Србија

Министар Вучевић присуствовао обележавању Дана општине Димитровград

Изасланик председника Републике Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаној седници Скупштине општине поводом обележавања Дана општине Димитровград и општинске славе Рођење Пресвете Богородице.

Министар Вучевић у Центру за културу Димитровград уручио је општинску награду у виду златника, која се традиционално додељује сваке године, учитељици Биљани Михајловић за залагање и постигнуте резултате у образовању деце од првог до четвртог разреда. Обраћајући се присутнима и честитајући празник општине министар одбране цитирао је српског политичара и креатора Српско-бугарског споразума из 1912. године Милована Миловановића.

– „Моја политика је у ствари везивати солидарност Србије и Бугарске и са њом закључити позитиван споразум за решење Балканског питања по принципу – Балкан балканским народима“, колико је ова политика била далековида потврдили су сви несрећни накнадни догађаји из наше зеједничке историје. Али нам је остављено у аманет да се дубоко замислимо над овим речима доктора права са Сорбоне и великог националног делатника и председника Српске краљевске Владе. Знао је Миловановић да се морамо погледати у очи и да морамо бити оно за шта нас је Бог створио, а то је браћа и пријатељи који су спремни да направе договор, да направе компромис. И пре свега да морамо да се поштујемо – рекао је министар Вучевић.

Он је истакао да нас на то опомиње и српски краљ Стефан Урош ИИ Милутин Немањић кога и данас поштују и славе подједнако и Срби и Бугари. – На то нас опомиње и заједничка светитељка Параскева трновска и београдска једнако вољена и поштована и од Бугара и од Срба. Она која је свом мучитељу и силном цару опростила сва зла и повратила му вид на његову искрену молбу. Морамо се сетити и гледати онако како нас је томе Св. Петка подучавала – рекао је министар Вучевић и подсетио на фреске Св. Саве и Св. Стефана Немање у Рилском манастиру, али и на фреску Св. Ивана Рилског која се налази у Хиландару.

Министар Вучевић подсетио је у свом обраћању и на споменик Паметник који се налази у општини Димитровград где су сахрањени људи пали у братоубилачком рату и где их је бугарски генерал заједно сахранио. – Овде у Србији, у Димитровграду, те су се молитве наших заједничких светаца услишиле, Богу хвала. Овде имамо заједницу, не само суживот Бугара и Срба, него суштинску заједницу. Заједницу једнаких и равноправних. Заједницу братску и чврсту која обогаћује нашу отаџбину Србију као државу. Имамо и Основну школу „Христо Ботев“ и гимназију која носи назив по нашим заједничким светитељима „Кирилу и Методију“. И народну библиотеку „Детко Петров“, али и Културно-информативни центар бугарске националне мањине „Цариброд“- рекао је министар Вучевић. Министар одбране истакао је да је Димитровград пример који треба следити и да тај град има подршку Србије.

– Данас ми оснажени и самосвесни тражећи решења свих питања по принципу да Балкан припада балканским народима, дубоко смо свесни да је наша зеједничка историја убедљиво указала на то да у сукобу увек губи онај који нападне брата. И да увек побеђујемо када смо заједно. Закључак прецизан, јасан и математички доказив. Зато, свесни себе, свесни душе свога народа, овде у Димитровграду градимо оно чему се надамо да ће бити свенародно. Заједницу равноправних какву су сањали и кнез Михајло и Васил Левски. Нека нам наши заједнички молитвеници пред Богом помогну да у томе успемо заједнички – нагласио је министар одбране честитајући празник.

Председник општине Димитровград Владица Димитров ђацима генерације уручио је лаптопове, а поводом празника општине Димитровград уручио је и општинска признања и награде заслужним појединцима и институцијама. Он је том приликом истакао да је између два празника у овој општини урађено много.

– Много тога је постигнуто, много тога урађено, договорено и многи пројекти су већ започети, а уговори потписани. У наредном периоду нас очекују озбиљније и много веће инвестиције, али то ће грађани моћи да виде. Оно што је предност мале средине, уз бројне мане, јесте то што се сви знамо, сви виде шта се ради и шта се урадило и за то није потребан маркетинг – рекао је председник општине Димитров и захвалио председнику Републике Александру Вучићу, Влади Републике Србије, као и свима који су допринели побољшању услова за живот грађана Димитровграда.

Амбасадор Републике Бугарске Петко Дојков рекао је да је велико задовољство и част да присуствује празничном дану.

– Захваљујем се представницима општине на позиву и што поштују предивну традицију из давнина, и што нам омогућавају да будемо део ње у вашем дивном граду који чува своје бугарске корене. Дан који заједно данас обележавамо, препун је симболике. Током година вера у доброту очувала је Бугаре и у најтежим временима. Чак и данас црква на посебан начин наставља да повезује и окупља људе – рекао је амбасадор Дојков.

Обележавању Дана општине Димитровград присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, владика нишки Арсеније, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић и бројни гости.

Related posts

СПЦ и верници данас славе Митровдан

Новосадска ТВ

Министар Вучевић: Данило није обрукао свој образ и образ своје породице, а онда и нације. Куртијева полиција намерно га зауставила да би га малтретирали

Новосадска ТВ

Међународни дан борбе против дечјег рада

Новосадска ТВ