Политика

Вучић: Разговарали смо у Бриселу и нисмо се договорили

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у Бриселу у понедељак вођени разговори, али да није постигнут договор, као и да ће бити још много разговора.

„Желим да кажем шта се збива већ неколико месеци, да људи разумеју свеукупну слику, јер то није питање једног члана, папира и једног састанка. Јуче у Бриселу је био разговор, нисмо се договорили, разговарали смо, наставићемо и биће још много разговора, ништа више од тога“, рекао је Вучић у емисији Таковска 10 на РТС.
Каже да што се тиче саме ситуације људи треба да знају, иако у Србији завереничке теорије имају посебну прођу, да се ништа није тајно преговарало по питању КиМ.
„Људи говоре да се тајно нешто ради и преговара. Никада нисмо тајно преговарали, сваки пут сам говорио истину и никада ништа нисмо крили“, нагласио је Вучић.
Председник је говорећи о тексту предлога плана ЕУ рекао да је то данас француско-немачки план, јер су га усвојиле све чланице ЕУ и на седници министара спољних послова и на седници Европског савета.
„Дакле, тај план ЕУ је дошао као идеја Емануела Макрона и Олафа Шолца и они су дошли у Београд, донели су папир, никога нису питали, није било уопште могућности за преговоре, рекли су – узмите или оставите. Свако ко има било какву емоцију и најмање поноса, рекао би – склањајте се одавде. Али, када водите државу не можете само тиме да се руководите, већ морате да размишљате, а они су ми јасно саопштили шта су последице директног одбијања плана“, навео је Вучић.
Каже да су му рекли да те последице подразумевају заустављање европских интеграција и повлачење инвестиција.
„Многи ће рећи – вау, али заборављају да то значи и престанак даљих инвестиција и значајно смањивање нивоа запослености, односно повећање незапослености и рекли су директно повлачење инвестиција. Нама само данас у фабрикама где су Немци власници ради 80.000 људи, а тамо где су француске, италијанске, америчке, аустријске и многе друге западне компаније око 300.000 људи директно, а индиректно значајно више. Долази и низ других свеобухватних мера, укључујући и то да би наша земља постала ‘парија’ односно да би била излована од света“, навео је Вучић.

Вучић: Дао сам одговор на предлог на 6 страница, веома озбиљан и темељан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на први европски предлог дао одговор на шест густо куцаних страница, односно на 9,5 шлајфни, који је прецизан и темељан нон пејпер заснован на међународном праву.
Он је то рекао за РТС, говорећи о примедбама да Србија није реаговала на предлог и није упутила замерке.
„Србија је озбиљна држава која се 1999. године успртоставила противправној акцији, а шта год Приштина да уради морају да их чувају. Требало је јуче да изађу са саопштењем, део мог тима је очекивао дс ће изаћи са саопштењем и рећи да Курти није спреман на ЗСО. Ја сам знао да се то неће догодити, већ да ће дати добро балансирану поруку“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, нон пејпер Србије предат је међународним представницима, а након тога направљене су неке козметичке измене.
„То ће ући у историју да се зна да смо доставили и да се зна на шта смо указали и против чега смо били“, рекао је председник.
„Хоћу свим људима у Србији и свим Србима да кажем да је важно да разговарамо. Када сте за преговарачким столом не може да се без вас о вама одлучује о вашој кожи. Да нисмо за преговарачким столом били бисмо избачени. Дакле или то да останемо у разговорима или да све напустимо, трпимо тешке последице као 90-их уз резултате који су били најгори у 2000-им уз потпуну економску пропаст из које се не би извукли“, рекао је Вучић.
Он је казао да је тада саопштио веома прецизно, јер води рачуна о сваком слову, да је Србија спремна да ради на имплементацији многих ствари из плана, али је тада и изнета једна јасна и велика примедба.“Рекао сам то и Макрону и Шолцу у Минхену и Борељ је то поновио, реч је да не желим и да не може да се преговара о међународном признању и уласку КиМ у УН. О свему осталом сам отворен за разговоре, јер је добро за европски пут Србије и односе Срба и Албанаца“, рекао је Вучић.
Како је појаснио, треба да се договоримо да мирно живимо и да нико не пуца на нашу децу.
„Али кључна питања која се тичу Устава Србије и државе Србије недвосмислено и на сваком месту, и у Минхену и Бриселу, и сваком другом месту сам јавно и јасно рекао. Снага позиције Србије је управо у томе. А сви су говорили да иде Вучић да потпише“, рекао је он.

Нисам потписао, јер предлог ЕУ подразумева да се не противимо чланству КиМ у ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није потписао ништа у Бриселу, јер предлог ЕУ подразумева и да се Србија не противи чланству Косова у УН.
Вучић је гостујући на РТС на констатацију водитеља да се у предлогу ЕУ који је објављен наводи да се Србија неће противити чланству Косова у међународним организацијама и да ли то подразумева и УН, рекао:
„Подразумева и зато то нисам потписао. Ја сам о томе већ говорио (у Скупштини). Сви се правите наивни, пробудили сте се јуче као не знате да се Французи, Немци и Американци залажу за независно Косово“.
Запитао је да ли неко мисли да ће они сада да нам донесу план где пише да је Косово срце Србије и да ће бити направљена суштинска аутономија.

Вучић: Зашто радите против државе, ништа нисам сакрио

Председник Србије рекао је вечерас да ништа није потписао у Бриселу, али да му није јасно одакле потреба неких да стално раде против државе.
„То је било и јуче, рекли су какав је ужасан план, а нико се није сетио да каже – ово је Вучић прочитао и ништа нам није сакрио. Како се нисте сетили када сам цитирао у Скупштини“, рекао је Вучић вечерас за РТС.
Он је оценио да је требало да се каже „видите издајника, шта је прихватио“, а ако није потписао, рећи ће да ће потписати у априлу, јуну…
Истакао је да је безброј пута поновио да се не може говорити о потписивању споразума који би значио признање КиМ или улазак у УН.
Он је оценио да се у друштву говори о теоријама завере, онда када се живи много боље, када више нема проблема са незапосленошћу, и да тада људи имају простора да се баве завереничким теоријама, шта је потписано, које су то тајне…
Он је рекао да 20 посто људи верује у такве глупости, а када се то дешава, мора да постоји кривац у ери друштвених мрежа, а да је најлакше да за све буде крив Вучић.Вучић каже да је једној посланичкој групи годину дана крив јер је издао Русију, а такође и зато што није увео санкције.
„Мора да постоји кривац, јер нисмо спремни да прихватимо одговорност и да се суочимо са проблемима, не кукам, није ми проблем када сам кривац, то је моја обавеза да будем громобран, али овде Србија прима ударце зато што нападате Србију и покушавате да јој отежате позицију у свакој ситуацији“, указао је председник.
Он је објаснио и да када иде у Брисел, мора да има ширу слику и економије и свега у земљи.
„Све то морате да узмете у обзир и да држава иде напред у свим сегментима, ако сте родољуб а не иде економија, то не иде“, додао је.
Када иде у Брисел, каже да мора да позове многе људе као и  патријарха да га обавести, и да га је јутрос позвао у 6 сати да га обавести.
Он је поводом критика које му се упућују рекао да треба погледати шта је све изграђено, од путева, пруга, болница, никада више у српској историји.
„Морате све то да узмете у обзир када водите државу, да ли ћете имати лекова, уља, брашна, струје…“, рекао је и додао да је зима прошла без проблема, да ниједан дан није био без гаса, струје, да има јос 521 милион кубних метара гаса у складиштима.

Вучић: Нисмо изоловани, а чувамо националне интересе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на чињеницу “што Србија није постала парија, европска или светска“ и што није изолована, а истовремено чува националне интересе.
Вучић је на РТС, говорећи о европском предлогу за решавање питања КиМ, подсетио да је само читао лоше делове, мада има, каже, и добрих који се тичу СПЦ, испуњавања претходних споразума за Србију важне ЗСО.
Како је рекао, лоше делове је читао јер нема шта да крије.
Жозеп Борељ није могао да употреби израз да сам подржао, прихватио. Био је недоређен, јер ја сам говорио о концепту и оквиру”, рекао је Вучић, одговарајући на констатацију новинара да је шеф дипломатије ЕУ Борељ био неодређен када је говорио о Вучићевом ставу.
Вучић је казао да може да се разговара и да би то суштински довело до нормализације.
“Да, нама је потребна нормализација односа са Албанцима и неће то бити лако, али то нема везе са оваквим државним питањима како су то желели да представе и у парламенту са целом представом насиља припремљеном унапред, бесмисленим банерима и транспарентима, са целом кореографијом, снајперском пушком за дане касније”, рекао је председник.
Говорили су, приметио је Вучић, да ће да потпише споразум, па да ће дати премијерки Ани Брнабић да потпише, па онда ни то, али да је опет у питању издаја, јер се ту нешто наводно крије.
“Зато што је нама лакше да поверујемо да је ЦИА изазвала земљотрес у Турској и најежите се кад такве будалаштине чујете. Кога брига за рационално? Онда слушам неке људе по свим телевизијама, проблем је што се крију споразуми…”, рекао је Вучић.
Поручио је да се ниједан споразум не крије и да је јавно објављен и  да се то може видети на сајту Канцеларије за КиМ Владе Србије.
Никакве тајне нема. Сит сам тих прича, ви не знате шта пише у Брислеског споарзуму, па како не знате, страна и по текста”, рекао је он.
На коментар водитеља да треба ићи на праве Интернет адресе, Вучић је упитао зашто онда из те куће (РТС) не иду на праве адресе.“Па ви сте причали о разним теоријама завере. Ви сте у овој кући причали о завереничким подухватима и шта се све крије иза разних споразума, и  о тајним разговорима. И то једанпут. Мало гости, а новинари потпомогну, онако праве се наивни”, рекао је Вучић.Он је навео да је поносан на чињеницу што смо се изборили да данас потписујемо уговор у износу од 610 милиона евра поклона.
“Укпно за 22 године за инфраструктурне пројекте смо добили 420 милиона. Ми смо данас добили 610 милиона евра. Поносам сам што нисмо постали парија европска и светска, што нисмо земља која је изолована, а истовремено чувамо националне и виталне интересе”, рекао је он.Поручио је да се трудио и борио, и да ће то наставити да ради.

Вучић: Нећу да учествујем у имплементацији одређених ствари

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да неће да учествује у имплементацији одређених ствари и да ће поновити оно што је рекао и Макрону, и Шолцу, и Борељу, и свима другима, а то је да док је председник неће прихватити ни формално нити неформално признање тзв. Косова и његов улазак у УН.
„А после гледајте шта ћете да радите. У Скупштини сам то рекао већ 50 пута, вечерас поновио 10, ако треба и 11 пут ћу, јер види да Вам није јасно. Борељ крајем марта иде у Северну Македонију каже да дођемо тамо, па какав је то рок“, рекао је Вучић за РТС.
Он је казао да ће на Европском савету 24. марта бити изнето шта је Србија урадила и да, ако не ради довољно неће бити отварања кластера.
„Притисака ће бити. Разговори неће трајати унедоглед“, рекао је он и рекао “да Србија није потписала тај план“.
„Јел Србија потписала то, шта ме питате, не знам шта још да вам кажем?“, рекао је Вучић.
На питање да ли постоји опасност од санкција, он је рекао да за сада не постоји јер „разговарамо“.
Како је рекао, радиће се на имплементационом плану како да се уреди регионално представљање, “царински печати Борка Стефановића“, промет капитала и услуга, права за српску цркву.
На питање шта ће бити са предлогом, он је казао да ће постати оквир за преговарачке процесе.
На питање шта је са ЗСО, он каже да постоје четири споразума о ЗСО – основни из 2013, други је делокругни мандат управљачког тима, трећи је план имплементације споразума и четврти је први споразум о принципима.
„Оно што је за нас важно, осим надлежности, јесу јачање локалне демократије, извршавање надзора над развојем локалне економије, образовање, социјална и здравствена заштита, урбано и рурално планирање, животни услови за повратнике, за истраживачке активности, али може да промовише и заједничке интересе чланица ЗСО и представља их испред централних власти у Приштини“, рекао је Вучић.
Како је додао, сврха је да обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем циљева, прављење других асоцијација и додатне надлежности.
„Састоји се од скупштине председника, савета, одбора и администрације, дакле. Баве се и имају право на покретну и непокретну имовину, своје компаније, симболе, заставу, да закључују уговоре.  одлуке се доносе двотрећинском већином. Потребно вам је седам од 10“, рекао је Вучић.

Вучић: Потврђена пресуда Тодосијевићу показује колико је тешко правити договоре

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након што је бившем министру локалне самоуправе из редова Српске листе Ивану Тодосијевићу суд у Приштини потврдио пресуду због изјаве о Рачку, да „људи из САД и Европе“ на тај начин показују да због вербалног деликта хоће да иселе све људе са КИМ“.
Вучић је гостујући на РТС-у истакао да „и то показује колико је тешко са таквим људима разговарати и правити било какав договор“.
„Ајде да видимо шта су наше могућности. За ове тастатура ратнике за ове хероје који би сваког дана хтели да се бију са пола света јер су много јаки, а неко шамар да им удари не би пола дана устали, али много су јаки. Они би туђом децом да ратују, они би вашу децу, свачију децу да шаљу у ратове“, поручио је Вучић.
Упитао је „шта ако у том случају изгубимо рат од НАТО“ и додао да ће Србија ићи даље мирним путем.
„Да убедите Албанце да буду у суштинској аутономији у Србији? Ајде прекинимо себе да лажемо. То се никада неће догодити, јер 99,99 одсто Албанаца је за независно Косово и то се неће променити. Ајде да направимо рационалне компромисе који се тичу нормалног живота овде у регионум, ако можемо“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је видео да му је и вечерас прећено смрћу и додао да се не плаши.
Навео је да свакодневно слуша претње убиством и да су и вечерас „из тих великих странака претили да ће неког да убију.“
„Је л’ стварно мислите да се некога плашимо. За Србију је важно да чува децу и своје националне интересе. То је за Србију од пресудног значаја“, истакао је Вучић.
Рекао је и да је затекао војску која је била у јако тешком стању када је дошао на власт 2012. године „јер су све тенкове истопили“, али да је сада војска јака јер је од тада обновљена.
„Погледајте музеје, болнице, домове здравља, погледајте путеве, пруге, никада више у српској историји није изграђено. А да ли знате колико је ликометра направљено д 2000. до 2012? Нула километра. Знате колико је обновљено? Само 27.5 километара. А у последњих 8 година је обновљено 735 километара. И гради се још више, да не говорим о ауто-путевима. Да не причам о свим другим великим стварима“, закључио је Вучић.

Вучић: Прво ЗСО, па друге теме

Председник Србије Александар Вучић каже да се о другим темама може разговарати тек када се формира Заједница српских општина, коју, како је објаснио, чини 10 општина.
“ЗСО је важан, не само за север. Реч је о 10 општина, Лепосавић, Зубин Поток, Косовска Митровица, Звечан, али реч је и о шест општина на југу, од Штрпца до Грачанице”, рекао је Вучић за РТС.
На питање да ли европски предлог оживљава или редефинише Бриселски споразум, Вучић је казао да га не интересују споразуми већ суштина, а да ли ће ЗСО бити формирана зависи од тога колики ће, каже, притисак бити на оне који не желе да испуне обавезе из Бриселског споразума.
Каже да не очекује да Аљбин Курти прихвати да формира ЗСО, а одговарајући на питање, да ли је у Бриселу рекао да онда он неће имплементирати друге ствари, казао је “да је то рекао више од 50 пута“.
На питање како је то прихваћено у Бриселу, одговорио је: “Лепо, чули су шта сам рекао, пошто је то логично и то је суштина онога што недостаје из 2013.“.
Вучић је казао да морамо да будемо озбиљни у преговорима и да ми то јесмо, за разлику од друге стране која се бави дневно политичким стварима.“И зато сам уверен да неће у скроријем периоду формирати ЗСО. Да ли ће то бити месец, два три или шест видећемо, али ће неко једног дана морати да формра ЗСО. Кад је буду формирали онда је на нама да разговорамао о другим темама”, рекао је Вучић.
На констатацију новинара да овим европским пердлогом није предвиђено независно Косово, односно да то не пише, Вучић је упитао “зашто су на РТС пуштали и причали како је реч о де факто признању“.
“Кад сам ја овде онда не пише, а кад нисам, онда је де факто признање. Неименовани извор…какав неименовани извор, Лајчак их је окупио па им то рекао, па пошто си то рекао, ево кажем у праву је, зато нисам потписао”, прокоментарисао је Вучић.

Вучић: Са националним интересима Србије се не треба коцкати

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се са националним интересима не треба коцкати, као и да је Запад одустао од великог тржишта као што је Русија и повукао се са њега за седам дана, и да се не треба питати да ли Запад блефира или не.
Вучић је то изјавио током гостовања на РТС-у одговарајући на питање новинара, „да ли су постојале претње да може доћи до озбиљне изолације Србије, јер је било и оних који су веровали да су то претеране изјаве јер ‘неће Запад после оноликих улагања'“.
„Пошто смо много важни. Ви се коцкајте са тим. Ја нисам коцкар, секирам се за сваки динар и за сваког човека у овој земљи. Нећу да се бавим тиме да ли Запад блефира или не“, навео је Вучић и додао да се Запад повукао са великог тржишта као што је руско за седам дана.
„Све своје компаније, осигуравајућа друштва, банке су склонили. Одустали од енергетике. БАСФ, највећи хемијски гигант у свету отпушта хиљаде људи због високе цене ђубрива,“ рекао је Вучић.
Додаје да је такав приступ и начин размишљања, на основу кога Запад неће напустити Србију јер је много уложио овде, глуп и неоговоран.
„Ја сам разговарао са Винћенцом Паљом. Он је из организације Заједница Светог Егидија и он је помагао током сукоба, најпре неформалног, а потом суштинског и формалног, покушавајући да се ствари реше мирним путем“, рекао је Вучић.
Додаје да је Паљо разговарао и са бившим председником Србије Томиславом Николићем, али знам и са бившим председником Србије и СР Југославије Слободаном Милошевићем.
„Разговарао је неколико пута и сматра председника Милошевића својим пријатељем и видим да је о њему лепо говорио. Они су при Ватикану али нису Ватикан, једна јака организација. И он је помагао Милошевићу да ступи у контакт с Руговом. Ја се сећам и сада као млад човек тога, када сам мислио да све знам и нисам разумео зашто то Милошевић ради. Иако је то било најпаметније могуће“, рекао је Вучић.Како је Вучић рекао, након посете бивше државне секретарке САД Мадлин Олдбрајт да су Американци донели другачију одлуку“.
„Посетила га је Мадлин Олбрајт, сада ми је о томе говорио Винћенцо Паљо, када је пре месец дана посетио, питала га је Олбрајт, питала га може ли Ругова да изнесе терет разговора са Милошевићем и тражила је неке млађе да се боре против Милошевића. Тада су ступили на сцену „млади лавови“, Тачи и неки други и извели су представу у Рамбујеу.
Како је објаснио, све време је у то време „слушао приче да нас нико неће бомбардовати, а на крају су нас бомбардовали“.
„Сматрам да је требало да прекинемо то после седам или десет дана. Имали би мање мртвих и у већој мери сачувану инфраструктуру са резултатом који би био мање више исти. Ми смо чекали бог зна шта, а нисмо дочекали ништа. Сада када је у јеку украјинско-руски сукоб који бесни и ускоро следе офанзиве и једних и других. Јер се свима жури и нико више не може да трпи овај рат исцрпљивања, па ће и једни и други да крену у свеопшту офанзиву“, додаје Вучић и наглашава да су му неки званичници рекли „имамо рат у Европи, ми смо део тога иако причамо да нисмо“.
Како наглашава, циљ Владе Србије је „сачувати само Србију од сукоба и ратова, не понашати се неодговорно, а истовремено сачувати стратешке виталне и националне интересе“.

Извор: Танјуг
Фото: Танјуг Страхиња Аћимовић