ПолитикаСрбија

Вучић у посети Рашком округу

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Нови Пазар одакле је започео посету Рашком округу.Вучић у Новом Пазару треба да озваничи почетак радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице у том граду. Председника Србије су дочекали, између осталих, градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац и делегација Града, као и министарка здравља, Даница Грујичић, као и велики број грађана.
Пројекат ће бити реализован у две фазе. У првој биће грађена зграда Одељења за психијатрију и нови хирушки блок а постојећи ће бити реконструисан.

Такође, биће грађена и интернистичка зграда као и нове зграде дечијег и инфективног одељења. У другој фази пројекта биће потпуно реконструисан Дом здравља.
Вучић ће потом обићи сеоско туристичко домаћинство „Топлина душе“ у Рашки, а на крају посете Рашком округу обратиће се грађанима у Спортском центру „Ибар“ у Краљеву.

Вучић: У Општу болницу улажемо 64 милиона евра, прерашће у КБЦ

Председник Србије Александар Вучић је у Новом Пазару озваничио почетак радова на реконструкцији Опште болнице у коју ће бити уложено 64 милиона евра, а која ће, како је рекао, прерасти у Клиничко болнички центар.
„Овде улажемо 44 милиона евра само у овај објекат, плус још најмање 20 милиона у опрему. Укупно 64 милиона, да имате у виду, то је седам или осам милиона више него што је уложено у КБЦ Ниш“, рекао је председник и нагласио да није дошао у Нови Пазар да се додвори, јер зна да ће срца Бошњака тешко освојити, већ да покаже поштовање и резултате.

Он је рекао да ће ова болница бити преименована у КБЦ и нагласио да ће добити дозволу за то пре отварања.
„Дошао сам да покажем нешто важније од свега тога, а то су резултати и оно шта ће неко моћи да остави када прође мандат“, истакао је Вучић.
Он је прво упуто извињење Бошњацима и муслиманима што у време Рамазанског поста организују ову манифестацију, али да жели да се посао заврши што је могуће пре и свима њима поручио „Рамазан шериф мубарек олсун“.
Председник је свима пожело мира и благостања да чувају своју веру и да буду своји на својим огњиштима, а православним верницима пожелео срећан предстојећи Васкрс.
Додао је да је веома поносан када овде види заједно муфтију и игумана,
јер „само у миру и поштовању, разумевању и прихватању тога као наше предности, можемо да напредујемо“.
Вучић је подсетио да је после много деценија асфалтиран пут до Сопоћана, и додао да ће бити уложено и у мотел и у сам манастир још 50 милиона.
„Уложићемо и 50 милиона у велелепну Алтун Алем џамију којом се поносимо, без обзира које вере били“, рекао је Вучић и додао:
„Данас сам као што сам недавно односио и мали лични прилог за Сопоћане ако ми муфтија дозволи оставио бих и за Алтун Алем џамију.
Важно је да председник једне земље покаже поштовање према свима који у земљи живе и да су сви једнаки“.

Вучић: Нови Пазар ће добити више трансферног новца и нови стадион

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Нови Пазар убудуће добијати више трансферног новца и да ће се у том граду градити нови, модеран стадион.

На свечаности обележавања почетка радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице „Нови Пазар“, којом је започео посету Рашком округу, Вучић је рекао да ће се повећати трансферна средства за Нови Пазар због пописа, али, како је рекао, и због свега осталог.

„То је вас у општини највише обрадовало. Имаћете више да потрошите овде на локалу, али немојте после да ми тражите 120 милиона на крају године. Сада Нови Пазар добија четвороструко више пара него што даје држави кроз порезе“, рекао је Вучицх.

Он је најавио и улагање у подизање спорта, али да то буду развојни пројекти и додао да разговарају са Војском да се нађе простор за модеран, европски стадион у Новом Пазару.

„Мислим да то људи у Новом Пазару заслужују. Људи из Сјенице тражили су школу са затвореним базеном и добили су је. Биће готова за три месеца“, навео је Вуццицх.

Он је истакао да би њега највише обрадовало када би успео да доведе доброг инвеститора у Нови Пазар.

„Знам да људи иду на три месеца у Немачку, врате се па троше паре, па опет иду. Мене ће највише да обрадује ако нађемо капитално интензивну инвестицију, добру фабрику са пристојном платом, да можемо да запослимо део жена, али и мушкарце и тада Пазар расте. Некима ће то бити друга, некима прва плата, и ви сами бирате на шта ћете да потрошите паре“, рекао је Вучић.

Додао је да је посао руководства да подигне Пазар и Сјеницу и да је јако поносан што се, како је рекао, од 1945. па наовамо радило и изградило много тога, али никада за 10 или 12 година као сада и да је поносан на то.

„Причали смо о ауто-путу и завршили смо идејни пројекат, имамо много проблема, али убрзаваћемо све према Дугој Пољани, близу Сјеници и Пазару. Урадили смо идејни пројекат за брзу магистралу Краљево-Матарушка бања-Богутовачка бања-Ушће-Рашка-Нови Пазар и идемо са брзом саобраћајницом са четири траке која Новом Пазару значи живот“, поручио је председник Србије.

Наводи да су сви били сумњичави и за Чачак-Београд, а да се сада види којом брзином се стиже од Чачка до Београда.

„Сутра отварамо Сурчин-Нови Београд да не морате да обилазите све до Угриноваца и Добановаца, него да скратите и одмах уђете у град. Када држава добро ради и има озбиљно и одговорно руководство онда можете да добијете новац и све што сте одавно заслужили“, истакао је Вучић.

Вучић: Биће нових запошљавања у КБЦ, то је велика ствар, бићете поносни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се број запослених у новопазарској болници повећати, самим тим што ће се повећати број постеља са 420 на више од 700.

Он је новинарима након обиласка Новог пазара рекао да ће клиничко болнички центар у том граду имати 17.000 квадрата и да неко ту мора да ради, одржава и брине о пацијентима.

„Наравно да ће бити новозапослених. Морамо да имамо више научно истраживачких радника, доктора и свих запослених, али то мора да буде паметно урађено, по систематизацији, а не само да се запошљава на брзину да би неко добио радно место и после не ради ништа“, рекао је Вучић.

Он је казао и да је за њега важно да све буде брзо, да му је речено да ће све да буде завршено за 2,5 године иако је рок три године.

„Пробајте то и мало брже. Урадиће он то брзо али неће да обећа. Бика за рогове држите човека за реч. То је велика ствар за Пазар, бићете пооносни за то. И да поновим још једном, кад год помислите да сам глуп помислите још једном. А ја нисам глуп да дођем овде и да помислим да могу да освојим ваша срца. Питаћу вас за три године да ли сте задовољни оним што смо урадили или не. Да ли је неко то пре, према коме сте имали такав и такав однос то урадио у Пазару. Е па онда да онда седнемо и одемо на питу када није пост“, рекао је Вучић.

Вучић обишао етно село и музеј „Топлина душе“ у Павлици код Рашке

Председник Србије Александар Вучић данас је у оквиру посете Рашком округу обишао село Павлица, као и етно село и музеј „Топлина душе“.

Вучића је испред етно села дочекао власник и домаћин етно села Зоран Кошанин и становници Павлице, а са председником су у обиласку и министарка пољопривреде шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Сеоско туристичко домаћинство „Топлина Душе“ налази се у селу Павлица, на око седам километара од Рашке.

Састоји се од породичне куће, мини зоо врта и етно музеја који чини 11 објеката, старих брвнара са различитим мотивима.

Међу њима се издвајају воденица са воденичким точком и жрвњом, бачија (млекар), ковачка радионица са ковачким мехом, соба са креветима и сламарицом, столарска радионица, надстрешница од делова салаша и друго.

Све брвнаре су у свом изворном облику, украшене предметима карактеристичним за конкретан објекат, док породична кућа служи за смештај гостију.

Уочи посете, Кошанин је за Танјуг изјавио да је председникова посета етно селу својеврстан „ветар у леђа“ и додао да је убеђен да ће помоћи да за овај туристички објекат чује велики број људи.

Вучић је посету Рашком округу започео у Новом Пазару где је присуствовао обележавању почетка радова на реконструкцији и доградњи Опште болнице “Нови Пазар”.

Планирано је да, Вучић посету Рашкој области заврши у Краљеву где ће се у Спортском центру “Ибар” обратити грађанима.

Председник је раније најавио да ће кренути у обилазак Србије и да ће до краја године обићи свих 25 округа, а до сада је обишао Пчињски и Сремски округ.

Вучић: Обновићемо све три школе у Рашкој, бољи пут до манастира Павлица…

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас током посете селу Павлица да ће држава обновити све три школе у Рашки и урадити спортску халу, као и да ће тај крај добити бољи пут до манастира Павлица.

„У Рашки, све три школе ћемо да радимо обнову, што је око 2,5 милиона евра. Урадићемо и оно што смо обећали око спортске хале“, рекао је Вучић током обиласка етно села и музеја „Топлина душе“.

Вучић је у разговору са мештанима рекао да зна колико имају проблема са водом и око Копаоника, али да ће држава урадити све што може да им помогне, као и да имају боље околне путеве.

Мештани су затражили да ли би држава могла да направи музеј Првог светског рата због Милунке Савић.

„То морамо да урадимо, за то нам је вероватно и најмање пара потребно“, додао је Вучић.

Вучић је наздравио са домаћином Зораном Кошанином и истакао да је веома лепо у том крају, али да треба још доста улагати у развој туризма.

Домаћин је рекао да је добио у два наврата субвенције од државе, бесповратно 270.000 и 500.000 динара.

Када је наздравио са председником, пожелео му је да успешно води државу.

Вучић је у шали рекао да је он само формално председник, пошто је прави председник директор Путева Србије Зоран Дробњак, пошто где год оде сви највише траже путеве.

„Све интересују само путеви, а ја само дођем да запишем“, додао је Вучић.

Сеоско туристичко домаћинство „Топлина Душе“ налази се у селу Павлица, на око седам километара од Рашке.

 

 

Фото: Танјуг Раде Прелић