Архива

Вучевић: Заједно смо због Новог Сада

Ипак, нова градска коалиција, у којој је, осим већ старих коалиционих партнера из СПС-а, ЈС-а и СВМ-а, и Лига социјалдемократа Војводине, као и Зелена странка, по речима новосадског градоначелника и потпредседника СНС-а Милоша Вучевића, формирана је „због Новог Сада“.

– Ми смо имали обезбеђену политичку стабилност, након убедљиве победе СНС-а на априлским изборима, али смо хтели да направимо корак даље. То је та коалиција за коју многи кажу да је најновосадскија, вероватно мислећи на то што се наша коалициона „петорка“, ако рачунамо број листа, разликује по идеолошким ставовима, али има заједнички именитељ, а то је Нови Сад – каже Вучевић. – Мени лично је сад много лакше јер имам четири године искуства, знам тачно које су слабе тачке система и где су потребне ургентне интервенције. Чињеница је да смо неке процесе убрзали и да смо, како сам и најавио на почетку претходног мандата, направили дисконтинуитет с оном влашћу пре нас. И Новосађани су то препознали као добро, и зато смо ретко почаствовани што смо од њих добили још већу подршку да и наредне четири године водимо град. Сада настављамо циклус који смо сами покренули, рад на комуналном уређењу, на равномерном развоју свих делова Новог Сада, борби за нова радна места, поједностављењу градске управе да би била и економичнија и ефикаснија … И нема ту никаквог спектакла, нити неких теорија завера откуд ми сад заједно. Кратко и јасно – заједно смо због Новог Сада. 

Шта се променило од прошлих избора да ЛСВ буде пожељан политички партнер у Новом Саду? Како су чланови странке реаговали на информацију да ћете локалну власт правити с аутономашком странком?

– Не мислим да је неко био више или мање пожељан. Нити да је неко у Новом Саду могао бити „добра удавача”, како ви новинари волите да називате неке мање странке које постају коалициони партнери оних на власти. Ми нисмо морали да се бавимо ни математиком ни комбинаториком јер је СНС, и пре него што је почео разговоре с ЛСВ-ом имао обезбеђену скупштинску већину. Дакле, наш коалициони договор су једино и искључиво опредељивали предлози за даљи, још бржи развој Новог Сада. И на томе смо се нашли. У предлозима колега из ЛСВ-а заиста нисам препознао никакво, како кажете, „аутономашење“. Нити мислим да ћемо икада разговарати о нечему што се може ставити у такав политички контекст. Ми смо колеге и партнери, ми смо Новосађани који су добили шансу да учине све да град буде уреднији, чистији, комунално опремљенији, безбеднији, да буде европска престоница омладине и културе… да наши суграђани буду задовољни што живе у добром и пристојном граду. И сигуран сам у то да смо довољно политички зрели и одговорни да ту шансу не прокоцкамо.

Шта очекујете да коалициони партнери, а шта кадрови СНС-а ураде за боље функционисање града?

– За почетак, да већ следеће недеље завршимо конституисање свих скупштинских органа и служби које су под ингеренцијом града, и онда нема стајања наредне четири године. Очекујем да раде најбоље што могу за Нови Сад, како смо се и договорили.

Који су горући проблеми уочени у функционисању Новог Сада у протеклом мандату и шта ћете од тога покушати да поправите у овом?

– Град ће наставити да се развија у свим сегментима, а комунални систем, који је његова жила куцавица, свакако је основа да то буде што успешније. Пред нама су наставак реформе комуналног система, ускоро очекујем тржишну анализу пословања јавних комуналних предузећа, следи и реформа и поједностављење градске управе. То су најважније системске ствари за функционисање Новог Сада. 

Стиче се утисак да су незапосленост и одсуство капиталних инфраструктурних пројеката највећи проблем Новог Сада последњих година. Шта ће се радити на том пољу?

– Рецесија је погодила и земље много богатије од наше, али не мислим да треба да кукамо да није проблем само у нашем дворишу и да тражимо оправдање у светској кризи, или сад већ давно бившој власти. Чињеница је да новосадска привреда стаје на ноге, да су дошле две мултинационалне компаније које ће отворити 5.000 радних места, да оживљавају индустријске зоне… Пре неколико дана сам био на Сајму запошљавања, на којем су се, осим великих компанија као што су „Лир“ и „Делфи“, појавиле и мале предузетничке, породичне фирме. То је доказ да смо на добром путу, да наши подстицајни програми за самозапошљавање, „старт-ап“ програми, програми „Прва шанса“ дају резултате. Управо смо и од Министарства грађевинарства добили податке о реализацији обједињене процедуре електронског издавања дозвола за градњу у првих шест месеци ове године. По њиховој статистици, Нови Сад има највише решених захтева у целој Србији, што, с једне стране, говори о нашој оперативности, а с друге, вероватно о повећаном интересовању грађевинске оперативе, која доноси радна места, али и приходе у градски буyет. То су добре вести, а биће их још много. Па, тек смо кренули у други мандат!

У протеклом мандату имали сте низ примедби на лоше односе с покрајинском администрацијом. Сада је промењена власт на покрајинском нивоу. Какве односе с Покрајином очекујете убудуће?

– Очекујем само да радимо заједно, усаглашено и одговорно, у интересу грађана који су нам дали поверење. Да будемо уједињени око циљева који воде ка бољем животу, у Новом Саду, у Војводини, у Србији.

Да ли ће бити значајних промена у саставу вашег кабинета?

– У тиму има места за оне који имају енергију и вољу да раде за Нови Сад. И нема незамењивих.

Александар Савановић

„Егзит” нам је прилика

С обзиром на то да сте бирани на функцију потпредседника Српске напредне странке, да ли ћете пун мандат бити на месту градоначелника, или ћете себи скратити мандат у Градској кући?

–Верујте, тренутно размишљам само о томе да све службе максимално функционишу до краја „Егзита“ јер, не само да је то догађај сезоне за младе из целе Европе и прилика да Нови Сад покаже како функционише његов комунални систем већ је сваке године све већи изазов и шанса за новосадску привреду да профитира, а тако пунимо и државну касу.

извор: Дневник