Србија

Најтоплији Крагујевац, Неготин и Ћуприја са 36, у Београду 35 степени

Крагујевац, Неготин, Ћуприја и Зајечар данас су најтоплији градови у Србији где је жива на термометру у 13.00 часова показала 36 степени Целзијуса.

Следе, Београд, Ниш и Лесковац са 35, док је у Крушевцу, Ваљеву, Куршумлији и Димитровграду измерено 34 степена Целзијуса, показују подаци на сајту РХМЗ-а.

У Новом Саду и Зрењанину и Кикинди жива се попела до 33 степена, а на Палићу је нешто свежије са 30 степени.

Према подацима РХМЗ-а најнижа темперетура је на Копаонику где је измерено 25 степени Целзијуса.

РХМЗ је упозорио да после су после данашњих високих температура на подручје Војводине и Београда могуће временске непогоде.

Како се наводи, после подне се у Војводини очекују временске непогоде – јаки пљускови, грмљавина, локално олујни ветар и град.

Пред тога, на подручју Београда и шире околине по подне и увече могућа је појава краткотрајно интензивних пљускова са градом и олујним ветром.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ препоручио да се собна температура одржава испод 32 степени током дана, односно испод 24 током ноћи.

Докторка Јелена Кашанин из Саветовалишта за исхрану Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ изјавила је за Танјуг да током летњег периода када су високе темпратуре, фокус треба да буде на довољном уносу воде, адекватне и уравнотежене исхране, без прескакања оброка.

 

Фото: Танјуг Зоран Жестић