Политика

Састанак министра Вучевића и министра Закија у Египту

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић започео је посету Арапској Републици Египат састанком са министром одбране и војне производње те земље генералом Мохамедом Ахмедом Закијем.

Након свечаног дочека уз почасни строј припадника Гарде египатских Оружаних снага и интонирање химни, уследио је разговор министара одбране Србије и Египта, у присуству делегација које предводе.

Уз изразе захвалности на указаном гостопримству, министар Вучевић оценио је да је ова посета још једна потврда добре сарадње Србије и Египта и два министарства одбране, изразивши опредељење за даљи развој и унапређење односа у областима војно-техничке, војнообразовне и војно-војне сарадње.

На састанку је истакнуто да сарадња Србије и Египта има узлазни тренд, чему је допринео сусрет председника Републике Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија у Србији прошле године.

Министар Вучевић нагласио је да је дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, без чланства у било којој од постојећих војно-политичких организација. Истовремено, истакао је министар Вучевић, то не значи одсуство воље за унапређењем сарадње са свим релевантним актерима у домену међународних односа, а нарочито безбедности и одбране.

Данашњи сусрет у Каиру министар Вучевић искористио је и да генералу Закију упути позив за учешће на Међународном сајму наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“ који ће бити одржан у септембру 2023. године у Београду.

Генерал Заки, током данашњег сусрета, са министром Вучевићем разговарао је о безбедносној ситуацији у региону, као и у свету.

Он је, такође, истакао значај наставка и унапређења сарадње у области одбране између две земље, а као области од посебног значаја када је реч о сарадњи у области одбране, генерал Заки је издвојио војно-техничку и војно-војну сарадњу. Он је захвалио на позиву за учешће на овогодишњем сајму „ПАРТНЕР 2023” и изразио задовољство, јер је реч о манифестацији која окупља учеснике из целог света.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије коју предводи министар Вучевић су и државни секретар Немања Старовић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, саветник министра одбране Никола Бањац, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, као и амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић и изасланик одбране потпуковник Здравко Перић.

Related posts

Изборну листу „Србија не сме да стане“ синоћ до 22 сата подржало 83.427 грађана

Новосадска ТВ

Почео је седми Новосадски фестивал књиге – НОФЕК

Новосадска ТВ

Вучић сутра присуствује званичном испраћају првог лета Ер Србије за Чикаго

Новосадска ТВ