Политика

Bучић: За неке земље ЕУ Србија не може да буде у предности

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас је ЕУ намеравала да укаже на страну која је више крива због изостанка напретка у дијалогу, али да су неке земље које су признале тзв. Косово тражиле да се став „уравнотежи“.

„Ако пажљиво читате, намера је била да се више укаже на страну која је стварно крива, али онда су дошли из девет земаља, колико сам обавештен, које су тражиле да се не поистовети, није баш поистовећено, видели сте две, три реченице, али су тражили да се уравнотежи“, рекао је Вучић у Њујорку одговарајући на питање новинара да ли ће на радном ручку са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом поставити питање зашто ЕУ поново каже да су обе стране криве да не испуњавају обавезе.

Он је истакао и да Србија не може да буде у предности, јер су то земље које су признале независност Косова.

„Сматрају нас кривим због проблема Косова, јер га ми не признајемо и морају да слушају неког малог Вучића који ће да говори о међународном праву и да сви знају да сам потпуно у праву, није то бас пријатно ни лако“, рекао је Вучић који учествује на заседању Генералне скупштине УН.

На питање о учешћу председнице привремених приштинских институција Вљосе Османи на заседању Генералне скупштине, Вучић је рекао да она не учествује у раду скупштине и „не може да седне где ми седимо“.

„Али земље које су признале Косово дају специјалну карту да улазе на пријеме. То су радили и прошле и претпрошле године, а радили су и са другима“, навео је Вучић.

Европска унија је раније данас позвала Београд и Приштину да испуне обавезе које произилазе из споразума о нормализацији односа и нагласила да рад на успостављању Заједнице српских општина треба да почне без даљег одлагања или предуслова.