Политика

Приштина примила захтев о одржавању парламентарних избора у Србији на КиМ

Привремене приштинске институције саопштиле су да су “упознате са захтевом“ да предстојећи парламентарни избори у Србији буду одржани и на КиМ, додајући да ће одговор на тај захтев бити „у складу са уставом“ тзв. Косова и да ће у изради одговора на захтев бити консултован Бриселски споразум.
“Садржај и детаљи захтева биће анализирани и наш одговор ће увек бити у складу са законом и уставом“, навео је портпарол владе привремених институција Перпарим Криезиу, преноси Радио слободне Европе на албанском језику.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић затражио је 3. новембра писаним путем од шефа ОЕБС-а на КиМ Мајкла Давенпорта да обезбеди ангажовање те мисије у организовању и одржавању избора на Косову и Метохији, достављању изборног материјала до бирачких места, као и у прикупљању гласачких листића и њиховом транспорту по окончању гласања, а у складу са процедурама које су примењиване током претходних изборних поступака на АП КиМ закључно са 2020. годином.
ОЕБС је саопштио да је о захтеву Владе Србије обавестио владу привремених приштинских институција и да је спреман да спроведе прикупљање гласова на гласачким местима на КиМ „под истим условима као и у претходним случајевима“.
Последњи парламентарни избори које је Србија организовала и на којима су гласали Срби са КиМ одржани су 21. јуна 2020. године и то према ранијој пракси, односно гласове је прикупљала мисија ОЕБС-а на КиМ, након чега су пребројавани у Врању и Рашкој.
Приштина није дозволила да у АП КиМ у јануару 2022. године буде одржан референдум о измени Устава Србије, као ни парламентарни избори у Србији у априлу 2022. године.