Политика

Вучић: Сутра споразум о слободној трговини са Кином, ступа на снагу до маја,јуна

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да ће сутра бити потписан споразум о слободној трговини са Кином, у присуству председника Си Ђинпинга, који ће обухватити 10.412 српских тарифних позиција односно прозвода и 8.930 са кинеске стране и најавио да ће тај споразум ступити на снагу до маја или јуна.

„Морамо да јуримо тзв. преференцијалне аранжмане за наше производе у пољопривреди и индустрији. Морамо да освајамо нова велика тржишта да не дође у питање вишак малине и јабука, вина и ракије“, рекао је председник и додао да ће процедура око споразума бити завршена код нас до краја марта.

„И потребно је да прође размена нота са кинеском страном у року од 90 дана, а до маја или јуна да ступи на снагу“, истакао је Вучић и додао да више неће бити никакве царине.

Како је рекао, то би значило да више не бисмо имали никакве царине које су данас веома високе, на спрску јабуку, шљиву, брескву, сојино уље, јер нам је то један од најпродаванијих производа.

Додао је да неће бити царине ни на смрзнуту малину, која бележи раст од 350 одсто у односу на претходну годину.

Затим ни на пиво, воду, киселу воду, готово све фарамацеутске и индустријске производе…

„Вино ће бити без царина у потпуности за пет година, пошто ће се царина постепено смањивати по 20 одсто у наредних пет година, док данас морају да се урачунају и чине 30 одсто укупне цене. То ће бити нула одсто после пет година и наши винари ће имати много бољу цену на том тржишту“, истакао је Вучић.

Нагласио је да ће то пуно значити за наше винарије широм Србије.

Када је реч о ракији, у периоду од 10 година биће укинута царина, пошто ће сваке године бити нижа за по 10 одсто, додао је он.

Каже да су то за нас велике ствари које ће помоћи да увозимо сировине по значајно нижим царинама и за наше челичане и руднике.

„И када кажу шта ћемо да увеземо за наше потрошаче… па не може ни ЕУ да се такмичи са Кином, а не ми. Ти производи које иначе увозимо из Кине имаће неупоредиво нижу цену“, навео је Вучић.

Тај уговор о слободној трогивини, како каже, показује колико смо се трудили да поправимо позицију пољопривредних произвођача и индустријских, напоменуо је он.

Вучић је рекао новинарима да је то веома важан споразум који је припреман шест месеци и да је на њему радило и преговарало шест радних група.

Похвалио је Министарство трговине и рекао да преговори нису били лаки.

Вучић је рекао да ће састанци кренути ујутру и да ће имати билатерални сусрет са Си Ђинпингом, као и пре тога вишесатни састанак са Ван Ху Нингом, који је на челу Националног савета које је најважније политичко тело, које саветује кинеско руководство.

То је најзначајнијиј политички мислилац савремене Кине, рекао је председник Србије.

Додао је да је, ипак, изузетна част и привилегија што ће имати билатерални састанак са Сијем.

Вучић: Односи са Кином изузетни, две кинеске компаније највећи извозници

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су политички односи Србије и Кине изузетни, наводећи да је Србија у последњих 10 година увећала свој извоз у ту земљу 185 пута, а да су две кинеске компаније у Србији највећи извозници.

Вучић је то рекао, одговарајући на питања новинара у Пекингу, где присуствује самиту иницијативе „Појас и пут“ и где ће сутра потписати Споразум о слободној трговини са Кином, да је најважнија политичка суштина шта је најважније што сте урадили за своје грађане.

„Чини ми се да неретко, некада намерно, некада ненамерно, пренебрегнемо велике ствари које смо урадили и оне код нас трају један сат и један дан, а глупости нам трају по неколико година“, рекао је Вучић.

Како је рекао, многи људи не желе да виде Србију да на овакав начин унапређује односе са Кином са којом трговинска размена прелази шест милијарди долара, док је извоз у ту земљу увећан за 185 пута и прелази 1,2 милијарде долара.

„Ово је сувише важна ствар о којој ћемо причати у наредних седам, осам, девет месеци, а када ступи на снагу моћи ћемо да меримо резултате“, рекао је Вучић.

Говорећи о политичким односима са Кином они су изузетни, захваљујући председнику Си Ђинпингу који је одржао своје обећање, рекао је Вучић.

„Нама Железара у Смедереву постоји само захваљујући томе што смо ми договорили са председником Сијем, односно оно што је он учинио због тога шмо смо га ми молили да то направи. Нико није хтео да је узме, крварили смо 11-12 милиона евра на месечном нивоу. То Србија није могла да издржи, од тада немамо никаквих проблема и данас је то највећи извозник уз Зи Ђин“, рекао је Вучић.

Подсетио је и на политчку подршку Кине територијалном интегритету Србије.

„Она је у Кини подразумевајућа, као што је подразумевајућа и наша подршка политици једне Кине. Код нас се то не доводи у питање без обзира на различите ставове западног света“, рекао је Вучић.

Истакао је да се даље унапређују односи са Кином, те да је Кина задовољна јер зна да је Србија независна земља и што без обзира на бројне притиске са којима се суочавала није одрицала пријатељства са Кином.

Вучић: Сутра потписивање два уговора за изградњу ауто-путева у Војводини

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у Кини бити потписана два важна уговора за изградњу ауто-путева у Војводини.

„Сутра потписујемо изградњу деонице, која преко Пупиновог моста излази до Зрењанина и спајаће се са новим ауто-путем Зрењанин-Нови Сад. Сад тамо имате обичан пут који иде преко Каћа од Новог Сада и заобилази Жабаљ. Сад ћемо повезати и Чуруг, тако да ћемо имати пут који када се споји биће као један троугао. Од Београда до Зрењанина, до Новог Сада па опет до Београда“, рекао је Вучић новинарима у Пекингу.

Он је додао да ће у наредне две године морати да се прошири ауто-пут Београд-Нови Сад.

„Очекујемо ове године око 74-75 милиона возила. Очекујемо у будућности и више од 100 милиона. Ми тај најпрометнији и најзакрченији пут морамо да проширујемо. То су велике вести за људе из јужжног и средњег Баната, наравно и Београда“, навео је Вучић.

Председник Србије је додао да се сутра очекује и потписивање још једног уговора.

„То је пут који због изгледа називамо Смајли, а он повезује Бачки Брег на северозападу Србије, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Црње са новим прелазом који је са Румунима договорен. И спојиће западну Бачку и северни Банат“, рекао је Вучић.

Вучић је открио и да је наручено пет најмодернијих железничких композиција.

„Оне су морале да прођу све европске процедуре, стандарде да би могле да саобраћају по свим европским пругама. Тих пет композиција коштају нешто мање него три композиције од Штадлера. Штадлерове су најлепше на свету, али ни ове ни по чему у квалитету не заостају“, навео је Вучић.

Вучић: „Појас и пут“ допринео развоју Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је напредак Србије у последњих 10 година делимично везан и за иницијативу „Појас и пут“ и да Србија схвата да се економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности у великој мери селе у Азију.

Одговарајући на питање новинара колико је та иницијатива допринела развоју Србије, Вучић је у Пекингу рекао да ми у Србији не примећујемо како се развијају ствари у том делу света који, како је рекао, третирамо на погрешан начин.

„Не разумемо да се новац и инвестиције у великој мери селе на азијски континент. И даље је Европа место најбоље место за живот, али економске активности, инвестиције, прогрес и просперит у будућности се у великој мери селе у Азију. Морамо да разумемо ситуацију у свету да не бисмо пропали, као што смо пропали падом Берлинског зида, јер нисмо разумели шта се дешава у нашем комшилуку“, поручио је Вучић.

Оценио је да је сада и велика борба око Африке, где имате четири или пет великих играча.

„Кина и САД као главни, а ту је због традиције наравно француски утицај и још неких европских земаља, као и руски и турски утицај. То је пет сила које се боре за политички, привредни и сваки други утицај у Африци, јер свет се полако шири и као и раст. Некад је БДП Европе био 20 одсто светског БДП, па 17, па ће бити 10, па седам и тако даље. Тачно видите како се ствари померају ка Азији. То је од огромног значаја за нас“, казао је Вучић.

Он се осврнуо и на то ко су гости на самиту „Појас и пут“.

„Од Русије која постаје све већи партнер. Размена Кине и Русије досеже 170 милијарди долара, а само у последњој години увећала се за 35 одсто. Поред руског председника, имате и две европске земље, тројицу председника из Јужне Америке, имате више представника из Африке. Премијера Египта, уместо председника Сисија, председника Етиопије, то је опет 120 милиона људи, затим Пакистан, као најближа земља, Лаос, Шри Ланка“, набројао је Вучић.

Истакао је да су из сваког светског региона пажљиво изабране земље, а да је ту и Антонио Гутиереш, јер је то једна велика светска а не локална иницијатива.

На питање да ли Србија разуме светске токове, Вучић је одговорио да је на људима да виде да ли то разумемо или не.

„Имали смо бројне проблеме, од фискалне консолидације, опоравили смо привреду, повећали девизне резерве за 12 милијарди, пензије су скоро дупло веће, са 202 евра на 390 просечна. Плате са 320 евра на 820 евра сада у децембру. Онда нека људи процењују да ли добро радимо. При томе у немогућим условима чувате мир, од мигрантске кризе, короне, рата у Украјини, Изреел-Палестина, пре тога поплаве, фискална консолидација“, навео је Вучић.

Како је рекао, само што нам још метеорити нису падали у последњих осам година, а ми смо сваке године повећавали животни стандард.

„Ја мисллим да су то велике ствари и да људи то виде и да су задовољни својом владом и државом“, закључио је Вучић.

Вучић: Напади на мене нису вредели, јер народ зна кога интересује његова земља

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да за опозицију ништа не ваља од тога шта он говори и да ће се доћи до тога да га назову криминалцем и убицом.

„Ништа не ваља од онога што каже Вучић. На крају дана ће доћи до тога да кажу да је Вучић најомраженији, најодвратнији на свету, криминалац је, убица је. Ја сам криминалац, а немам ниједан рачун у иностранству, у АПР-у немам пријављен ниједан динар, а он је поштен човек за 619 милиона евра које је сам пријавио“, рекао је Вучић.

Коментаришући наводе опозиције да не сме да буде ни на једној листи, Вучић је опозицији упутио питање зашто им на тај начин смета, када делује да им тиме, у ствари, чини услугу и олакшава изборну победу.

Како каже, сви напади на њега у претходним годинама ништа нису вредели, јер народ зна ко је вредан, одговоран, озбиљан и кога интересује његова земља.

Одговарајући на новинарско питање у вези са тврдњама лидера Странке слободе и правде Драган Ђиласа о успеху Српске напредне странке на предстојећим парламентарним изборима, Вучић је рако да је лако бити неоговоран и не говорити истину.

Он је истакао да је однос извршених медијских напада на њега и опозицију за последњих пет година у односу 1 према 270.

„То значи један напад на њих, а 270 напада на мене. Ми ћемо те бројеве ускоро показати“, истакао је председник.

Како је рекао, неће се крити, пошто подржава ону политичку опцију која води земљу у будућност, која је одговорна, озбиљна и неће да понизи нашу земљу.

Упитан да коментарише поступак лидера Новог ДСС-а Милоша Јовановића који се, према наводу новинарке, „прикључује Странци слободе и правде Драгана Ђиласа“, Вучић је рекао да људи виде да су се они договорили.

„Ја сам говорио раније да су они сви исти, али ми људи нису веровали. Хвала што сте то рекли, Важно је да сви грађани знају да између вас и Ђиласа нема никакве разлике“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да се узда у народ, одговорност и озбиљност у Србији.

„Сва моја вера у људе показала се као исправна“, нагласио је он.

Вучић: И најгори разговор са Приштином бољи је од тога да разговора нема

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је важно да Београд и Приштина разговарају и воде дијалог, иако је јасно да премијер привремених пирштинских институција Аљбин Курти не жели дијалог.

„Важно је да се разговара, да водимо дијалог, иако знамо да од тога нема ништа, јер Курти никада није желео дијалог. Ми желимо дијалог, ми желимо формирање Заједнице српских општина, спровођење онога што смо договорили, поготово Бриселског споразума, који је потписан пре готово 11 година. Плашим се да немамо саговорнике за то, али и најгори разговор бољи је од тога да разговора нема“, изјавио је Вучић.

Вучић је у Пекингу, где присуствује самиту иницијативе „Појас и пут“, на питање новинара да прокоментарише наводе појединих медија да „малтретира“ Србе на КиМ, рекао је да је најпре био за то да се учествује на изборима на северу, а да Срби са КиМ нису били за то.

„А онда сам рекао да подржавам сваку њихову одлуку. Увек ћу подржати сваку одлуку Срба са КиМ, чак и када није ни у њиховом, ни у нашем свеукупном интересу. Морате да будете уз те људе и када је лако и када је тешко“, рекао је Вучић.

Говорећи о Србима са КиМ, Вучић је рекао да никада никога не приморава, нити то може да учини.

„Нити сам ја власник њихових живота, нити њихове будућности. Ја сам им рекао да су промењене околности, па да би било добро да размисле и да их ја молим за то“, навео је Вучић.

Он је додао да су се многи политичари у нашој земљи, после догађаја у Бањској, окренули и напали сопствени народ.

„Само су им Срби били криви. Ја то нисам радио, иако ми је било најтеже. Ноћима нисам спавао због притисака и претњи. Морате да будете јаки и тврди кад је вашем народу тешко и да будете уз њега, а не само кад је лако. Кад је велико весеље и кад је све добро свима, тада имате њих 500 који долазе на журке и рођендане. Кад је тешко и када имате демонстрације испред своје куће, нема њих двоје-троје да се скупе“, приметио је Вучић.

 

Фото: Танјуг видео

 

Related posts

Вучић: Ово су до сада најчистији избори, НЕВЕРОВАТАН РЕЗУЛТАТ СНС

Новосадска ТВ

Вучић честитао Божић надбискупу Немету и свим верницима

Новосадска ТВ

Петковић: Одлука о платном промету има за циљ егзодус српског народа

Новосадска ТВ