све што смо постигли је ништа, у поређењу са оним што планирамо да учинимо у наредне четири године“, истакао је Вучић.

Нагласио је да се Експо одржава 2027. године у Београду и да је тим који је радио програм развоја искористио као повод да себи наметне циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

„Да подигнемо лествицу на највиши могући ниво. Јер ако не сањате велике снове, никакве нећете моћи да остварите. Вечерас ћете кроз различите области друштвеног живота моћи да видите шта је то што планирамо да урадимо и што ћемо на крају крајева и да учинимо. Оно што је за нас важно, што популарно данас називају инклузијом, ово што ћемо изнети вечерас односи се на све људе у Србији“, рекао је Вучић.

Он је рекао да се то односи на људе који различито политички мисле и који су свих националности.

„Није важно јесте ли Србин, Мађар, Бошњак, Ром или припадник било које друге нације. Сви људи морају у овоме подједнако да учествују. Сви људи морају подједнако да помогну и верујем да сви ће људи подједнако са огромном енергијом да приступе пројектима о којима ћемо да говоримо. А суштина свих пројеката се слива у један пројекат, а то је успешна Србија и то је оно како смо ми назвали ову манифестацију Скок у будућност 2027. године. Када кажем инклузија, под њом мислим и на пуну социјалну кохезију“, навео је Вучић.

Видећете и кроз финансијске рачунице које смо направили да бринемо о онима који су најсиромашнији, онима које је најлакше повредити или онима који нису имали довољно могућности или довољно шанси у претходном периоду, навео је он.

Истакао је да наше друштво може да напредује само ако сви добију једнаку шансу, само ако пружимо и онима који су мање богати и мање успешни, исту прилику, као и онима који су били много успешнији.

Не желим да даље продубљујемо те разлике, иако се то дешава у готово свим земљама света, већ да покушамо да их, ако ништа, зауставимо на овом нивоу, с тим што ће једнаком брзином расти и они који имају мање и они који имају више, поручио је Вучић.

Вучић: У наредних 3.5 до 4 године уложићемо у све пројекте 17.8 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у наредне 3.5 до четири године за све пројекте, укључујући Експо 2027, уложити 17.8 милијарди евра.

“Планирамо да уложимо 17.8 милијарди евра, што је на нивоу једногодишњег буџета Републике Србије, са свим потребама. Од тога одузмите 2.4 милијарде предвиђених у овогодишњем буџету, дакле додатних 15.4 милијарди евра“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да годишњи буџет Србије износи око 18 милијарди евра.

“При томе, јавни дуг не сме ниједног момента да буде близу или да пређе 60 одсто, што је наша обавеза из Мастрихта, али и наша законска обавеза“, рекао је Вучић током обраћања у Палати Србија.

Он је истакао да ће Србија такође држати своје јавне финансије под контролом.

“Даћемо све од себе да дефицит никад не пређе три одсто“, рекао је председник Вучић.

Вучић: На крају 2027. ако све урадимо што смо замислили БДП биће 92,7 милијарди

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија 2027. године, уколико буде била успешна и уради све што је замишљено повећати свој бруто домаћи производ на 92,7 милијарди евра – што ће како је рекао бити за више него три пута бољи резултат од оног који је имала 2012. године.

„На крају овог периода, 2027. године, уколико будемо успешни, уколико урадимо све ово што смо замислили, и у складу са проценама ММФ-а, наш бруто домаћи производ биће 92,7 милијарди, а ми се надамо нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама, тиме бисмо могли да дођемо чак и до 100 милијарди“, рекао је Вучић у Палати “Србија“ током представљања програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ за период од 2024. до 2027.

Председник је додао да ће Србија за четири године бити у стању да на годишњем нивоу произведе три пута већу вредност него што је могла 2012. године.

„То је незабележено у историји Србије, такав напредак и такав раст“, нагласио је Вучић.

Председник је рекао и да ће се у том периоду Србија борити да сачува мир, али штитећи своју земљу и свој устав.

„У оваквим условима, са оваквом геополитичком ситуацијом у свету, за нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир у региону, ако већ не можемо да утичемо на светске прилике. Упркос чињеници да смо неретко љути, с правом, због изјава многих из Европе, посебно када је реч о КиМ и о територијалном интегритету наше земље, Србија мора да пошаље вечерас јасну поруку да ће да настави свој европски пут“, рекао је Вучић.

Председник је додао да ће Србија наставити са реформама и да ће својим озбиљним и одговорним понашањем покушати да убрза свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, чувајући своју слободу и независност.

Вучић: За нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир, штитећи свој Устав

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће се Србија борити да сачува мир, штитећи свој Устав и своју земљу, јер је то предуслов за реализацију свих планираних пројеката.

„У оваквим условима, са оваквом геополитичком ситуацијом у свету, за нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир у региону, ако већ не можемо да утичемо на светске прилике. Упркос чињеници да смо неретко љути, с правом, због изјава многих из Европе, посебно када је реч о КиМ и о територијалном интегритету наше земље, Србија мора да пошаље вечерас јасну поруку да ће да настави свој европски пут“, рекао је Вучић у Палати “Србија“ током представљања програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ за период од 2024. до 2027.

Председник је додао да ће Србија наставити са реформама и да ће својим озбиљним и одговорним понашањем покушати да убрза свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, чувајући своју слободу и независност.

Вучић је истакао да ће Србија 2027. године, уколико буде била успешна и уради све што је замишљено, повећати свој бруто домаћи производ на 92,7 милијарди евра – што ће како је рекао бити за више него три пута бољи резултат од оног који је имала 2012. године.

„На крају овог периода, 2027. године, уколико будемо успешни, уколико урадимо све ово што смо замислили, и у складу са проценама ММФ-а, наш бруто домаћи производ биће 92,7 милијарди, а ми се надамо нешто повољнијим геополитичким приликама и нешто већим инвестицијама, тиме бисмо могли да дођемо чак и до 100 милијарди“, рекао је Вучић.

Председник је додао да ће Србија за четири године бити у стању да на годишњем нивоу произведе три пута већу вредност него што је могла 2012. године.

„То је незабележено у историји Србије, такав напредак и такав раст“, нагласио је Вучић.

Вучић: Просечна плата у Србији премашиће први пут 1.000 евра у 2025. години

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће просечна плата у Србији први пут прећи 1.000 евра у 2025. години, а да је тренутна плата просечна плата 836 евра на нивоу Републике Србије.

„У децембру ове године очекујемо да ће бити 958 евра. Плата је у овом тренутку, по нашој процени, 836 евра на нивоу целе земље. Дакле, очекујемо у децембру да буде 958 евра, а 2025. просечна плата у Републици Србије први пут ће прећи 1.000 евра. Сматрам да је то велики успех по себи – 1.056 евра ће бити на нивоу Републике Србије, не на нивоу Београда или Новог Сада“, рекао је Вучић.

Он је додао да је циљ да се до децембра 2027. достигне ниво просечне плате од 1.800 евра и више.

„У децембру 2027. могла би да буде знатно више од 1.800 евра, за само четири године. Дакле, рачунајући и оне неразвијене делове, што значи да би у Београду и Новом Саду или Бору плата ишла значајно преко 1.800, приближила се 2.000 евра“, појаснио је Вучић.

Он је додао да постоји неколико важних услова да би се ово догодило.

„Планирана стопа раста за ову годину је 3,5 одсто. Постараћемо да је све што радимо, да поправимо стопу раста, јер ако немамо стопу раста, ако нам не расте БДП, ништа нећемо успети да урадимо“, истакао је Вучић.

Председник Србије је позвао приватнике да помогну држави.

„Без приватника не можемо ништа да урадимо. Помозите својој земљи, а ми ћемо гледати да вам помогнемо на сваки могући начин“, истакао је он.

Вучић је рекао да ће услови живота у Србији бити неупоредиво бољи него што су били до пре неколико година.

„Ово радимо због будућности, због наше деце, што ћете моћи да видите на конкретним примерима“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је просечна пензија 391 евро, а да ће од 10. фебруара пензије бити повећане за 14,8 одсто.

„До 2027. године очекујемо да просечна пензија буде 650 евра. Погледајте какав је то квантни скок у односу на пре 12 година, када је било 205 евра“, навео је он.

Када је реч о миниамлној заради, Вучић је додао да је ове године први пут минималац премашио износ од 400 евра.

„Око 260.000 људи формално прима оно што популарно зовемо минималац, то је повећање за 17,8 одсто. Има и оних који испод стола додају у ковертама, а пријављују мање, али то је на пореским органима да се за то боре. Радимо све то да бисмо смањили јаз између најбогатијих и најсиромашнијих, покушавамо да смањимо ту разлику, да виде да деца имају будућност“, рекао је Вучић.

Вучић: Од априла или маја почиње увећана испата новца за свако рођено дете

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија спремна за ребаланс бужета како би од априла или маја могла да почне да исплаћује увећана средства за свако рођено дете.

Председник је рекао да ће држава за свако прворођено дете исплаћивати 500.000 динара, а за друго рођено 600.000.

За треће и четврто дете мере ће бити много озбљније, нагласио је Вучић на представљању програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“.

До сада је за прворођено дете издвајано 378.000 дианра, рекао је пресдедник и додао да не прича о новцу који у том цљу издцајају локалне самуправе.

Подсетио је да се до сада за друго рођено дете исплаћивало 460.000 динара.

Преседник је нагласио да ће се много радити и на награђивању мајки и породица које имају више деце, попут породице Филић која има 12 деце.

„Такве породице морају да знају да су наш понос, понос нашег друштва, а не да буду предмет критика и исмевања“, рекао је Вучић.

Морамо много да радимо на томе јер све што радимо неће ништа вредети ако не будемо имали деце, рекао је Вучић

Председник је рекао да је Србија много урадила на дизању стопе фертилитета.

Председник Србије каже да је стопа фертилитета 2010. године била 1,46, а да је сада 1,63, што је, како каже, лоше, али најмање лоше у целом региону.

„Циљ је и обавеза да до краја 2027. године стопа фертилитета буде 1,75“, рекао је Вучић.

Вучић: Радићемо на смањењу сиромаштва, дати више пара за иновативне лекове

Србија је већ значајно смањила стопу сиромаштва и мораће још да је смањи, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је стопа сиромаштва, односно проценат људи који су у ризику од сиромаштва са 26,7 одсто смањена на 20 одсто, а циљ је да у 2027. она буде 16,7 одсто, што би било боље од просека Европске уније.

„Румунија, Бугарска, Грчка, Летонија, Литванија имају већу стопу ризика од сиромаштва од нас“, истакао је он представљајући програм „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ за период од 2024. до 2027. и додао да ће се држава старати да и сиромашнији добијају више.

Рекао је да је, када се говори о бризи о људима, много новца уложено у здравље и навео да боли, како је оценио, ружна реченица „Е, ово нема нигде осим код нас“.

„Говоре, у каквој земљи живимо ако се деца лече СМС порукама. Желим да кажем да можда само неколико земаља у свету, бесплатно лечи толико људи колико лечи Србија. Од средине ове године нећете моћи да пронађете да у Србији нема иновативног лека или лека за ретке болести, а да га било где у региону има, али ћете код нас пронаћи неколико лекова за тзв. ретке болести и иновативних лекова каквих нема нигде друго у региону“, најавио је он.

Додао је да је лек за децу лептире сада доступан само у Америци, Немачкој, Француској и Србији.

„У наредне три године ћемо повећати буџете за ретке болести и иновативне лекове, прве године на 85 милиона, друге на 150, а треће на 200 милиона евра“, истакао је Вучић.

Рекао је да је донета одлука да се скоро сва породилишта у Србији у наредне четири године реконструишу и то прво Београд, па Ниш, Нови Сад, Крагујевац, али и породилиште у у Бањалуци, у Републици Српској.

Вучић: Долази време вештачке интелигенције, ускоро ћемо имати и лек против рака

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је циљ да незапосленост у Србији буде између 7 и 9 одсто, и нагласио да долази време вештачке интелигенције (АИ).

„За неколико година, четири или пет, САД и Кина, ако буду сарађивале, уз помоћ вештачке интелигенције донеће нам лек против рака, од кога се више неће умирати“, рекао је Вучић и додао да је вештачка интелигенција била главна тема на Светском економском форуму у Давосу.

Председник је упозорио да ће развој АИ за земље које нису припремљене значити многа отпуштања.

„То ће бити једна од најважнијих ствари у нашим инвестицијама“, навео је Вучић и додао да ћемо морати да прозиводимо и три пута више струје него данас.

Подсетио је да је пре 12 година стопа незапослености у Србији била 25,9 одсто, а да је данас испод девет одсто.

Данас имамо 550.000 више запослених, рекао је председник и додао да морамо даље да запошљавамо људе, да долазимо до конкретних мера.

Према његовим речима, неохнодно је да се смањи јаз између најбогатијих и најсиромашнијих.

„Пажљиво ћемо то радити, морамо пазити и на послодавце. Велики изазов ће бити да незапосленост одржимо између седам и девет одсто“, рекао је Вучић.

 

 

 

Фото Танјуг Марко Ђоковић

Related posts

ЈАКА КИША током ноћи и јутра широм Србије

Новосадска ТВ

Италија важан привредни и инвестициони партнер Србије

Новосадска ТВ

Alesso, Sofi Tukker и Hot Since 82 обележили суботу на Exitu!

Новосадска ТВ