Друштво

Драган Вучићевић: „Због истине идем у затвор, 3. априла ћу се јавити на одслужење казне“

У понедељак, 3. априла, у 9 часова јавићу се на одслужење затворске казне у Окружни затвор у Београду – рекао је раније Вучићевић

– Многи су мислили да ја лажем, али ево пресуде. Ако се у понедељак 03.04. априла не јавим у затвор, бићу ухапшен. Ја у понедељак идем у затвор – рекао је Драган Ј. Вучићевић, главни уредник дневног листа „Информер“ на конференцији за медије на којој говори о пресуди по кривичној пријави Југослава Ћосића.

–  Ја сада указујем да српско правосуђе суди не по праву него по политици. Неке судије ме политички острашћено мрзе, ево може и адвокат Борис Богдановић да потврди – рекао је Вучићевић и показао пресуду.

Вучићевић се захвалио колегама од којих је добио подршку.

– Хвала колегама који су ме подржали, хвала и онима који ликују, који се веселе. Може да заигра мечка и пред њиховим вратима. Држим реч да у понедељак идем у затвор, 03. априла ујутру између 9 и 10 часова ујутру отићи ћу на издржавање казне у затвор у Бачванској улици.

Након Вучићевића причао је и адвокат Борис Богдановић.

– Када Влада Републике Српске предлаже да се у кривични законик поново врате увреда и клевета који су иначе избачени, онда је то кршење слободе медија, онда то повећава ниво аутоцензуре. Зашто је прихватљиво да у Републици Србији увреда и клевета треба да буду кривично дело, а тамо није у реду. Мислим да су то нека принципијелна питања – рекао је он и додао да ту нелогичност не може нико да објасни.

Главни и одговорни уредник дневног листа Информер, Милован Станић, кратко и јасно је поручио свима присутнима да дневни лист Информер има своју јасну уређивачку политику.

– Ми никада од тога нећемо одустати под притисцима, а ово затварање и кривично гоњење нашег уредника Вучићевића је један вид притисака. Ми никада нећемо попустити под притиском – рекао је он.

Вучићевић се питао на крају колико људи ће ићи у затвор ако ово постане нормално.

– Шта ћемо ако ово постане нормално, па онда неке колеге крену у затвор, неке друге колеге – рекао је Вучићевић.

Главни уредник дневног листа Информер одговарао је на питања новинара на крају конференције.

– Ви сте очигледно дошли овде да водите другу кампању. Видим, драги колега, да се радујете што ја идем у затвор. Даћу вам овај налог за осуђеног, сликајте га, фотокопирајте га урадите све, и онда нађите где пише новчана казна па да видимо. Ево ово је у складу са кодексом. Поставите питање, а онда не дозвољавате да вам одоговоре. Ја сам осуђен кривично, оргомна је разлика између прекршајне и кривичне пријаве и пресуде. Ја сам осуђен јер сам за Југослава Ћосића рекао да је шиптарски плаћеник, и то сам доказао. Како? Тако што имамо доказе да су му шиптари уплаћивали паре, фирми у којој је он већински власник. Суд ми каже да то је тачно, али шта је то битно. Ја сам осуђен због истине на затвор – одговорио је Вучићевић новинару Н1.

Борис Богдановић је образложио чињенице које новинару Н1 нису биле јасне.

– Пресуда је правоснажна. Стоји да није уручена Драгану Вучићевићу. По процедури једна иде Вучићевићу једна мени као адвокату. Ако суд донесе пресуду значи да је она потврђена и донета, без обзира што није достављена некоме. Дакле, када суд пресуди то је амин, већ тада, од тог тренутка та пресуда важи, без обзира да ли вам је пресуда уручена или не још увек.

– Пре девет година, исти овај Југослав Ћосић, тврдио је за мене да сам учествовао у убиству Зорана Ђинђића. Наравно да нисам никакав саучесник. Ћосић је тврдио да имају докази, а од доказа ништа. Пресуђено је наравно, да никада нисам имао конткат са било ким ко је учествовао у убиству премијера тадашњег. Ћосић је, дакле лагао, ја сам добио на суду, а он је ослобођен зато, како је то тада судија рекао, причао је као новинар. А шта сам ја сада на Твитеру причао? Као водоинсталатер.

Вучићевић је подсетио на нападе на Информер који су се дешавали, а које нико није осудио.

– Изненађен сам реакцијом УНС који ћути. Питао бих све, а позивам и вас да питате, шта је са оне две госпође или госпођице које су ме напале на Теразијама? Обавештен сам да је надлежно Тужилаштво покренуло истрагу. Како је могуће? Да ли то значи легализација линча новинара који вам нису по вољи? Шта би било да је неко бацио једно јаје на Данас, Н1, Нова С. Нама нису бацали јаја,доносили су џакове балеге. Нас су пребијали на улазу у зграду. Да ли је неко некада одговарао за то?

Новинар Н1 је имао још једно питање за крај, а интересовало га је да ли је ово припрема за увођење вербалног деликта као кривичног дела.

– Ви сте у овој земљи заштићени као црне мечке. Неће вама нико ништа. Против вас се не подносе никакве пријаве. Једном је неко некада најавио да ће неко против вас поднети контратужбу. Онда сте ви, не ви конкретно него неко са те стране, кренули да цвилите како сте ви жртва. Нећу бити у прилици у наредним недељама и месецима да причам о овоме, не знам да ли ћу имати викенде слободне, а и ако будем имао не знам да ли ћу моћи да причам о томе, не знам каква су прваила, никада нисам био у затвору.

Новинари ТВ Н1 и Данас напустили су конференцију пошто им питања политичког аналитичара Иштвана Каића нису одговарала.

 

Фото: 24sedam.rs