Хроника

Тужилаштво ће тражити притвор за оца ученика који је убио 9 особа

У Вишем јавном тужилаштву у Београду данас је саслушан Владимир К. (47) због сумње да је извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности из члана 288. став 2, у вези члана 278 став 1 Кривичног законика.

Тужилаштво ће предложити судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да осумњиченом одреди притвор да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду и због узнемирења јавности.

Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К.К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је ово тужилаштво.

Такође, Владимир К. је, како се сумња, поступио супротно одредби чалана 32 став 1 Закона о оружју и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који не могу лако да се отворе.

Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К.К успео да дође у посед пиштоља марке ЦЗ Схадоw, калибра 9×19мм и пиштоља марке Ругер МК калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени Владимир К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ Владимир Рибникар у Београду, коју иначе похађа, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.

Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.

Тужилаштво подсећа да К.К. није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година живота.

Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.