Хроника

За кривично дело које се ставља на терет оцу дечака К.К. казна до осам година

Адвокат Ана Селак рекла је данас да је за кривично дело против опште сигурности за које се терети отац малолетног К.К. запрећена казна затвора до осам година и додала да ипак није уверена да ће тужилаштво доказати да је учињено то кривично дело.

Селак је за Танјуг навела да иако је отац дечака К.К. који је у Основној школи Владислав Рибникар усмртио осморо ученика и радника обезбеђења, а повредио шест ученика и наставницу историје на недозвољен начин држао оружје, није сигурна да је починио кривично дело које му се ставља на терет.

Истакла је да оцу малолетног дечака може да се стави на терет кривично дело занемаривање малолетног детета где је запрећена казна до три године и указала да на западу постоји кривично дело за свакога ко допринесе малолетном лицу да почини кривично дело.

„Одговорност може да се нађе код родитеља, баке и деке ако су га чували и било кога ко допринесе да малолетно дете изврши кривично дело“, рекла је Селак.

На питање да ли постоји могућност да је малолетни К.К. био свестан да неће кривично одговарати с обзиром на то да није напунио 14 година и да је планирао злочин, Селак је објаснила да постоји та могућност, као и да је то дело учињено са умишљајем.

„Он и да је пунолетни учинилац дела то је умишљај директно, то би му и била отежавајућа околност“, рекла је Селак.

Одговарајући на питање која казна је могућа за малолетног К.К, Селак је објаснила да за њега нема репресивне казне, те да се њиме баве институције социјалне заштите.