Здравље

Штетни ефекти наргиле и бездимних дуванских производа

Саветовалиште за младе Дома здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравство реализује пројекат “Штетни ефекти наргиле и бездимних дуванских производа”. Пројектом је предвиђено да се одрже радионице у Техничкој школи “Милева Марић Ајнштајн”

Пушењем наргиле, особа се излаже отровним хемикалијама које нису филтриране кроз воду, а постоји и ризик од настанка инфективних болести услед дељења наргиле са другим људима. Дим наргиле садржи хемикалије које могу довести до настанка рака, леукемије, КВО, ХОБП, астме, бронхитиса и остеопорозе. У току пушења наргиле, у телу се ствара осам пута више угљен-моноксида од нормалног уноса. У поређењу са цигаретом, једна сеанса пушења наргиле садржи приближно исту концентрацију  никотина, више арсена, олова, никла, 36 пута већу концентрацију катрана и 15 пута већу количину угљен-моноксида, а мање хемикалија везаних за сам дуван. Услед  свега овога, може се рећи да наргила може имати готово исти утицај на здравље као и цигарета, а по неким студијама чак оставља  и веће последице, погодотво кад пасивног пушења. Током једночасовног пушења наргиле, пушач је изложен од 2 до 10 пута већим количинама канцерогених материја него пушачи цигарета.

Бездимни дувански производи су дувански производи чијом употребом се не врши сагоревање дувана. У ове производе поред електронских цигарета спада и дуван за жвакање, дуван за шмркање и дуван за оралну употребу.

Е-цигарете су уређаји који раде по принципу загревања течности (која у себи најчешће садржи никотин) и продукције аеросола односно мешавине ситних честица које се ослобађају у ваздух. Сам процес коришћења електронских цигарета назива се „вејпинг“. Њихова технологија базира се на загревању дувана. Због специфичног процеса загревања дувана на високом температурама, они су названи још и „бездимни“, иако заправо стварају малу количину краткотрајно видљиве паре при издаху. У Србији су ови уређаји на тржишту присутни уназад десетак година, али са већим порастом њихове употребе последње две године.

Светска здравствена организација (СЗО) по овом питању има недвосмислен став – електронске цигарете су неоспорно штетне, што захтева строго регулисање њихове употребе. Иако те цигарете излажу оног ко их користи мањој количини појединих токсичних супстанци у односу на обичне цигарете, оне ипак представљају ризик за здравље. Њихов основни састојак је никотин који изазива зависност. Анализом података новијих истраживања види се благи пад у конзумирању класичних цигарета у популацији деце узраста 13 до 17 година, прати све већи удео њих који користе бездимне дуванске производе (1,8%) и електронске цигарете (6,2%).

СНУС је млевени дуван пакован у кесице налик оним које се користе за чај. Снус није легалан али с обзиром да није регулисан Законом о дувану и дуванским производима може се купити у специјализованим продавницама дувана или преко интернета. Због своје велике популарности последњих пар месеци све већи број адолесцената прибегава његовом коришћењу незнајући да су последице његовог коришћења веће у односу на друге дуванске производе. Када је у питању зависност она је већа него код осталих димних дуванских производа, јер је много већа концентрација никотина. После отприлике три године континуиране употребе може да изазове рак усне дупље, а после пет година сигурно га изазива, а затим и рак грла, ждрела, желуца и панкреаса. Поред тога, врло је опасан за кардиоваскуларни систем, јер има јако високе концентрације никотина. Налази различитих студија указују на то да су људи који користе бездимне дуванске производе изложени високом ризику од развоја различитих врста карцинома, укључујући рак главе и врата, рак усне дупље, рак ждрела, рак гркљана, рак једњака и рак панкреаса. Дуван без дима није сигурнија алтернатива пушењу цигарета. Без обзира на врсту, облик и путеве уноса, све дуванске производе треба сматрати штетним, а њихову употребу треба строго обесхрабрити како би се смањио ризик од рака поготово код адолесцената. Из ових разлога неопходно је континуирано спроводити мере превенције злоупотребе бездимних дуванских производа.