Нови Сад

Свечано oтворен Сајам саобраћаја у Новом Саду

Сајам саобраћаја почео је данас, свечаним отварањем у Конгресном центру ,,Мастер“ Новосадског сајма. Oдржава се под покровитељством Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај и Градске управе за саобраћај и путеве, a генерални спонзор је компанија Глобос осигурање. Током два дана, учесници ће кроз панеле и стручне скупове имати прилику да размене мишљења и искуства у области безбедности саобраћаја, да говоре о факторима и узроцима који доводе до саобраћајних незгода, али и о значају превенције. Тим поводом Члан Градског већа за саобраћај и путеве др Александар Булајић је рекао да Град Нови Сад континуирано ради на повећању и унапређењу безбедности у саобраћају.

– Градска управа за саобраћај и путеве као и Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на територији Града Новог Сада ради на превентивним активностима, пројектима и учествује у кампањама које организује Агенција за безбедност саобраћаја, као и на едукацији рањивих категорија учесника у саобраћају и начину превенције. Град Нови Сад ће увек подржати овакве и сличне скупове, и у сарадњи са удружењима, научним институцијама, Управом саобраћајне полиције као и са Агенцијом за безбедност саобраћаја, радиће на јачању капацитета у области безбедности саобраћаја, са једним циљем, а то је смањење броја саобраћајних незгода. Потребно је обезбедити безбедно кретање свих учесника у саобраћају поштовањем правних норми, уз квалитетну и перманентну едукацију свих старосних категорија, и свих категорија учесника – рекао др Александар Булајић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је истакао да Град Нови Сад представља пример добре праксе како локална самоуправа може активно да учествује у свим активностима које доприносе унапређењу безбедности у саобраћају.

– Агенција за безбедност саобраћаја спроводи низ акција у циљу унапређања безбедности у саобраћају. У претходном периоду је дошло до измена и допуна Закона о безбедности у саобраћају које су усвојене у Скупштини Републике Србије. Што се тиче страдања у саобраћајним незгодама, приметан је пад броја страдалих у овој години. До данашњег дана бележимо 327 страдалих особа, што представља најмањи број до сада. То нас охрабрује да наставимо да радимо даље, а најбитније што нас очекује у наредном периоду је усвајање националне Стратегије о безбедности саобраћаја чија је идеја да се 1316 живота спаси у периоду до 2030. године. Циљ који смо поставили за ову годину је да смртно не страда више од 474 особе – рекао је Бранко Стаматовић.

Помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Небојша Војновић је истакао да је Војводина на добром правцу значајног побољшања саобраћајне инфраструктуре.

– Навео бих само неке пројекте који су у току, попут Фрушкогорског коридора, ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад, брзе саобраћајнице Сомбор-Врбас-Кикинда, ауто-пута Кузмин-Сремска Рача, ауто-пута Рума-Шабац и брзе пруге Београд-Нови Сад-Суботица која је у изградњи – рекао је Небојша Војновић.

Генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић је нагласио да је тема безбедности у саобраћају увек актуелна.

– Она поставља питање свима нама како заједно можемо да допринесемо безбеднијем и сигурнијем саобраћајном окружењу. Зато је Сајам саобраћаја сјајна прилика да сe стручној и широј јавности кроз панел дискусије представе актуелни пројекти посвећени безбедности у саобраћају за све учеснике, који ће значајно утицати на унапређење саобраћајне културе – рекао је Никола Ловрић.

Данас се у оквиру Сајма обележава Светски дан без аутомобила, глобални догађај који подстиче возаче да на један дан одуставну од вожње аутомобила, да шетају, користе јавни превоз или возе бицикл. Тим поводом у сарадњи са Бициклистичким савезом Војводине, данас у поподневним сатима биће одржана ,,Демонстрација саобраћајне спретности деце узраста од 12 до 14 година“. На крају дана испред Новосадског сајма биће уприличена и трибина „Бициклисти питају град“, коју под покровитељством Градске управе за саобраћај и путеве и у сарадњи са Новосадском бициклистичком иницијативом, организује Центар за унапређење безбедности у саобраћају.

Related posts

Расписан Јавни позив за реализацију програма „Моја прва плата“

Новосадска ТВ

Ђоковић у финалу против Алкараза „јури“ осму титулу на Вимблдону

Новосадска ТВ

ЕУ: Стране да испуне обавезе – рад на успостављу ЗСО без одлагања и условљавања

Новосадска ТВ