Друштво

Министар Вучевић открива све детаље о иницијативи за враћање обавезног војног рока – Ова одлука би била ЛЕКОВИТА

Министар одбране Милош Вучевић истакао је за Пинк телевизију да би увођење војног рока било лековито за цело друштво и било би прилагођено савременом животу.

-Што се тиче теме која је јуче медијски доминирала, 2011. године тадашња власт је донела одлуку о замрзавању обавезног служења војног рока. После 13 генерација, а имајући у виду и ризике с којима се суочава наша држава, Генералштаб Србије и Министарство одбране су се јуче званично обратили и покренули иницијативу председнику републике да се крене у враћање обавезног војног рока. Војска Србије и Министарство одбране су спремили чврсту аргументацију. Ако војни рок буде враћен, предлог је да он најдуже траје до четири месеца. У том периоду бисмо могли младе момке добро да обучимо и после да у одређеним временским интервалима одржавамо на том нивоу обучености. Ништа се неће преко ноћи десити. Документ је дошао у кабинет председника, затим иде у његов војни кабинет и очекујемо широку расправу. Последња инстанца је Народна скупштина Србије. Сигурно нас чека неколико недеља или месеци расправе. Војска и Министарство морају добити временски период да припреме све- кантине, кухиње, здравствене центре. Увек је боље улагати у сопствену војску, него хранити туђу. Војска Србије задржава професионалну војску, и даље настављамо пројекат 5.000 специјалаца, имамо целу ову годину за њу. Нема места паници, није повратак у деведесете. Немачка прича о повратку војног рока 2027. године. Аустрија, Швајцарка и Грчка имају служење војног рока. До краја месеца имамо састанак на којем ћемо известити председника . Генералштаб Србије и министарство неће одустати. Војска Србија је највећи одвраћајући фактор.

Он је истакао да би се све прилагођавало савременом животу и да то више није некадашње служење војног рока.
-Ако у томе успемо, верујем да ће то бити лековито за цело друштво. Војска Србије није у проблему, од 1. јануара Војска има веће плате за 10 посто. То није више иста војска. Србија побеђује у миру, не идемо у ратове, али морате да пратите шта се дешава у региону и по питању КиМ. Посао ВС је да се спрема за најгори сценарио и да се нада да он никада неће доћи. Понављам, враћање војног рока, није позив ни на какве сукобе, није спремање за ратове, него чување државе, а рекао бих помоћи ће породицама и момцима. Сви ће више да цене мајке, родитеље и пријатеље- закључио је министар војни.

 

 

 

 

 

Related posts

Србија- Словенија 1:1, Лука Јовић дао гол у последњој секунди утакмице!

Новосадска ТВ

Привремена измена режима саобраћаја на Булевару кнеза Милоша

Новосадска ТВ

Вучевић: Тужна колона Крајишника без почетка и краја, у којој они иду, полако, носе своје животе, јер све друго су оставили армији уништења.

Новосадска ТВ