Друштво

Ђедовић потписала Меморандуме у Кини – „Зиђин мајнинг“ улаже још 3,8 милијарди долара у Србији

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је данас у Сјамену (Народна Република Кина) два меморандума о разумевању са компанијом „Зиђин мајнинг“ о наставку улагања те компаније у Републици Србији.

Потписани су Меморандум о развоју Доње зоне рудника Чукару Пеки, којим је „Зиђин мајнинг“ потврдио намеру да инвестира додатних 3,8 милијарди долара у Републици Србији и Меморандум о развоју пројекта соларне електране од 300 МW за потребе компаније.

„Захваљујући данашњем Меморандуму, који подразумева 3,8 милијарди долара нових инвестиција, Србија ће се сврстати међу највеће европске произвођаче бакра и водеће произвођаче злата, али и створити могућност за додатне инвестиције, наравно уз обавезу примене највиших стандарда животне средине. Такође, инвестиција „Зиђин мајнинга“ у соларну електрану вредну 200 милона долара, ће омогућити синергију обновљивих извора енергије и рударства, као и бољу заштиту животне средине, јер ће се смањити употреба енергије из угља и фосилних горива“, поручила је министарка.

Меморандуми су потписани у оквиру Инвестиционог форума „One China, One Serbia“ који је одржана у склопу 23. Кинеског међународног сајма инвестиција и трговине на којем је Република Србија почасни гост.

Затварајући форум, министарка је подсетила да компанија Зиђин мајнинг један од стубова сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине и нагласила да данашњим Меморандумима почиње и нова ера још бољих односа, који се заснивају пре свега на пријатељским односима двојице председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Ђедовић је позвала и друге компаније из Народне Републике Кине да улажу у Србији и подсетила да је Србија стекла репутацију „звезде у успону“ у свету страних директних инвестиција, јер су од 2012. до 2022. године увећане за више од четири пута, са милијарду на 4,4 милијарде долара. Такође, подсетила је да Република Србија и сада у условима светске кризе наставља тренд привредног раста, упркос успоравању европске привреде.

Она је навела да смо репутацију стекли захваљујући изванредним економским резултатима, који се огледају у стабилном привредном расту, смањењу незапослености, сталном унапређењу услова пословања. Имајући у виду изазове енергетске транзиције, енергетске кризе, потребе за новим производним капацитетима и растуће потребе за минералним сировинама, додала је да очекујемо да енергетика и рударство буду један од покретача привредног раста и развоја Србије у наредној деценији.

Ђедовић је истакла да је за остварење циљева одрживог развоја Србији потребно око 15 милијарди евра инвестиција у енергетику, пре свега у обновљиве изворе енергије, реверзибилне хидроелектране и гасне електране, као и значајна улагања развој преносне и дистрибутивне мреже и градњу гасних интерконектора ка суседним државама.

„Рударство је сектор који предњачи у расту индустријске производње у Србији и бележи раст од 22% у 2022. години у односу на 2021, чему је у значајној мери допринела и компанија „Зиђин“ која запошљава око 7.700 људи у нашој земљи. Србија је богата неким од критичних минерала, што представља јединствену прилику у 21. веку, а наш циљ је да минерално богатство које имамо користимо на рационалан, одговоран, ефикасан и одржив начин, зарад будућих генерација“, рекла је министарка Ђедовић.

Током посете Кини, министарка ће обићи и рудник и топионицу компаније „Зиђин мајнинг“ у граду Шангханг Коунти.

 

Фото: Емилија Јовановић