Друштво

Селаковић на откривању споменика Патријарху Арсенију III Чарнојевићу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је освећењу и откривању споменика Патријарху Арсенију III Чарнојевићу, у Руском селу, код Кикинде.

Пећком патријарху и вођи велике сеобе Срба, а потом и митрополиту и патријарху Срба у Аустрији, Арсенију III Чарнојевићу подигнут је споменик у банатском селу, о чијем лику и делу је пред присутнима говорио министар Селаковић.

„Данас смо открили споменик једном великом сину српског народа патријарху Арсенију III Чарнојевићу, човеку захваљујући коме је крајем 17. века српски народ, који се нашао у чељустима великих сила и борби велики царстава задесила велика невоља. На чело велике сеобе стао патријарх Чарнојевић и повео свој народ који је, између осталог и овде на северу Баната у околини Кикинде, у Руском Селу, нашао свој нови дом“, подсетио је на важне историјске тренутке министар Селаковић.

Министар је подсетио да је данашње окупљање прилика и да се обележи годишњица најстаријег борачког удружење у Србији – Удружења српских ратних добровољаца 1912. до 1918. године, и њихових потомака и поштовалаца, које ове године обележава 120 година свог оснивања и постојања.

Такође, министар Селаковић је рекао и да је Руско село, једно од села која су колонизована после Балканских и Првог светског рата, и у којима су српски ратни добровољци са простора од северне Далмације, Лике, Херцеговине, Босанске крајине, Кордун и до други, дошли на север Баната.

„Ако је нешто вредно помена, на овај данашњи дан, када откривамо споменик патријарху Арсенију III Чарнојевићу, вредна је лекција коју смо научили управо исте те страшне историјске епохе у којој је он био једнан од најугледнијих и највећих српских личности, а то је да је у тешким временима задатак и једини циљ да чувамо слободу, свакако, и да чувамо Србију и њену независност, али је најважнија ствар да чувамо наш народ. Ако државу чине територија, народ и институције, односно закони, можете да замислите државу и без прописа у једном тренутку, можете и без институција и територија, али не можете државу да замислите без народа. Данас се боримо за Србију, као и за очување српског народа на Косову и Метохији“, казао је Селаковић.

Поред министра, освећењу и откривању споменика присуствује и епископ банатски Никанор, као и градоначелник Кикинде Никола Лукач.

Пре откривања споменика, одржана је Света Архијерејска Литургија у храму Успенија Пресвете Богорице, а потом је у порти храма свечано отривен споменик. Споменик Арсенија III Чарнојевића, дело је Рускоселца, Душана Веловића.

 

Фото: танјуг Александра Орлић