Друштво

Министар Вучевић отворио 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Министар Вучевић отворио манифестацију код Алибунара
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини, који се одржава на излетишту „Девојачки бунар“ код Алибунара.
Реч је о манифестацији изложбено-такмичарског карактера која се сваке године организује у другом граду или општини, с циљем да промовише жене из руралних подручја Војводине, њихово стваралаштво, потенцијале и предузетнички дух, као и друштвени активизам за развој и промоцију локалних заједница из којих долазе.
Отварајући манифестацију, министар Вучевић истакао је да је поносан на све жене и удружења која данас учествују.
– Ово је мали део, мали колаж онога што вредне руке наших жена у удружењима широм Војводине, у овом делу Србије праве, производе, стварају током целе године, годинама уназад. Многа места од ових одакле долазе удружења сам обишао, али много тога сам могао да чујем и на овом сајму. Посебно ми је драго кад видим да и локалне самоуправе помажу своја удружења, да су сви заједно и то је прави рецепт – рекао је министар Вучевић.
Он је нагласио да су овакве манифестације посебно важне у ери нових технологија и свеукупне глобализације.
– Ово нису производи који су велики у бројевима, нису велики у економији, како се изражавају неке корпорације, или мултинационалне компаније, али ово је много битније, јер садржи корен нашег друштва и нашег народа. Овде је много љубави уткано, много емоција, није све питање неке економске колоне прихода и расхода, овде није питање зараде, није питање да ли сте довољно исплативи или да ли се то исплати неком акционару или власнику да улаже у то. Овде је много љубави, овде је традиција, овде су они корени који нас чувају да нас ветрови који дувају са разних страна не одувају. Ја се надам да тако гледате на то, да се не такмичите са неким великим маркетима или компанијама, они раде свој посао, а ви, вредне жене из свих средина Војводине, чувате оно што су вам пренеле баке и њихове баке, чувате оно што нас је одржало и што нас чува – истакао је министар Вучевић.
Према његовим речима, ако заборавимо одакле смо, ко смо и шта нас краси, постаћемо нико.
– Зато чувајмо ово што имамо не стидећи се оног што је наша традиција. И нећемо да дозволимо никоме да нас убеди да тога треба да се одрекнемо, него да то чувамо, негујемо и надам се да ће нове генерације научити нешто од својих бака и мајки и да ће то сутра преносити својој деци – додао је министар одбране.
Он је поручио да верује у Србију у којој се рађају и враћају деца.
– Посебно желим да се захвалим и истакнем да ме је импресионирао тај ниво хуманитарног активизма, како би то данас модерно рекли, од бројних удружења. Није само питање да неко чува занате, или нека звања, или уметности, или рукотворине, способности, него многа удружења су показала да су врло активна на хуманитарном пољу и да помажу свима којима је помоћ потребна. И тиме показујете да је овде, пре свега, велико срце, снажно срце и то срце нико не сме да нам угаси и да нам отргне. Док то срце куца има наде за нас и имамо право да се надамо бољој будућности – рекао је министар Вучевић.
Министар одбране захвалио је организаторима на позиву, истичући да осим што је поносан на овакве манифестације, оне му дају снагу и енергију.
– Напунили сте ми батерије. Не морате увек да обиђете велике компаније да бисте били импресионирани. Некад збир наших вредних људи буде много вреднији и значајнији од неких великих бројева и неких великих чињеница и цифара. Хвала вам на свему – рекао је министар Вучевић и свечано отворио манифестацију.
Обраћајући се присутнима, саветница председника Републике Верица Лазић пренела је честитке и поздраве председника Србије поводом данашње манифестације. Она је истакла да јој је велика част и задовољство што присуствује сајму који указује на посебан допринос жена на селу, које су „наше мајке, баке и сестре, живе слике нашег порекла и основа нашег опстанка“.
– Свакако да ни овај сајам не би био могућ без вредних женских руку и умећа која се преносе с генерације на генерацију. С друге стране, иако играју важну улогу у економском напретку своје породице и друштва, њихов положај не одговара увек њиховим заслугама. Стога не смемо заборавити на нашу колективну одговорност када је реч о одржавању једнакости, не само у формалном смислу како би убудуће статус жена које живе и раде на нашим селима био бар приближно упоредив са оним што оне дају. Став председника Александра Вучића био је и биће да је одржање и напредак српског села тема од националног значаја – рекла је саветница председника Лазић и пожелела још много година успешног рада и много сајмова.
Овогодишња манифестација окупила је око 200 удружења жена која су презентовала наслеђе својих предака, као и примену традиционалних заната у савременим токовима стваралаштва. Чланице удружења имале су прилику и да кроз интерактивну радионицу искажу своју креативност како да пласирају и продају производ у задатом року.
Манифестацији су присуствовали начелница Јужнобанатског управног округа Марина Томан, председница општине Алибунар Зорана Братић и градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Related posts

Почиње 112. купалишна сезона на новосадском Штранду, бесплатан улаз првих дана

Новосадска ТВ

Градоначелник испратио децу на летовање у Баошиће

Новосадска ТВ

Срби са КиМ кренули на гласање у централну Србију, гужва на Мердару

Новосадска ТВ