Архива

Градоначелнику уручено признање „Бела голубица“ у оквиру „Тесла Глобал Форума“

Овогодишње признање припало је и градоначелнику Милошу Вучевићу, а смисао доделе тог признања је глобална промоција универзалних и хуманистичких вредности за које се Никола Тесла залагао током целог свог живота. За ово признање, градоначелника Милоша Вучевића је препоручио његов лични допринос напретку Новог Сада којим је руководио претходне четири године, као и, према речима организатора, његова неисцрпна енергија која, на Теслином трагу, промовише глобалну и свеобухватну промену с циљем достизања хуманистички и етички унапређене будућности за све грађане Новог Сада.
 
– Имам част да у име града Новог Сада примим награду ”Бела голубица” Тесла Глобал Форума, и то у тренутку обележавања два значајна јубилеја везана за живот и дело нашег великана, Николе Тесле. Осим што се баш ове године навршава 160 година од његовог рођења, такође обележавамо и пуних осамдесет година од дана када је један од највећих научника свих времена постао почасни грађанин Новог Сада. Било је то 1936. године, када су га тадашњи градски већници, прогласили за почасног грађанина, исказавши тиме поштовање према том изузетном човеку и његовом делу. Са наше стране су то рекли новосадски већници, а на мени и нама је да то додатно потврдимо и опет, данас, искажемо то исто осећање поноса и поштовања. Посебно нам је драго што је управо у нашем Новом Саду започело пре четири године, додељивање посебног признања са именом Теслине ”Беле голубице”, чиме се симболично затворио круг међуодноса Новог Сада и Николе Тесле. Тиме се истовремено отвара нови циклус наших настојања да учинимо све што је могуће да дело и карактер Теслине визије учинимо што доступнијим будућим поколењима – рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да „Бела голубица“, није уручена само њему, већ  Граду Новом Саду и да ће то признање заузети посебно место у кабинету градоначеника.
 
Међу овогодишњим лауреатима налазе се, између осталих, и председник Матице српске проф. др Драган Станић, игуман манастира Шишатовац јеромонах Андреј, руски редитељ и аутор култног филма о Николи Тесли „Зраци смрти“ Сергеј Карпухин. „Тесла Глобал Форум“ је интердисциплинарни и мултимедијални културни, научни и едукативни догађај који се одржава по четврти пут. Та манифестација промовише знање, науку, културу, духовност и образовање. „Тесла Глобал Форум“ окупља значајна светска и домаћа имена из области науке, образовања и културе, професоре и научнике, УНЕСКО лидере и активисте, значајне уметнике, књижевнике, музичаре, сликаре, иноваторе и проналазаче, еколошке активисте, теслинијанце и др.