Политика

Вучић у ЊУЈОРКУ: Низ састанака са готово свим европским лидерима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је јуче и данас имао много састанака у Њујорку са готово свим европским лидерима, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, као и председника Еврпоског савета Шарла Мишела.

Разговарао је, како је додао, и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а истакао је и да га очекује и изузетно важан разговор са кинеским потпредседником Ханком Женгом. Биће, како је рекао, још важних билатералних састанака.

„Биће сусрета са (специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине) Мирославом Лајчаком и са свима са којима морамо да разговарамо о ситуацији на КиМ“, рекао је Вучић.

Вучић: Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам председник Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да ће му вечерас на скупу за Жозепом Борељом поново европски званичници држати предавања и придике због неувођења санкција Русији, али да може само тим поводом да поручи да је он председник Србије. Вучић је тако одговорио на питање новинара како кометарише то што је једна од данашњих вести била да се Србија није сагласила да се Русији продуже санкције на још годину дана и да ли је разговарао са неким о томе у Њујорку, као и шта мисли колико би САД и ЕУ могла да толеришу још да се Русији не уводе санкције. „Питање на месту и сасвим коректно, само чекам, прво ће да ми држе предавање ускоро почиње скуп са Борељом, па ће сви европски званичници да ми држе придике, па ће онда и сви остали да ми држе придике, како то и приличи. Пажљиво ћу да их саслушам и рећи ћу – лепо што сте ми одржали предавање, али Србију као председник водим ја. Док је то тако и док ми мислимо да можемо да издржимо те придике, ми ћемо да водимо овакву политику“, навео је Вучић. Када будем схватио да више не можемо, више нећемо, додао је Вучић.

 

Вучић: Како се не сетише територијалног интегритета и суверенитета пре 20 година

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је говор америчког председника Џозефа Бајдена на Генералној скупштини УН био умерен по питању Кине, али да је занимљиво како су људска права и права ЛГБТ популације стављена иза територијалног интегритета и суверенитета. „Како се не сетише тога пре 20 година“, рекао је Вучић новинарима у Њујорку уочи састанка са високим комесаром ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и лидерима Западног Балкана. „Што се Бајдена тиче, водио је више рачуна о Кини, анализоираћемо све. Био је жесток по питању Русије“, рекао је Вучић. На питање Танјуга о говору који ће одржати на заседању Генералне скупштине УН, Вучић јерекао да га још спрема и да ради на њему, а у складу са оним што се дешава последња три дана“. Додао је и да ће сутра разговарати са високим кинеским званичником Хан Џенгом, који је у Њујорку, додајући да је реч о изузетно важном разговору. „Очекујем потписување уговора о слободнохј трговини. Имамо много уговора у вези других пројеката. Желео бих да чијем њихове савете о свему што се у свету дешава“, рекао је Вучић.

 

 

Фото: Инстаграм, buducnostsrbijeav

Related posts

Данас су Митровске задушнице

Новосадска ТВ

Састанак министра Вучевића са државним министром за војну производњу ал Дин Мустафом

Новосадска ТВ

Вучевић : Фабрика Лианбо плод озбиљног рада

Новосадска ТВ