Друштво

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

У центрима за основну обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу ове недеље је реализована провера индивидуалне обучености војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2023“.

Војници су се у претходних шест недеља теоретски и практично оспособљавали за руковање различитим врстама пешадијског наоружања, овладали су основним тактичким радњама и успешно положили проверу физичких способности.

На завршном испиту индивидуалне обучености они су у току првог дана практично решавали задатаке из тактичке обуке, док су другог дана показали знања, способности и вештине за употребу средстава и војне опреме, ниво стројеве изграђености и познавање Правила службе Војске Србије.

Постигнути врлодобри и одлични резултати показују да је ова генерација војника потпуно спремна за следећу фазу обучавања која их очекује након премештаја у центре за специјалистичку обуку. У овим центрима они ће се оспособљавати за војноевиденционе специјалности за које су регрутовани, после чега ће бити распоређени у јединице Војске Србије на реализацију колективне обуке до завршетка служења војног рока.