Србија

Брнабић: Очекујемо да извоз у ИКТ сектору у 2027. години буде 10 милијарди евра

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је вечерас да се очекује да улагањем у сектор Информационо комуникационих технологија (ИКТ), извоз у овом сектору до 2027. године буде 10 милијарди евра, а да је прошле године износио између 3,5 и 3,6 милијарди евра.

„Укупни извоз у ИКТ сектору у 2012. години био је 375 милиона евра, и тада је председник Вучић рекао да тај сектор има потенцијал и одлучио да улажемо у наше младе, креативне и споспобне људе. Веровали смо у људе и то нам се вратило – прошле године је извоз у ИКТ сектору био између 3,5 и 3,6 милијарди евра. Уз све изазове и успоравање у читавом свету, ми данас за један месец произведемо оно што смо некад за годину дана“, рекла је Брнабић у свом обраћању у Палати Србија.

Оно што ће бити урађено до 2027. године, нагласила је премијерка, “је квантни скок“, указујући на очекивани извоз од 10 милијарди евра у ИКТ сектору.

„То значи да ће у овом сектору бити запослено 140.000 људи. Запосленост у овом сектору била је 2012. отприлике 50.000 људи. Ми смо више него дуплирали“, рекла је премијерка.

Нагласила је да дигитализација и вештачка интелигенција фундаментално мењају Србију, и да ће специјална међународна изложба ЕXПО2027 предтавити напредну слику Србије у области ИКТ.

„Представљамо Србију у којој млади желе да остану и остају, у коју се неки који су отишли због посла и студија враћају, и желе што пре да се врате јер овде имају све исте, или боље шансе него било где“, рекла је премијерка.

Истакла је постоји јасна визија за напредак Србије у области високих технологија.

„Имамо чисту и јасну визију како да то урадимо – два фокуса, биотехнологија и вештачка интелгенција“, рекла је премијерка.

Брнабић: До 2027. године у вештачку интелигенцију уложиће се око 70 милиона евра

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је данас, на представљању програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ да ће држава до 2027. године у област вештачке интелигенције уложити око 70 милиона евра.

„На то, наравно, долази и све оно што доноси приватни капитал, а што је већ кренуло да долази у Србију. Имаћемо један суперкомпјутер. На то ћемо уложити додатних 30 милиона евра и то ћемо завршити до краја 2025. године“, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да чак и Уједињени Арапски Емирати, као једна од најнапреднијих и најбогатијих земаља има само два суперкомпјутера, а да ће суперкомпјутер у Србији поново бити дат на бесплатно коришћење младим људима, који ће понудити решења за примену вештачке интелигенције у областима као што је државна управа, саобраћај, енергетика, здравство.

Брнабић је најавила додатно улагање између 150 и 200 милиона евра у додатну научну, истраживачку, иновациону инфраструктуру додајући да ће се до 2027. године проширити зграда Научно технолошког парка Ниш, затим у Чачку, Београду, у Новом Саду…

„И читав иновациони дистрикт у Крагујевцу, у оквиру кога ће, поред државног дата центра, бити и научно-технолошки парк. Плус, завршавамо у другом кварталу ове године коначно центре изврсности за Крагујевац. Ера је дигитализације и аутоматизације. Све се аутоматизује. Победници ће бити само они који су најиновативнији, најкреативнији и они који су практично најмаштовитији. Зато што, када све аутоматизујете, излазе вам као победници они који могу да створе нешто ново, да смисле нешто ново, створе неку додатну вредност“, рекла је Брнабић.

Премијерка је такође најавила и улагање у део просвете, образовања, културе, додајући да ће до 2027. године у Србији постојати зграда Факултета музичке уметности, затим додатни анекс Факултета ликовне уметности, примењених уметности.

Вучић: Изградићемо нови Музеј Николе Тесле, по мери нашег највећег научника

Председник Александар Вучић изјавио је данас на представљању програма „Скок у будућност – Србија Еxпо 2027“ за период од 2024. до 2027, да ће бити изграђен нови Музеј Николе Тесле, који ће бити једно од најбољих места за посету и објекат какав ниједна земља у свету неће имати.

„Много више ће приличити нашем највећем научнику, Србину Николи Тесли. Мислим да нико други то у свету на такав начин неће имати“, рекао је Вучић у Палати Србија.

Казао је да постоје два предлога за нову зграду Музеја Николе Тесле, од којих је један је на Марини Дорћол, а друга у Београду на води, која би била много јефтинија и где бисмо могли да нађемо спонзоре.

„Али свакако ће то, тај Музеј Николе Тесле бити једно од најбољих места у које ће људи моћи да дођу. Реч је о много зграда које ће много више приличити нашем највећем научнику, Србину Николи Тесли“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће се улагати и у адаптацију железничке станице у Београду, као и зграду Поште.

Београд ће добити и дечји музеј за који постоји потреба, као и две нове позоришне сцене.

„Предстоји изградња потпуно нове сцене Народног позоришта у Нишу, галерије Милене Павловић Барилли добиће Пожаревац, а у Сремским Карловцима биће потпуно обновљено старо језгро, а предвиђена је и изградња музеја стакларства у Параћину“, рекао је Вучић.

Подсетио је да ће 27. јануара бити обележен Међународни дан сећана на жртве холокауста у свету у Мемројалном центру Старо сајмиште.

„Поред Музеја савремене уметности биће нова зграда Природњачког музеја у Београду“, додао је Вучић.

 

 

Фото: Марко Ђоковић

Related posts

Градоначелник Ђурић посетио Ченеј

Новосадска ТВ

Министар Вучевић присуствовао Свечаној академији поводом Дана Бањалуке

Новосадска ТВ

Вучић с Додиком о свим актуелним регионалним питањима

Новосадска ТВ