Србија

У 30 градова Србије одржана вожња „Дај педалу раку“

Акција „Дај педалу раку“ одржана је данас у Београду и још тридесетак градова широм Србије поводом Месеца борбе против карцинома дојке, која има за циљ подизање свести о значају редовних прегледа и здравих навика, као и да укаже на који начин се стопа смртности може смањити.

У Србији годишње од рака дојке оболи око 4.500 жена а битку их изгуби око 1.700, речено је на скупу чији је организатор Удружење Женски центар Милица.

Оснивач удружења Весна Бонџић нагласила је да је рак дојке најчешћи малигни тумор како у Србији тако и у свету.

„Желимо да укажемо на све оно што је потребно и могло би да се промени да би се стопа смртности смањила, на првом месту смо. Сами не можемо да се изборимо али сви заједно можемо“, рекла је Бонџић и нагласила да је потребно једном месечно урадити самопреглед.

Нагласила је да не треба чекати да се напипа промена, већ је важно једном годишње обавити ултразвучни преглед, а после 40. године мамографски преглед на сваке две године.

„Знам лично, сигурно, ако рак откријемо на време, можемо да га победимо. Ово није порука да, преживећете само ако га откријете на време, ово је порука и женама са карциномом који је метастазирао да се живи и тако и да је направљен велики напредак у иновативним терапијама које то омогућавају“, рекла је Бонџић.

Она је додала да је акција прилика да дају подршку свима који се боре за животе пацијената – медицинским сестрама, лекарима, хирурзима, андјелима у белом, како их је назвала.

Директор Института за онкологију и радиологију Милан Жегарац навео је да подржавају акције удружења пацијента и свих људи који се боре и на истом су путу као и они.

Апеловао је на све да воде рачуна о превентивним прегледима и нагласио да је скрининг број један у превенцији.

„Промене које се открију на време чине да нама свима буде лакше, целом систему је лакше и излечење је 90 одсто, а том резултату сви треба да тежимо“, рекао је он.

Представница Института за јавно здравље Батут Радољупка Радосављевић подсетила је да у Србији годишње од рака дојке оболи око 4.500 жена а битку изгуби око 1.700.

Методе лечења су, како је навела, поштедне ако се болест открије на време.

Важно је, додала је, указати на значај мамографије и едукације да жене обрате пажњу на здравље.

Током акције, која се ове године одржава девети пут, одржана је вожња бициклима како би се симболично раку „дала педала“.

На крају манифестације пуштени су балони са порукама подршке.

Скупу се обратила и сценаристкиња Наташа Дракулић која је дала подршку удружењу уз оцену да је њихов рад веома значајан како би људи видели да нису сами у тешким ситуацијама.

Акција има за циљ да позива на здраве навике које сви треба да развијемо.

 

Фото: Страхиња Аћимовић