Србија

Вучић: Са Лајчаком о начинима за смиривање напетости на КиМ и примени споразума

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

На састанку се разговарало о ситуацији на Косову и Метохији, начинима за смиривање напетости на терену и примени до сада постигнутих споразума. Председник Вучић још једном је упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности. Позвао је међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима.

Лајчак: Током састанка стекли смо јаснију слику о даљим корацима

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је током састанка са српским председником Александром Вучићем са њим разговарао о даљем путу дијалога, укључујући потребу за одржавањем нових локалних избора уз учешће Срба и повратак дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

“Наставио сам своју посету сусретом са председником Србије Александром Вучићем. Имали смо искрен и отворен разговор о даљем путу, укључујући потребу за новим локалним изборима уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу. Састанак и путовање помогли су да се стекне јаснија слика о наредним корацима“, написао је Лајчак на свом налогу на Твитеру.

Председник је након разговора поручио да је током састанак упозорио да су Срби на КиМ изложен “најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година“.

„Још једном сам упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности. Позвао сам међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим тим питањима“, навео је председник Србије на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Лајчак се претходно састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, председницом институција Вјосом Османи, а разговарао је и са командантом Кфора, генералом Анђелом Микелеом Ристучом и шефом Делегације ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

Related posts

Пријава деце за новчану помоћ завршена, пријављено 1.100.668 деце

Новосадска ТВ

ВУЧЕВИЋ: Војна помоћ коју добија тзв. Косово представља опасност за Србију

Новосадска ТВ

Запослени у ПУ Нови Сад учествовали у акцији добровољног давања крви

Новосадска ТВ