ВојводинаНови Сад

У Покрајинској влади обележен Дан студената

Поводом Дана студената, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем за студенте Универзитета у Новом Саду који су се својим друштвено-хуманистичким ангажманом и професионалним успесима посебно истакли током 2023. године.

Данашњем догађају присуствовали су студенти са Катедре за гастрономију Природно-математичког факултета који су учествовали на међународном такмичењу International Culinary Competition of Southern Europe у Солуну, где су у различитим категоријама освојили укупно шест медаља, затим троје студената са Медицинског факултета и двоје са Факултета спорта и физичког васпитања, који су као чланови спасилачког и медицинског тима у оквиру Организације за трагање и спасавање боравили у Турској, у граду Кахраманмарасу, разореном катастрофалним земљотресом, затим студенти – инструктори скијања из Студентске асоцијације Факултета спорта и физичког васпитања, који су подучавали најбоље студенте Универзитета у Новом Саду у оквиру пројекта „Зимске едукативне и рекреативне активности студената“, као и председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду.

Честитајући присутним студентима празник, секретар Милошевић је најпре истакао да управо студенти баштине храброст и одлучност, а својим запаженим делима доприносе да свет размишља о младима, јер су студенти, истовремено, партнер и субјект високог образовања, који и данас исписује странице овог времена својим креативним деловањем и разноврсним друштвеним ангажманом.

„Изузетно сам поносан на вас.Ваши резултати су огромна вредност нашег друштва. Ви сте интелигенција која не гледа само себе, већ гледа и друге, а своје успехе дарујете свима нама. Надмашили сте наша очекивања. Можда поједини мисле да је ово време егоцентризма, да је ово друштво индивидуалаца, али ви, снагом свог несебичног помагања другима и својом храброшћу, тај став демантујете. Не само да сте одговорили изазову професије, постајући симбол давања, већ сте се уздигли узвишеним вредностима хуманости. Тражећи своје место у друштву, понекад и саможртвујући се на неки начин, постајете покретачи и носиоци одговорности реализације величанствених идеја. Препознали сте матицу заједништва, солидарности, племенитости и човекољубља. Драго ми је, јер су то вредности патриотизма, истинске љубави према својој земљи. Будућност почиње са вама“, нагласио је Милошевић.

Председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду Љубиша Билић захвалио је на подршци ресорног секретаријата и подсетио на хуманитарне акције Студентског парламента, истичући 5.000 новогодишњих пакетића који су прикупљени и послати најмлађима на Косову и Метохији, штићеницима Дечјег села у Сремској Каменици и Дома за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику.

Милана Чугаљ, студенткиња гастрономије, која је на такмичењу у Солуну освојила Златну медаљу у категорији ′ресторански десерт′ и бронзану медаљу у категорији ′јела од перади′, нагласила је да су она и њене колеге, применивши знања стечена на матичном факултету, током такмичења нагласак ставили на коришћење локалних намирница не би ли српску гастрономију додатно приближили свету.

Драган Бијелић, студент Медицинског факултета у Новом Саду, као вођа тима студената који су били ангажовани у периоду од 9. до 16. фебруара на задацима претраге и спасавања, али и пружања прве помоћи угроженом становништву, заједно са турским и бразилским спасилачким тимом, истакао је да је њихов тим био једини волонтерски тим из Србије.

„На нама је да наставимо пут хуманости кроз изградњу једне чврсте хуманитарне организације која ће се управо бавити пословима спасавања људи и њихових живота, а све то уз неговање основних начела хуманости, алтруизма, емпатије и поштовања сваког људског бића“, додао је Бијелић.

У оквиру пројекта „Зимске едукативне и рекреативне активности студената“, који суфинансира Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, и ове године је организован седмодневни боравак на Копаонику за најбоље студенте Универзитета у Новом Саду. Студенти су поред едукативних активности (Прва помоћ, Здравствено васпитање, Боравак на планини у зимском периоду, Упутства и услови безбедног скијања, Презентација Горске службе спасавања), имали и рекреативне активности, од којих је посебно потребно истаћи обуку нескијаша коју су, почев од 2018. године, успешно спровели студенти – инструктори скијања.

Бојан Рашковић, представник Студентске асоцијације Факултета спорта и физичког васпитања, захвалио је Покрајинској влади на томе што годинама уназад препознаје, поштује и вреднује сав труд који Асоцијација улаже у реализацију својих активности, чији је основни циљ промоција физичке активности, образовања и заједништва.

Дан студената обележава се 4. априла, у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године. Тада је у протесту испред Патолошког института Медицинског факултета убијен 25-годишњи Жарко Мариновић, студент права.

Штрајк студената трајао је од 3. до 28. априла те године, а као резултат повучена је одлука о увођењу полиције на Универзитету, смењен је ректор Владимир Ћоровић и за новог изабран Драгослав Јовановић.[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sp8IOwPc_xg[/embedyt]