ЗдрављеСрбија

Вучић: Од 1.септембра бесплатни здравствени прегледи за све грађане старије од 40 год

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће од 1. септембра ове године за све грађане Србије старије од 40 година, али и оне који имају потребу, бити организовани бесплатни здравствени прегледи, као и да ће се поново увести обавезни систематски прегледи у школама.

„Прегледи ће бити организовани викендом, за оне који раде да им буде лакше. Радиће се бесплатни тумор маркери за мушкарце, за канцер простате, дебелог црева и колоректални карцином, а за жене за канцер дојке, плућа и такође колоректални. Желимо да превенцијом спасимо хиљаде живота. Сви прегледи ће бити завршени до краја децембра“, рекао је председник у свом обраћању нацији.

Такође, додао је, биће организоване све кардиолошке контроле, такође потпуно бесплатно од вађења крви, ЕКГ и контроле притиска.

„Вратићемо систематске прегледе у школе и не морам да кажем колика је брига сваког родитеља за дете које држи телефон, а нема физичку активност. Хоћемо да нам деца буду здрава и укажемо родитељима како да се помогне детету“, рекао је председник.

Када је реч о инвестицијама у здравству, Вучић је истакао да сутра почињу радови на породилиштима у свим општинама Борског округа и у Књажевцу.

„Радови за нову болницу ГАК Народни фронт кренуће у априлу следеће године, у току је израда пројектно техничке документације. Надамо се до маја и породилиште у Нишу, које је у веома лошем стању. То је било једно од важних обећања“, рекао је председник.