Србија

Потписан уговор са ЕБРД вредан 80 милиона евра за НТ паркове и БИО 4 кампус

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали потписали су данас са ЕБРД уговор о зајму који се тиче унапређења научне инфраструктуре, изградње нових научно-технолошких паркова и додатних зграда у постојећим НТП у земљи.

Уговор о зајму потписали су министар Мали и директор за регион Западног Балкана и Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији Матео Коланђели, док су уговор о пројекту потписали премијерка Брнабић, Коланђели и директори научно-технолошких паркова у Нишу, Чачку и Крушевцу – Милан Ранђеловић, Мирко Пешић и Мартина Манојловић.

Уговором је обезбеђено 80 милиона евра, од чега је 70 милиона евра намењено за додатну изградњу научно-технолошких паркова (НТП), док је 10 милиона опредељено за БИО 4 кампус у Београду.

Брнабић је том приликом истакла да се, када је реч о НТП у Чачку и Нишу, ради о фази два, односно изградњи других зграда, док би се у Крушевцу градила нова, прва зграда научно-технолошког парка.

План је да се после потврђивања уговора у Влади и Скупштини Србије објаве тендери за извођење радова и очекујемо да они почну до краја ове године, најавила је она.

Такође, како је додала, до краја године радови би требало да почну и на изградњи БИО 4 кампуса у Београду, за шта је данашњим уговором обезбеђено 10 милиона евра, а ранијим уговором о кредиту са Развојном банком Савета Европе 200 милиона евра.

Премијерка је нагласила да би овим инвестицијама требало да се помогне да млади високообразовани људи остану у својим местима и да ИКТ сектор, као најбрже растући у Србији, настави да се развија.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

Related posts

Вучевић: Србија најбољи пример развоја инфраструктуре дуж „Појаса и пута“

Новосадска ТВ

Нови УСЛОВИ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ од 1. јануара 2024.

Новосадска ТВ

Данас сунчано и веома топло, поподне на северу могући олујни ветар и град

Новосадска ТВ